Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Azman Güneş Santralı Geliyor, Kömürün Geleceği Kararıyor.

05 Temmuz 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Azman Güneş Santralı Geliyor, Kömürün Geleceği Kararıyor.
Azman Güneş Santralı Geliyor, Kömürün Geleceği Kararıyor.

Hint hükumeti kafaları karıştıran bir açıklama yaptı: “Şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte bir güneş santralı inşa edeceğiz.  Hazırlıklarımız bitti.  Önümüzdeki yıl içinde ihaleye çıkıyoruz.”  Bu santral 100 milyar vat elektrik üretecek.  Görülmemiş bir büyüklük bu.  Şu anda sözü edilen en büyük güneş santralı yalnızca 10 milyar vat üretebiliyor.  Dev proje hem şaşkınlık yarattı, hem de sorgulama.

 

 

Sorgulama dedik.  Alternatif enerjiye inananlar bile bazı sorularla bocalıyor: “O kadar büyük araziyi nerede bulacaklar?  Bunu tüketecek kullanıcı potansiyeli var mı?  Bunun gerektirdiği akıl almaz çaptaki dağıtım şebekesini oluşturmak kolay mı?”  Projeyi gerçekçi bulmayan, ‘bu kadar büyüklüğe gerek yok’ diyen ekoloji uzmanları bile çıktı.  Ama bu duyurudan keyiflenenler de belirdi.  “Hindistan bütün dünyaya, bütün hükumetlere rest çekiyor, ‘Haydi buyurun, peşimden gelin’ diye hava basıyor!” diyenler de var.

Ama not etmek gerekir ki, Hindistan 1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri.  Ve hızlı bir ekonomik atak yaşıyor.  Bu yüzden konuya sakin kafayla eğilince bazı olgular ve gözlemler çıkıyor ortaya.  Bunların bütün dünyaya gönderdiği bir mesaj var.  Hindistan’da olup bitene bir göz atalım:

  • Elektrik enerjisi halkın büyük çoğunluğuna ulaşamıyor. 200 milyon Hintli elektrik kullanmıyor, kullanamıyor.  Bunlar uzak yerlerde, köylerde yaşayan aileler.
  • Hem elektrik kullanımını yaymak, hem de patlayan ekonomiye hızla enerji sağlamak gerekiyor.
  • Bu nedenle yakın zamanlara kadar Hindistan kömür temelli enerjiye aşırı ağırlık vermişti.
  • Hatta bir firmanın Avustralya’dan kömür çıkarıp ülkeye getirmesine önayak olmuştu. Bu baş döndürücü bir kömür projesi olacaktı.
  • Ama bu yaklaşımın korkunç bir hava kirlenmesi yarattığı görüldü. Hindistan kentleri nefes alınmaz hale gelmişti.
  • Paris iklim antlaşmasıyla birlikte Hindistan radikal bir politika değişikliği yaptı.
  • Üstelik temiz kaynaklı enerji maliyetleri hızla düşmekteydi. Bu düşüşün yanında kömüre yönelme aşırı maliyetli kalmaktaydı.  Aradaki farkın %50’yi bulduğu hesaplanıyor.  Bu ortamda kömüre dayalı enerjide ısrar etmenin anlamı kalmıyor.
  • Bu düşüncelerle Hindistan geçtiğimiz yedi yıl içinde 550 kömür projesinden vaz geçme kararı aldı.

Bu gelişmelerin ışığında yepyeni bir enerji politikası oluşuyor Hindistan’da.  Yetkililerin söylemi de ilginç:

  • “Biz endüstri devrimini kaçırdık.  Ama sayısal devrimi, elektronik devrimi yakaladık.  Şimdi ise temiz ve yenilenir enerjide liderliğe oynuyoruz.”

Acaba kömür santralları yapmakta ısrar edenler bu gidişe ne diyor?

KAYNAK  :https://ekogazete.wordpress.com/2018/07/04/azman-gunes-santrali-geliyor-komurun-gelecegi-karariyor/ Atila Alpöge, Ekogazete, 4.7.2018 / Yararlanılan kaynak: Michael Safi, The Guardian, 30.6.2018.

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika