Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne ek iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı

21 Ocak 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Afşin Elbistan Termik Santrali’ne ek iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı
Afşin Elbistan Termik Santrali’ne ek iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı

Çevreye telafi edilemez zararlar vermeye devam eden Afşin Elbistan Termik Santrali‘ne ilave iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı.Santral, atmosfere yaydığı zehirli gazlardan dolayı bölgedeki kanser vakalarının artmasında birincil rol oynuyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED dosyasında yatırımın toplam maliyeti, 3 milyar 650 milyon TL olacak.

36 ayda tamamlanacak

Çelikler Holding bünyesindeki Afşin-Elbistan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin işlettiği A Termik Santrali’ne 3 milyar 650 milyon liralık yatırımla iki ünite daha yapılacak. Projeyle 5’inci ve 6’ıncı ünitelerden yılda net 4 bin 613 GWh enerji üretimi hedefleniyor.

Proje kapsamında santralin çalışma süresi 7 bin 500 saat/yıl, projenin ekonomik ömrü ise 30 yıl olarak belirlendi. İnşaatın ise 36 ayda tamamlanması planlanıyor.

İki ünitenin kurulum aşamasında 3 bin 500, işletilmesinde ise 800 personel istihdam edileceği de iddia edildi.

Bugüne kadar 300 milyon tondan fazla kömür harcandı

Temelleri 1973 yılında atılan linyit kömürüne dayalı kurulan en büyük santrallerden biri olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali için kuruluşundan bugüne kadar 300 milyon tondan fazla kömür harcandı.

Santral, bacalarından atmosfere yayılan kül ve zehirli gazlar nedeniyle bölgedeki kanser vakalarının artmasında birincil rol oynadı. Tesis ayrıca, 1984 yılından 2015 yılına kadar da baca gazı arıtma sistemi olmadan çalışmaya devam etti.

Santral, Çelikler Holding’e 2018 yılında devredilmişti.

Özelleştirilmiş kömürlü termik santrallere çevre mevzuatına uymaları için yapılması gereken yatırımlardan muafiyet getiren yasa tasarısı binlerce kişinin tepkisi sonucu Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. Ancak, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği tarafından hazırlanan Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri Raporu‘nda aralarında Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin de olduğu bazı termik santrallerde bu yasa tasarısının fiilen hala uygulandığı ortaya konmuştu.

Kaynak : https://yesilgazete.org/afsin-elbistan-termik-santraline-ek-iki-unite-daha-acilmasi-icin-ced-basvurusu-yapildi/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika