Dolar : Alış : 32.4742 / Satış : 32.5327
Euro : Alış : 34.7084 / Satış : 34.7710
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3256 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Avlanan Üç Balıktan Yalnızca Biri Sofraya ,İkisi Çöpe Gidiyor

04 Ağustos 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Avlanan Üç Balıktan Yalnızca Biri Sofraya ,İkisi Çöpe Gidiyor
Avlanan Üç  Balıktan  Yalnızca  Biri  Sofraya ,İkisi Çöpe  Gidiyor

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün bugün yayınladığı rapora göre tüm dünyada avlanan her üç balıktan yalnızca biri sofraya ulaşıyor. Belirli türler endişe verecek kadar fazla avlanırken, balık çiftliklerindeki kontrolsüz artış nedeniyle küresel balık üretimi rekor seviyeye ulaşmış durumda.

 

 

Dünya çapında yakalanan üç balıktan yalnızca biri insanlar tarafından tüketiliyor, diğerleri ya denize geri atılıyor ya da tüketilmeden bozulup çöpe gidiyor. Çin başta olmak üzere, balık çiftliklerinin sayısındaki artış nedeniyle tüketilen tüm balıkların yarısı çiftliklerde üretiliyor.

Tarım ve Gıda Örgütü’nün raporuna göre, bunun aksine; yakalanan yabani balıkların sayısında ise 1980’lerin sonundan bu yana kayda değer bir değişiklik görülmedi. Satılan balık türlerinin üçte biri ise normalden fazla avlanıyor. Balık çiftliklerinin sayısı artarken, nüfus artışına göre yapılan hesaplamalar 2030 yılında dünyanın şu an olduğundan %20 daha fazla balık tüketeceğini öngörüyor. Balık çiftlikleri hem deniz kirliliğine yol açtıkları hem de çiftlikte yetiştirilen balık yemlerinde sardalya ve hamsi gibi balıklar bulunduğundan deniz ekosistemine ve balıklara zarar veriyor.

Aşırı avcılık özellikle Akdeniz, Karadeniz ve Pasifik’in güneydoğusundaki türlerin üçte ikisinin normalden fazla avlanarak türlerin zarar görmesine neden oluyor. Yasa dışı balıkçılık sayılarını da içeren önceki raporlar yabani balık sayısının Tarım ve Gıda Örgütü’nün öngörülerinden daha hızlı tükendiğini ve okyanusların yarısında endüstriyel balıkçılık yapıldığını gösteriyor.

Tarım ve Gıda Örgütü genel müdürü José Graziano da Silva’nın açıklamasına göre 1961 yılından beri dünyanın balık tüketimindeki artık, nüfus artışının iki katı oranda seyretmiş. Bu da balık çiftliklerinin sayısındaki artışı zorunlu hale getiriyor. Uzun dönemde deniz ekosistemini korumak için yapılması gereken en önemli şey ise yasa dışı balıkçılığın engellenmesi.

 

 

Küresel olarak, yakalanan balıkların %35’i boşuna avlanıyor. Bu kaybın dörtte birini istenmeyen balık türü, balığın boyutunun küçük olması gibi gerekçelerle ölü olarak denize geri atılan balıklar oluşturuyor. Asıl kayıp ise balığı taze tutacak ekipman eksikliği nedeniyle bozulan balıklar.

Balık çiftliklerinde yem olarak kullanılan balıklar da aslında direkt olarak insanların beslenmesinde kullanılabilir. Balık üretim miktarı, 171 milyon ton ile 2016 yılında yayınlanan son raporda rekor kırmıştı. Her yıl çiftliklerde yem olarak kullanılan balık miktarı ise yaklaşık 20 milyon ton.

KAYNAK : https://www.yesilist.com/avlanan-uc-baliktan-yalnizca-biri-sofraya-ulasiyor/DENİZ AYTEKİN

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER  MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika