Dolar : Alış : 32.2448 / Satış : 32.3029
Euro : Alış : 35.1355 / Satış : 35.1988
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3242 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Avrupa Birliği vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı

04 Mayıs 2016 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Avrupa Birliği vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı
Avrupa Birliği vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı

35604 1234679_620x410

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı aldı. AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kriterden 67’sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.

ab-komisyonunu-turkiye-ye-vizelerin-kaldirilmasi-8408101_x_2946_o

 Bununla beraber, metinde Türkiye’den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB’ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye’ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi. Rapora dair açıklama, AB Komisyonu’nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla, AB Komisyonu’nun, tavsiye kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor.

ab-komisyonundan-vizelerin-kaldirilmasi-yonunde-tavsiye-karari-66000-452016135726

KABUL SÜRECİ

AB Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu’nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak. Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16’sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart. Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

ad8f966e3e2c68080f14d9db884407b0_k

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER

Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak. Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek. Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda’nın vize uygulaması sürecek.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika