Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Alpu Ovası İçin Acele Kamulaştırma Kararı

28 Nisan 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Alpu Ovası İçin Acele Kamulaştırma Kararı
Alpu Ovası İçin Acele Kamulaştırma Kararı

 

 

Eskişehir’de verimli bir tarım arazisi olan Alpu Ovası’nda yapılması planlanan kömür yakıtlı termik santral projesi ve maden alanları için acele kamulaştırma kararı alındı.

 

 

ÇED süreci sonrası, projenin geliştiricisi Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), acele kamulaştırma alınması için Bakanlar Kurulu’na başvurmuştu. Başvuru sonucunda Eskişehir’in kıymetli tarım alanları üzerinde Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı alındı.

Anadolu’nun en verimli ovalarından Alpu’ya yapılmak istenen termik santral projesi için Resmi Gazete’de acele kamulaştırma kararı dün yayımlandı. Bakanlar Kurulu kararına göre termik santralın inşası amacıyla bazı taşınmazların EÜAŞ tarafından acele kamulaştırılacağı ilan edildi. Karara göre Tepebaşı ilçesinde 1125 hektarda Beyazaltın (Sepetçi) ve Margı mahallelerinde 325 parselin acele kamulaştırılması söz konusu.

1100 futbol sahası büyüklüğünde!

Yaklaşık olarak 1100 futbol sahası büyüklüğü anlamına gelen acele kamulaştırmaya temiz hava, temiz su, temiz toprak isteyen yaşam savunucuları ve Eskişehirliler tepkili. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da verdiği demeçte Eskişehir Barosu, Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi ile birlikte açtıkları çok sayıda dava bulunduğunu belirtti, bu davalar sonuçlanmadan alınan acele kamulaştırma kararının yanlış olduğunu söyledi. Ataç, ayrıca termik santral projesinin bölgedeki tarım ve hayvancılığın çok kalitesiz bir kömür (linyit) için yok edilmesi anlamına geldiğini bir kez daha vurgulayarak “Bu kömürün kalorisi az, dumanı, isi, zehiri çok. Santralde 7 milyon ton kömür yanacak ve Eskişehir’in evlerinde kullanılan miktarda su kullanılacak” dedi.

Ne olmuştu?

Haftabaşında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Alpu Ovası’na yapılmak istenen termik santralın ihalesini 3. kez ertelemişti. 15 Ağustos’a ertelenen ihale, termik santrale karşı mücadele edenleri sevindirmişti.

Termik santrala kömür sağlaması planlanan Sevinç Kömür Ocağı’na valilik tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptali için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava da yaşamı savunanların lehine sonuçlanmıştı.

Acele kamulaştırma nedir?

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine göre; savaş, doğal afet gibi olağanüstü durumlarda kamulaştırma yapılmak istenen taşınmaz hakkında bilirkişi tarafından bedel tespitinin yapılması dışındaki tüm işlemler sonradan yapılmak üzere acele kamulaştırma kararı verilebilir. Acele kamulaştırma için olağanüstü bir durum gerekirken özellikle son dönemde başta enerji projeleri olmak üzere kentsel dönüşüm, ulaşım projeleri ve mega projeler için bu yöntem sık sık uygulanıyor.

Son olarak olarak Tekirdağ’da yapılmak istenen termik santral projesi için de Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı alınmış, Danıştay kararı durdurmuştu.

KAYNAK : https://www.birgun.net/haber-detay/alpu-yu-yok-etme-israri-suruyor-ova-icin-acele-kamulastirma-karari-213767.html

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika