Dolar : Alış : 32.1650 / Satış : 32.2229
Euro : Alış : 34.8285 / Satış : 34.8912
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bursa İznik’te Yeni Bulunan Lahit Büyük Heyecan Yarattı

14 Temmuz 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Bursa İznik’te Yeni Bulunan Lahit Büyük Heyecan Yarattı
Bursa İznik’te Yeni Bulunan Lahit Büyük Heyecan Yarattı

Bursa’nın İznik ilçesinde, daha önce bulunan 4 lahitin ardından ‘1’inci derece arkeolojik sit alanı’ ilan edilerek koruma altına alınan bölgede, bir lahit ve mezar odasına daha rastlandı.

İznik’te 3 yıl önce, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta kırsal Hisardere Mahallesi yolu üzerinde Kayaarkası mevkiindeki zeytinlikte, defineciler üst kapağı kırılmış lahit buldu. Bu gelişme üzerine İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3’üncü yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarıldı.

Daha sonra sürdürülen kazılarda 3 lahit daha bulundu. Bunun üzerine yaklaşık 10 dönüm zeytinlik alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1 milyon 200 bin lira bedel ile kamulaştırıldı. Alan, ‘1’inci derece arkeolojik sit alanı’ ilan edilerek koruma altına alındı.

KAZILAR 1 HAFTADIR DEVAM EDİYOR

Aynı bölgede 1 haftadır devam eden kazılarda arkeologlar bir lahit ve bir mezar odası daha keşfetti. 10 kişilik ekip tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında lahitin üzeri yetkililer tarafından branda ile örtüldü.

Öte yandan Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından General General Lysimakhos, M.Ö. 301’de General Antigonius’u mağlup ederek şehrin ‘Antigonia’ olan adını karısı Nikaia’nın ismiyle değiştirdi. O günden sonra Nikaia olarak anılan İznik’te kazıların yapıldığı alanda kraliçenin mezarının da olabileceği düşünülüyor.

Edinilen bilgiye göre, mezarın içerisinde değerli bir eşyaya rastlanılmadığı, sıradan pişmiş topraktan yapıldığı öğrenildi.

KAYNAK : http://www.bursadabugun.com/haber/bursa-iznik-te-yeni-bulunan-lahit-buyuk-heyecan-yaratti-1153494.html

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika