Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

30 Günde 740 Kilometrekare Yağmur Ormanı Yok Edildi

05 Temmuz 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»30 Günde 740 Kilometrekare Yağmur Ormanı Yok Edildi
30 Günde 740 Kilometrekare Yağmur Ormanı Yok Edildi

Erken uyarı uydu sisteminin verilerine göre, Brezilya‘daki Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaştırılması Mayıs ayında son on yıldaki en yüksek orana ulaştı.

Brezilya’nın kuzey eyaletlerinden biri olan Para’da bulunan Novo Progresso’ya yakın ormansızlaştırılmış bir alan.

Bu, Mayıs 2018’deki 550 kilometrekareden ve iki yıl önce tespit edilen ormansızlaştırmanın iki katından fazla. INPE uydu izleme programı başkanı Claudio Almedia Salı günü yaptığı açıklamada, ‘’Bu yükseliş eğrisi devam ederse, Amazon ormanı için kötü bir yıl geçirebiliriz’’ dedi; “Bu, önümüzdeki iki kritik ay boyunca denetimin ne kadar sağlandığına bağlı olacak’’ diye ekledi.

Veriler, Bolsonaro’nun beş aylık hükümetinin çevre koruma kurumlarını dağıttığı, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda şüpheci bir tavır sergilediği ve ülkenin kuzeyindeki bölgesel kalkınma politikası karşılığında çevre yasalarını yürürlüğe koymak için bütçeyi azalttığı uyarısında bulunan çevrecilerin endişelerini artırıyor. 

Son yıllarda fonlardan mahrum bırakılan Brezilya çevre ajansı IBAMA, Bolsonaro Ocak ayında göreve geldiğinde otoritesini kaybetti ve orman komisyonu, tarım endüstrisi müttefikleri tarafından yönetilen Tarım Bakanlığı’na taşındı.

Greenpeace koordinatörü Marcio Astrini’ye göre Bolsonaro hükümeti “çevre karşıtı’’ ve ormansızlaşma ile mücadele için bir plan sunmadan orman korumalarının azaltılmasını sağladı. Astrini, “ormanları yok eden insanlar Bolsonaro ile kendilerini güvende, ormanları koruyanlar ise tehdit altında hissediyor’’ dedi.

Bolsonaro’nun Çevre Bakanı Ricardo Salles, Brezilya’nın ormanları koruma konusunda her zaman olduğu gibi kararlılığını sürdürdüğünü ifade etti. Salles, ‘’Hiçbir şeyi kaldırmayacağız. Daha fazlasını ekleyeceğiz’’ diyerek,

Folha de SP gazetesinde pazartesi günü yayınlanan ve INPE tarafından gözlemlenen sayıların maniple edildiğini, uydu görüntülerinin özel bir firma tarafından yönetilen uydu görüntüleme sistemi ile kolayca değiştirilebileceğini belirtti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (ortada) bakanlarıyla birlikte, geçtiğimiz hafta Bölgesel Kalkınma ile ilgili bir kararname imzalama törenine katıldı.

Salles, gerçek zamanlı olarak yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayabilecek bir şirketi işe almak için bir kamu ihalesinin düzenleneceğini söyledi. Bakan, ‘uygulama işlemlerini daha iyi hedeflemek için, gerçek zamanlı görüntüler sağlayabilen bir sistem istiyoruz ki böylece uygulama işlemleri daha etkili olabilsin’’ diye konuştu.

Yetkililer, Mayıs ayında hızlanan ormansızlaşmayı gösteren ön DETER verilerinin , hükümetin nirengi noktası olan PRODES adlı daha isabetli bir uydu programıyla onaylanıp onaylanmadığını bu yıl içinde görecekler.

Ibama müfettişleri Brezilya’nın Amazon havzasındaki Para eyaletinde bulunan Munduruku yerli topraklarına indikten sonra yasa dışı madencilikten etkilenen bir alanda yürüyorlar.

PRODES’in Temmuz 2018’e kadar 12 ay boyunca görüntüleme yapması Brezilya’nın Amazon bölgesinde neredeyse Porto Riko büyüklüğünde 7900 kilometrekarelik bir ormanın yok olduğunu gösterdi.

Yine de, ormansızlaşma Brezilya’nın ormansızlaşmayla mücadele kampanyası başlatmasından önce 2000’lerin başlarında seviyelerin oldukça altında kalmaya devam ediyor Örneğin, 2004 yılında Haiti boyutunda bir alan olan 27.000 kilometrekareden daha fazlası ormansızlaştırılmıştı. 

KAYNAK : https://yesilgazete.org/blog/2019/07/04/30-gunde-740-kilometrekare-yagmur-ormani-yok-edildi/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika