Dolar : Alış : 32.1650 / Satış : 32.2229
Euro : Alış : 34.8285 / Satış : 34.8912
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bursa Çevre Platformunda alınan kararlar ve basın bildirisi

04 Ekim 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Bursa Çevre Platformunda alınan kararlar ve basın bildirisi
Bursa Çevre Platformunda alınan kararlar ve basın bildirisi

Bursa Çevre Platformu ; 02 Ekim 2019 Çarşamba günü saat 19:00’da BAOB (Bursa Akademik Odalar Birliği) Ortak toplantı salonunda biraraya gelindi.

Genç arkadaşlarımızdan Pınar Vatansever’in modülatörlük yaptığı toplantı da ,Bursa Çevre Platformunun çevre olaylarında bir yol izleyebilmesi ve faaliyetlere esas takvim oluşturabilmesi için ,17 ilçe dahil mevcut çevre olaylarının araştırılması araştırılma komisyonu kurulması kararı alındı.Gündemdeki maddeler görüşüldükten sonra aşağıdaki kararlar alındı.

ALINAN KARARLAR

* Deprem konusunda Bursa Çevre Platformu olarak ,toplanma alanlarının araştırılması ve depremde yapılacak hazırlıklar görüşüldü. Bu bilgilerin Bursa AFAD İl Müdürlüğü’nden alınması için bir üye görevlendirildi. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi’ nin depremle ilgili acil durum planı nedir, konusu koordine edilecektir.
* Platform olarak Bursa Çevre Komisyonu ile görüşebileceğimiz konuşuldu.
* Yenişehir’de ikamet edenler için bilgilendirme toplantısı yapılabileceği, İznik ve Yenişehir’de bildirge okunabileceği,
* 12 Ekim’de Kaz Dağları eylemi için pankart hazırlanacak.
* Gemlik Körfezi hakkında bir sonraki toplantıda Kimya Mühendisleri odasından bilgi alınabileceği ,
* Çeküder ve Bursa Çevre Platformu yerelde bulunan ve akşamları gizlice çalışan fabrika hakkında Çalı Meydanı’nda basına konunun takipçisi olduklarını belirten bildirge okunması,
* Ayvalı Dere hakkında BUSKİ’ yle görüşülüp alınan bilgiler Bursa Çevre Platformu’na iletilmesi,
* Budama olarak söylenen ama aslında kesilen ağaçların olduğu İhsaniye Parkı olduğu platform toplantısında dile getirildi.Toplantıya katılanların hiçbir itirazları da olmayınca, 04.10.2019 cuma saat 12.30’da basın açıklaması yapılması,
* 26 Ekim’ de Ekoloji Birliği Ankara’da Kaz Dağları için bir yürüyüş düzenlediğinden katılım gösterilmesi kararları alındı.

İHSANİYE PARKINDAKİ BASIN TOPLANTISI

Nilüfer Belediyesi’nin İhsaniye Parkı’nda yapmış olduğu ağaç kesimine dair bugün Bursa Çevre Platformu olarak basın açıklama öncesinde belediyenin talebi üzerine yetkililer ile SAAT 11.00’de görüşme gerçekleştirildi. Nilüfer Başkan Yardımcıları Remzi Çınar ve Zafer Yıldız, Park Bahçeler Müdürü Hakan Tanrıöver ile park içerisinde yapılan görüşme sonrasında basın açıklaması yapıldı.

BASIN BİLDİRİSİ

Platform adına açıklamada bulunan Murat Demir,

“2015 yılında burası aktif bir şekilde park olarak Bursalılara hizmet etmekteydi. Fakat 2015 yılında Nilüfer Belediyesi’nin parktan yol geçirme çalışması sivil toplum kuruluşlarının ve çevrecilerin mücadelesiyle bu süreç bursa 3. idare Mahkemesi’nin de onayıyla durdurulmuştur.

O günden bugüne görüyoruz ki bu parkta hiçbir şey yapılmamış, bu parkta inşaat temelleri duruyor, ağaçlar ve yeşil alanlar sulanmamış, bakılmamış, gerekli itina gösterilmemiştir. Burası park olmaktan çıkıp bir pespaye bir alana dönüşmüştür.

Platformumuzun geçtiğimiz gün tesadüfen buradan geçerken ağaç kesimlerine tanık olmuştur. Bunun üzerine platformumuz olağan toplantısında burada bir basın açıklaması yapma kararı almıştı. Kamuoyuna bunu duyurmamız üzerine Nilüfer Belediyesi bizimle görüşme talep etmiştir ve bugün saat 11.00’de Nilüfer Belediyesi’nin yetkili makamları ile burada görüşme yaptık.

Öncelikle görüşme talep eden Nilüfer Belediyesi yetkililerine bizi muhatap alıp, bize bilgi vermek amacıyla bizden randevu almaları bizi onure etmiştir, bu naif davranış için platform olarak kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bugün burada yaptığımız görüşmede, Nilüfer Belediyesi yetkilileri der ki: ‘Biz burayı tekrar eski kamunun kullanabileceği bir park haline getirmek istiyoruz. O yüzden de burada kurumuş olan ağaçları kestik ve çeşitli temizlikleri yapmaya başladık.’ Bize burada, bu parkın eski haline getirileceğinin, kamunun hizmetine, Nilüferlilerin hizmetine tekrar sokacaklarının taahhütünü verdiler.

Fakat yapmış olduğumuz görüşmede de aynı zamanda biz kaygılarımızı dile getirdik. Evet, burada ağaçlar kuruduysa bugüne kadar sizin buraya bakım yapmamanızdan kaynaklıdır. Bu ağaçların kurumasının nedeni de sizsiniz dedik. Aynı zamanda ‘Sizin buradan park yaparken, bir yol geçirme tasarrufunuz var mıdır?’ sorusunu da kendilerine sorduk. Dediler ki: Evet, var.’ Bizim iptal ettirdiğimiz planda olduğu gibi değil ama bir şekliyle, parkın bir tarafından da yol geçirmeyi düşündüklerini de ifade ettiler.

Ancak yetkililer burada yapacakları her türlü projede, her türlü planda başta meslek odaları, ilgili disiplinden gelen kurumları ve kuruluşları çağırarak, bilimden yana, doğadan yana buraya en az zararı verecek şekilde yol yapacaklarının taahhütü bize verdiler. Biz platform olarak burada tekrar ediyoruz, bu parkın geri dönüştürülmesi, kamuya açılması, ağaçların, yeşil alanın korunması, kurtarılması ciddi bir adımdır.

Nilüfer Belediyesi bunu yaparsa kendilerini takdir edeceğiz, ama bu parkın herhangi bir santimetresinden bir yeşil alanından yol için bir müdahale olursa, Bursa Çevre Platformu olarak diyoruz ki biz de bunun karşısında olacağız.

Bunu burada sabah yapmış olduğumuz görüşmede karşılıklı bir şekilde birbirimize söyledik. Bundan sonraki süreçte, karşılıklı diyalog şeklinde geçecektir. Platform olarak toplantılara katılacağız. Buranın park olması konusunda katkılarımızı biz de sunacağız. Burası çünkü mahalle sakinlerinin de itiraz ettiği bir noktaya gemiş bulunmakta, güvenlik yok, ışıklandırma yok.

Mahalle halkı, parkın kullanabildikleri bir alan olmasını istiyor, buranın bir an önce park haline dönüşmesi için biz de elimizde geleni yapacağımızı söylüyoruz, ama buranın herhangi bir yerinden bir yeşil alanın yok edilmesine karşı da mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Bizim talebimiz şudur ki, karşı taraf Hazine Arazisi, eğer bir yol geçecekse, karşı tarafta ağaç da yeşil de yoktur, oradan geçmesi en doğrusudur.”

Açıklamaya devam eden Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy da şu sözleri ekledi:

“Bu görüşmelerin sonucunda ortaya çıkan şey yetkililerin parkı korumak istedikleri, geliştirmek istedikleriydi. Gördüğümüz bir şey var, çevrenizdeki ağaçların hiçbirisi bize güzel bir mesaj vermiyor, ‘Biz ölüyoruz’ diyor. Sonbahar olmasıyla yapraklar düşer ama burada çok daha erken şekilde bitki dallarının kuruduğunu görüyoruz. Akasya ağaçlarının bir kısmı tepeye kadar kurumuş durumda, bunun sebebi 2015’ten beri bakımsız bırakılmasıdır.

Bu büyüklükteki ağaçlar kendilerini yaşatmayı sürdürebilir, ama bugün kuruyarak kesilen ağaçlar, bizleri de uyarmıştır. Hassasiyetler gösteriyor ki alanda bulunan akasyaların iç dokuları canlı, ama bir kaç sene içerisinde kuruyup ölecekler. Park çitlerinde duran ağaçlar ise çalı formudur, zakkumdur ve vahşi budama ile kesilmiştir.

Yetkililer de bu durumu kabul ettiler. Bu çalılar da bakımla bir kaç aya yeniden canlanacaklardır. Bu parkın canlanabilmesi için sürecin takipçisi olacağız.”

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika