Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

AB Net Sıfır Sanayi Yasası’nı Duyurdu

23 Ocak 2023 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»AB Net Sıfır Sanayi Yasası’nı Duyurdu
AB Net Sıfır Sanayi Yasası’nı Duyurdu

AB Komisyonu, devlet yardımı ve Avrupa Egemenlik Fonu (European Sovereignty Fund) ile desteklenen yeşil endüstrisi için işleri “hızlandıracak ve basitleştirecek” Net-Sıfır Sanayi Yasası’nı hazırlayacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Avrupa’yı net sıfıra giden yolda temiz teknoloji ve endüstriyel inovasyonun merkezi haline getirme” planlarını dün Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda açıkladı.

Komisyon Başkanı, düzenleyici çerçeve, finansman, beceriler ve ticaret olmak üzere dört ayaklı bir Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’na atıfta bulundu. Küresel rekabet gücünü göz önünde bulunduran AB Komisyonu, devlet yardımı ve Avrupa Egemenlik Fonu (European Sovereignty Fund) ile desteklenen yeşil endüstrisi için işleri “hızlandıracak ve basitleştirecek” Net-Sıfır Sanayi Yasası’nı hazırlayacak.

Von der Leyen, AB fonlarının AB’nin tamamında temiz teknoloji geçişini destekleyeceğini ve 27 AB ülkesi arasındaki farklılıklarını dengeleyeceğini açıkladı.

Bu duyuru yaygın olarak ABD’nin Enflasyon Azaltma Yasası’na (IRA) ve Çin’den gelen meydan okumalara bir yanıt olarak yorumlandı ve bazıları tarafından zirveye doğru bir yarış olarak adlandırıldı. Ancak uzmanlar, AB’nin iklim ve büyüme stratejisinin mimarisi olan AB Yeşil Mutabakatı’nın, IRA’dan bağımsız olarak yeni dünyada başarılı olmak için sağlam ve dayanıklı bir temel oluşturduğunu ve geçmişe bakıldığında “aslında AB’ye büyük bir iyilik yapmış olabileceğini” savunuyor.

Son birkaç yıldır AB, bloğun COVID, Ukrayna savaşı ve hayat pahalılığı krizlerine verdiği yanıtta etkili olan Yeşil Mutabakat hedefini ilerletmeye devam etti.

Hem NextGenerationEU (AB’nin 800 milyar Avroluk COVID kurtarma fonu) hem de REPowerEU (AB’yi Rusya’dan doğal gaz ithalatından bağımsız hale getirmeyi amaçlayan acil müdahale paketi), yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere net sıfıra ulaşmak için hayati önem taşıyan sektörleri desteklemek için gerekli koşulları yarattı.

Aynı zamanda, AB’nin temiz geçişin önündeki yapısal boşlukları ve engelleri daha iyi tespit etmesi ve finansmanı gerçekten ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirmesi gerektiğinin de altını çizdiler.

Avrupa Komisyonu’nun 1 Şubat’ta açıklayacağı teklif, 9-10 Şubat tarihlerinde düzenlenecek özel bir Avrupa Konseyi toplantısında ele alınacak.

E3G Sanayide Karbonsuzlaşma Kıdemli Politika Danışmanı Domien Vangenechten,AB’nin IRA’nın bazı yönlerine karşı çıkmanın ötesine geçtiğini ve kendi ülkesinde temiz endüstrileri artırmaya yönelik kendi yaklaşımını geliştirdiğini görmenin güzel olduğunu belirtti ve ekledi: “Bununla birlikte AB, temiz geçiş sürecinin dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma için gerçek fırsatlar sunmasını sağlamak üzere dostları ve ortaklarıyla da yakın bir koordinasyon içinde olmalıdır.

Net Sıfır Sanayi Yasası’nın tüm ekonomiyi yeşillendirmede yetersiz kalmaması için bu girişimin iki şeye ihtiyacı vardır. Birincisi, metal ve kimya gibi ağır sanayilerin karbonsuzlaştırılması ve AB ekonomisi genelinde daha az enerji israfının sağlanması için gerçek bir Avrupa stratejisi ile el ele gitmesidir. İkincisi ise tüm üye devletlerde dönüşüm fırsatlarını değerlendirmek için alan sağlayan ve yeni AB parasıyla desteklenen mali kurallardır.”

KAYNAK : http://www.bakhabere.com/wp-admin/post.php?post=23069&action=edit

HABER :BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika