Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3253 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bu değişiklikler gelecek daha kötülerin sadece başlangıcı

18 Eylül 2021 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Bilim»Bu değişiklikler gelecek daha kötülerin sadece başlangıcı
Bu değişiklikler gelecek daha kötülerin sadece başlangıcı

Birleşmiş Milletler başkanı Perşembe günü, küresel ısınmayı durdurmak ve iklim felaketini önlemek için sera gazı emisyonlarında “anında, hızlı ve büyük ölçekli” kesintiler çağrısında bulundu. Önümüzdeki hafta yapılacak yıllık BM Genel Kurulu toplantısı öncesinde Antonio Guterres, hükümetleri iklim değişikliğinin tahmin edilenden daha hızlı ilerlediği ve fosil yakıt emisyonlarının bir pandemi düşüşünden geri döndüğü konusunda uyardı.

İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik mevcut çabaları özetleyen BM destekli bir raporun açılışında konuşan Guterres, ABD’deki Ida Kasırgası’ndan Batı Avrupa’daki sellere ve Kuzeybatı Pasifik’teki ölümcül sıcak hava dalgasına kadar son zamanlardaki aşırı hava koşullarının hiçbir ülkenin güvenli olmadığını gösterdiğini söyledi. iklimle ilgili afetlerden Hükümetlere 2015 Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşmaları için çağrıda bulunarak, “Bu değişiklikler gelecek daha kötülerin sadece başlangıcı” dedi.

Guterres, “Sera gazı emisyonlarında ani, hızlı ve büyük ölçekli azalmalar olmadıkça, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) ile sınırlayamayız” dedi. “Sonuçları felaket olacak.” Altı BM kuruluşu ve bilimsel kuruluş, United in Science 21 başlıklı raporlarında, insan kaynaklı emisyonlar, rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar ve afetler arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu iddia etmek için mevcut araştırmalardan yararlandı. “yalnızca ısı nedeniyle kaybedilen milyarlarca çalışma saati .. Halihazırda atmosfere salınan birçok emisyonun uzun süreli etkileri nedeniyle, daha fazla etkinin kaçınılmaz olduğunu belirttiler.

Yazarlar, “Sera gazı emisyonlarını yavaşlatmak için iddialı eylemlerde bile, deniz seviyeleri yükselmeye devam edecek ve dünyanın her yerindeki alçak adaları ve kıyı popülasyonlarını tehdit edecek” diye yazdılar. Raporun bir parçası olmayan Michigan Üniversitesi çevre dekanı Jonathan Overpeck, bilim adamlarının bunu daha önce söylediğini ancak bunun önemli olduğunu söyledi: “Durum kötüye gidiyor, nedenini biliyoruz ve bizi bırakacak şekillerde nasıl çözeceğimizi biliyoruz, ve gelecek nesiller, daha iyi, daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir dünya ile.” Guterres, hükümetleri, Glasgow’daki yaklaşan BM iklim zirvesinde, yüzyılın ortasına kadar atmosfere kaldırılabilecek olandan daha fazla sera gazı eklemeyi bırakma taahhüdü de dahil olmak üzere, emisyonları azaltmak için daha iddialı planlar ortaya koymaya çağırdı.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde önde gelen bir iklim bilimcisi olan Michael Mann, raporun aciliyet mesajına katıldığını, ancak içerdiği bazı keskin uyarıları sorguladığını söyledi. Özellikle, Paris’te kabul edilen 1.5C eşiğinin bireysel yıllar için geçerli olmadığını, bazılarının diğer faktörlerden dolayı alışılmadık derecede sıcak olabileceğini söyledi.

Mann, “Bu yanıltıcı çerçeveleme, halkın bir şekilde bu eşiği aştığımız ve artık önlemek için çok geç olduğu yönündeki korkularını gereksiz yere besliyor” dedi. “Sahip değiliz. Ve öyle değil.” Ayrıca, pandemi sırasında görülen emisyonlardaki düşüşün, tüm ekonomilerin fosil yakıtlardan kesilmesi durumunda önemli kesintilerin mümkün olduğuna dair olumlu bir işaret olarak görülebileceğini kaydetti. Mann, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin – eğer uygulanırsa – tehlikeli gezegensel ısınmayı önlemeye yardımcı olacağına dair taahhütlerde bulunduğunu söyledi. Georgia Tech’de Dünya ve Atmosfer Bilimleri profesörü olan Kim Cobb, 1.5C hedefinin ulaşılmaz olmadığı konusunda aynı derecede güvence verdi. “Ancak bu yeni rapor, bu hedefe ulaşmak için gereken emisyon yolları ile sahadaki gerçeklik arasındaki farkı net bir şekilde hatırlatıyor” dedi. “Basitçe söylemek gerekirse, rotadan çok uzaktayız.” Haber : Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika