Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bina güçlendirmenin maliyeti ne kadar?

02 Şubat 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Bina güçlendirmenin maliyeti ne kadar?
Bina güçlendirmenin maliyeti ne kadar?

Depreme karşı önlem almak isteye vatandaşlar yıkım yerine güçlendirme ile hem süre hem de maliyet avantajı sağlayabilir. Peki Güçlendirme süreci nasıl başlar, kimler yetkili, maliyeti nedir, kredi desteği var mı? İşte merak edilen yanıtlar...

Türkiye, son dönemlerde yaşanan depremlerle sarsılıyor. Herkes yaşadığı yapıdan endişe duymaya başladı. Fakat çoğu kişi binanın riskli çıkıp hemen yıkım sürecine girmesinden korktuğu için herhangi bir test yaptırmıyor.

Posta’dan Meltem Kara Söyleyenoğlu’nun haberine göre, yeniden yapmaya göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği ise unutuluyor. Binanın yeniden inşası en az bir sene sürerken, güçlendirme ise maksimum 4 ayda yapılıyor. Hem de güçlendirilen bina yıkılıp yeniden inşa edilen yapı kadar sağlam oluyor.

Yetkili kuruluş

Bina güçlendirmek için ilk önce riskli yapı tespiti yaptırmak gerekiyor. Riskli yapı tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı kuruluşlar gerçekleştiriyor.

Bu kuruluşlara bakanlığın “altyapi.csb.gov.tr/ riskli-yapi-tespiti-ile-ilgilikuruluslar” sitesinden şehir şehir  arama yaparak ulaşmak münkün. Binanın testleri yapıldıktan sonra herhangi bir risk görülürse de bu süreç başlıyor.

60 günlük süre

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti yapıldığında kat maliklerinin, yıkım yerine güçlendirme talep etme hakları bulunuyor. Bu durumda, tebliğ edilen 60 günlük bu süre içerisinde ev sahiplerince, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğu tespit ettirilmeli. 4/5 çoğunluk ile güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması da gerekli.

Maliyeti nedir?

Kamuoyu güçlendirmenin maliyeti konusunda da bazı yanlış bilgilere sahip. Ne yazık ki “Bir daire parası gider” gibi bir algı var. Güçlendirmenin maliyeti binanın büyüklüğüne göre farklılık gösteriyor.

Örneğin 5 katlı, her katında iki konut olan bir binanın güçlendirme projesi maliyeti yaklaşık 7 bin ile 15 bin lira, güçlendirme uygulaması maliyeti ise 50 bin TL ile 80 bin TL arasında değişiyor. Eğer güçlendirme maliyeti, yıkılıp yeniden yapılma maliyetinin yüzde 40’ını geçmiyorsa tavsiye ediliyor.

Barışan da yararlanır

İmar affı kapsamında ‘yapı kayıt belgesi’ alanlar eğer konutları  riskli ise imar planlarına takılmadan güçlendirme ruhsatı alacak. Örneğin 7 katlı bir binada imar planı 5 kat dese de vatandaşların 2 kat hakkı kaybolmayacak.

Hangi yöntemler uygulanıyor?

-Betonarme güçlendirme

-Çelik güçlendirme

-Karbon lifli polimer güçlendirme

-Yapısal onarım

Yüzde 4 destekle 50 bin lira kredi

Devlet de 50 bin TL’ye kadar bina güçlendirme kredisi sunuyor. Binadaki her bağımsız bölüm için ayrı ayrı en fazla 50 bin TL kredi kullandırılıyor. 120 ay vadeli krediye devlet yıllık olarak yüzde 4 destek sağlıyor. Kredinin 2 sene ödemesiz dönemi de bulunuyor. Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan bu krediler de kullanılabiliyor. Bakanlık ile protokol imzalayan bankalar şu şekilde;

“Akbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, Şekerbank, Vakıfbank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası.

KAYNAK : Posta’dan Meltem Kara Söyleyenoğlu

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika