Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Alkole yapılan zamlar ve kaçak içkiyle gelen ölümler

24 Temmuz 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi»Alkole yapılan zamlar ve kaçak içkiyle gelen ölümler
Alkole yapılan zamlar ve kaçak içkiyle gelen ölümler

Türkiye’de son dönemde yaşanan kaçak içki bağlantılı ölümler dünya medyasına da konu oluyor.Alkole getirilen yüksek vergiler nedeniyle insanlar kaçak içki tüketmeye başladı. Geçen hafta sonu Adana’da metil alkol zehirlenmesinden bir kişinin hayatını kaybettiğinin aktarıldığı , bu kentte son haftalarda 12 kişinin benzer şekilde öldüğü belirttildi. Metil alkol zehirlenmesinden en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı kadikoy-de-sahte-ickiden-olume-iliskin-davada-kara-3788894.jpg

Temmuz ayında çoğu alkollü içkiye en az yüzde 8 vergi artışı yapıldığı ve bu nedenle fiyatların fırladığını bu nedenle kaçak içki yapımı ve kaçak içkiye rahbet arttığı görülmektedir . Anason aromalı geleneksel Türk içkimiz olarak nitelendirilen rakının litre fiyatı şu an 200 lirayı aştığı bilinmektedir. Temmuz’da başlayan metil alkol zehirlenmelerine bağlı ölüm sayısı 8’i bulurken aynı olayla ilgili ölüm vakaları Adana’ya sıçradı. Adana’da rahatsızlanarak Seyhan Devlet Hastanesine götürülen Cumali Çetin sevk edildiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde hayatını kaybederken daha sonra aynı hastanede Hasan Ali Can Bağdaş hayatını kaybetti. Adana’nın Sarıçam ilçesinden Adana Şehir Hastanesine içki zehirlemesinden getirilen Mustafa Gündoğdu’da hayatını kaybettiği ortaya çıktı.Bu ölümlerle birlikte Mersin ve Adana’da 11 günde 1 kişi içki zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı denizlide-sahte-icki-e94ecaba261678d5e2b3.jpg

 Bu arada, Adana’da ölen Cumali Çetin’in evinde yapılan aramada iki şişe etil alkol bulunduğu, şahsın internetten bakarak etil alkolü karıştırıp içki yaptığı ve bu karışımı içtikten sonra zehirlenip komşusuna haber verdiği daha sonrada hayatını kaybettiği öğrenildi. Bu arada polisin yaptığı çalışmalarda ölen diğer iki şahsında bir yerden etil alkol alıp daha sonra zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Ayrıca bir kişinin de yine içki zehirlenmesi sonucu gözlerini kaybettiği öğrenildi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı sahte_icki_operasyonlari_h10901_179cf.jpg

Hastaneye gelen bir şahsında içki zehirlenmesinden dolayı tedavi olup taburcu edildiği belirlendi. Kimya Mühendisleri Odası’ndan yapılan ve “Sahte içkiyle bağlantılı ölümler, doğrudan yüksek vergilerden kaynaklanıyor” açıklaması da, Gıda Mühendisleri Odasından yetkililere yaptığı “Kaçak içkiye yönelik denetimleri sıkılaştırın” çağrısı yapıldı.Türkiye’de alkole koyulan vergilerin sürekli arttığı, 2013 yılı itibarıyla alkol ve tütün ürünlerinin reklâmı ve sponsorluğunun yasaklandığı vurgulandı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı images.jpg

Vatandaşlara kaçak veya sahte içki üretmemeleri konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, “İçki tüketimi zaten zararlı ancak illa tüketilecekse de bilindik yerlerden, bandrollü ürünlerin alınması gerekiyor. Beklenmedik bir durum görüldüğü takdirde de hemen hastaneye başvurulması gerekiyor” . 

METİL ALKOLÜN AZ MİKTARI BİLE TEHLİKELİ Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hastane yetkilileri, metil alkol zehirlenmelerinin büyük bir sıkıntı olduğunu, körlük ve ölüme neden olabildiğini ve bu nedenle Adana’da 2 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydederek, “Vatandaşlarımızdan kaçak ve sahte içki üretimi yapmamalarını ve bu ürünleri satın almamalarını istiyoruz. Metil alkolün 20 mililitresi bile görme kayıplarına ya da ölümlere neden olabiliyor” dedi. 

Hab: Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika