Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Asansörlerin kamusal denetiminin kaldırılması kabul edilemez

30 Eylül 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Asansörlerin kamusal denetiminin kaldırılması kabul edilemez
Asansörlerin kamusal denetiminin kaldırılması kabul edilemez

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, bazı belediyelerin asansörlerin periyodik bakımını bundan böyle özel şirketlere yaptıracak olmasına tepki gösterdi.

Halkçı Belediyecilik anlayışı ile yola çıkan belediyelerin sözleşmelerini iptal etmeye başladığını ifade eden Yener, “Son olarak Bakırköy Belediyesi, 2013 yılından beri Odamızla yaptığı protokolü iptal ederek özel bir şirkete devredeceğini sözlü olarak belirtmiştir.

Bu durum iktidarın TMMOB’ye bağlı Odaları etkisizleştirmek, kamusal denetimlerin içini boşaltarak ortadan kaldırmak, kâr amacı gütmeyen gelir kaynaklarını yok ederek çalışamaz hale getirme yönelimiyle aynı sonuçları doğurmaya yöneliktir ve halkın çıkarlarına aykırılık oluşturmaktadır” dedi.

Konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde kullanılan asansörlerin sayısının 500 binin üzerinde olduğunu ifade eden Yener, “Bu asansörler Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında yıllık olarak kontrol edilmekte ve kontroller sonunda asansörlere, anlamları kısaca kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olarak nitelendirilebilecek yeşil, mavi, sarı ve kırmızı etiketler iliştirilmektedir.

2018 yılında toplam 434 bin 717 asansörün periyodik kontrolü yapılmış ve 223 bin 433 asansöre kırmızı etiket, 21 bin 122 asansöre sarı etiket, 102 bin 405 asansöre mavi etiket ve 87 bin 757 asansöre de yeşil etiket iliştirilmiştir” diye konuştu.

SORUMLUSU BELEDİYELER OLUR

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Makina Mühendisleri Odasının asansörlerin yıllık kontrollerinin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve uzman makina mühendisleri tarafından yapılması ve bina sorumlularının bilinçlendirilmesi için ülke genelinde eğitim düzenleyerek neler yapılması gerektiğini ifade ettiğini, toplumun can ve mal güvenliğinin sağlanması için yapılacak çalışmalara her tür desteği verdiğini dile getiren Yener, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Halkçı Belediyecilik ilkesiyle yoluna devam etme iddiasında bulunan veya bu iddia ile 31 Mart Yerel Seçimlerinde kazanan ve mevcut iktidar dönemindeki uygulamaların tam tersini yapacağını beyan eden ana muhalefet partisi yönetimindeki bazı belediyeler asansör kontrol hizmetlerini özel şirketlere devretmeye başlamıştır.

 Unutulmamalıdır ki Odamızın asansörlerin periyodik kontrollerini yapmaktan dışlanması, kamusal bir perspektifle toplumun can ve mal güvenliğine önem veren anlayışın dışlanması ve sürecin piyasaya teslimi anlamına gelmekte olup, bunun yaratacağı sonuçların sorumlusu da söz konusu belediyeler olacaktır.

Kentlerimizin ve halkımızın ‘toplumcu, demokratik ve halkçı bir yerel yönetim’ anlayışına ihtiyacı vardır. Bunun yolu var olan protokolleri yenilemeyerek özel şirketlere vermek değil, aksine yeni mesleki ve teknik işbirliklerini geliştirerek emekten, adaletten, demokratik laik cumhuriyet değerlerinden yana dayanışmayı büyütmekten geçmektedir.”

kaynak : https://www.birgun.net/haber/asansorlerin-kamusal-denetiminin-kaldirilmasi-kabul-edilemez-270023

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika