Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bilim İnsanları Kendi Enerjisi İle Işık Yayan Bitkiler Geliştirmeyi Başardı

17 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Bilim İnsanları Kendi Enerjisi İle Işık Yayan Bitkiler Geliştirmeyi Başardı
Bilim İnsanları Kendi Enerjisi İle Işık  Yayan  Bitkiler Geliştirmeyi  Başardı

Işık yayan bitkiler bilim kurgudan çıkmış gibi görünse de, ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bir su teresinin 4 saat boyunca ışık yaymasını sağlamış bulunmakta.

Doktora sonrası araştırma görevlisi olarak devam eden Seon-Yeong Kwak liderliğinde bir grup mühendis ve bilim insanı ateşböceğinin ışıldamasını sağlayan enzimi bitkilere aşıladı. Bu şekilde ışıldayan bitkinin enerjisi bitkinin kendi metabolizması tarafından üretilmekte.

Lusiferaz adlı enzim lisefrin adlı molekül ile beraber çalışarak ışık üretilmesini sağlıyor. Uzmanlar, bu karışımı koenzim A adı verdikleri bir enzim ile güçlendirerek nanopartikül taşıyıcılar ile beraber bitkide en etkili şekilde kullanacağı yere ulaşmasını sağlıyor. Bilim insanları benzer bir şekilde bu özelliği nasıl “kapatacaklarını” da çözmüş durumda. Böylelikle bitkilerin güneş ışığı ile tepkimeye girdiğinde ışık yaymasını durdurmayı hedefliyorlar.

Aslında bu konuda araştırmalar uzun bir süredir devam etmekte. Biliminsanları daha önceden bitkilerin genetiğini değiştirerek bu özelliği üretmeye çalışsalar da, bu çalışma çok az bir ışık için çok uzun bir süre gerektiriyor.

Bununla beraber MIT’in bu yöntemi genetik değiştirmenin limiti olan tek türlülüğün de önüne geçior.  MIT bu yöntemi daha sonra ıspanak, roka ve karalahana için de kullanmış. Uzmanlar bir süre sonra spray halinde geliştirilmiş bir karışımı, ağaç ve daha büyük bitkiler için geliştirmeyi planlıyor.

Bilim insanları böylelikle bir gün sokaktaki veya evimizdeki ışıklara gerek duymadan bu bitkilerin kendi enerjisi ile yaydığı ışık sayesinde aydınlanmamızı sağlayabileceğimizi belirtiyor.

KAYNAK : https://www.yesilist.com/biliminsanlari-kendi-enerjisi-ile-isik-yayan-bitkiler-gelistirmeyi-basardi/GÖRKEM GÖMEÇ

HABER :  Bülent Özgen


Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika