Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bursa’da Yaşam Savunucuları , Ölüm Bacalarına Karşı Eylem Yaptı

17 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Bursa’da Yaşam Savunucuları , Ölüm Bacalarına Karşı Eylem Yaptı
Bursa’da Yaşam Savunucuları , Ölüm Bacalarına Karşı Eylem Yaptı

Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (DOSAB) kurulması planlanan termik santral için alınan ÇED raporu, ‘DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Bileşenleri’nin yargıya yaptığı itiraz sonucu iptal edildi. DOSAB tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan yeni ÇED raporuna da itiraz eden yaşam savunucuları, bugün termik santrali protesto için yaptıkları basın açıklamasından sonra insan zinciri oluşturdu.

 

 DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Bileşenleri bugün saat 14.00’te termik santralin yapılacağı alanda toplandı. Yaklaşık 50 çevreci, yanlarında getirdikleri ‘DOSAB termik santraline hayır’ yazılı pankartı açtı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölüm Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Kayıhan Pala’nın da destek verdiği protesto gösterisinde, platform adına söz alan DOĞA-DER Başkanı Caner Gökbayrak, santralin buraya yapılması halinde bütün OSB’lerin bunu emsal olarak gösterip, benzer santralleri kendi bölgelerine yapabileceklerini söyledi.

Daha ucuz elektrik üretip fazla kâr yapmak için DOSAB’ın, Bursa halkını karanlık ve ölümcül bir geleceğe mahkûm edeceğini ifade eden Gökbayrak, bu konudaki yargı kararı henüz kesinlik kazanmadan termik santral arazisinde su deposu inşaatının başladığını öne sürdü. Bu deponun, termik santral için kullanılabileceğini ifade eden Başkan Caner Gökbayrak, “Biz Bursa halkı olarak bu santrali yaptırmamaya kararlıyız. Bir kez daha uyarıyoruz; bu ölümcül sevdadan, Bursa’ya ve Türkiye’ye ihanetten vazgeçin” dedi.

Daha sonra söz alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Kayıhan Pala ise Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a seslenerek, şöyle konuştu:

“Sayın Başkan buraya termik santral yapılmasına nasıl bakıyor? Halkın sağlığının mı, yoksa sermaye sahiplerinin mi yanında? Bir önceki başkan burada termik santral yapılmasına karşı bir tutum açıklamamıştı. Yeni Başkan Aktaş, geçmiş dönemin birçok olumsuzluklarını toplumla açık yüreklilikle paylaştı. Şimdi kendisini toplum sağlığı ile ilgili çok önemli bir konuda görüş açıklamaya çağırıyoruz. Şehir içinde, Ulu Cami’ye 9 kilometre uzaklıkta bir termik santrale nasıl bakıyor? Bir an önce kendisinden tutumunu açıklamasını bekliyoruz.”

 

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde insan zinciri oluşturan yaşam savunucuları, termik santrali protesto eden sloganlar attıktan sonra dağıldı. Eylemde okunan basın açıklamasının tam metni şöyle;“DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu bileşenleri olarak açtığımız ilk ÇED iptal davasını kazandığımızda Bursa halkı bu iş artık bitti, DOSAB kendi hatasına mahkum edildi” demişti.

Ancak DOSAB, ilk ÇED Raporunun iptal ettirdiğiniz mahkeme kararından hemen sonra Bakanlığa yeni bir ÇED Raporu verdi ve bir ay geçmeden bu ikinci rapora “ÇED Olumlu” kararı aldı.

Biz Platform bileşenleri, Bursa Tabib Odası, Akademik Odalar, Baro ve dernekler olarak ikinci ÇED Olumlu kararına davamızı açtık. Davamızda henüz sonuçlanmadı, bilirkişi incelemesi devam etmektedir.

Ancak yakın bir süre önce DOSAB’ın üzerinde “Termik Santral yapılamaz” kaydı bulunduğu halde, kurmak istedikleri santralin depolama alanını olarak planlanan alanda inşaat çalışması başlattığını gördük.

Bu basın açıklamamızı sürmekte olan davamıza rağmen, santral depolama alanında inşaata başlanması üzerine düzenledik.DOSAB tan aldığımız duyumlar burada termik santral için bir çalışma yapılmadığı, “su deposu” inşa ettikleri yönündedir. Oysa ki biz ÇED Raporunda bulunduğunuz bu alanda termik santralin su deposu olduğunu zaten biliyoruz. İnşa edilmekte olan su deposu olsa bile bunun termik santral için kullanılmayacağı garanti edilemez.

DOSAB Termik Santrali eğer yapılırsa Türkiye’de bir OSB (Organize Sanayi Bölgesi) tarafından inşa edilen ilk termik santral olacak.

Bununla da kalmayacak Bursa gibi havası zaten kirli bir kentin ortasına, mahallelerimizin arasına inşa edilecek Türkiye’nin ilk termik santrali olma rezilliğini de üstlenecek.

Eğer DOSAB Termik Santrali yapılırsa bundan sonra bütün OSB’ler kendi kömürlü termik santrallerini kurmak isteyecek. Bu OSB’ler kendi isteklerine DOSAB Termik Santralini örnek göstercek. Yalnıza Bursa’da bile onlarca OSB olduğu düşünülürse, DOSAB Termik Santralini yaptırmamaktaki çabamızın önemi daha çok ortaya çıkacaktır.

DOSAB’ın ilk sanayicileri, geçmişte bu bölgede verimli Bursa Ovası üzerine kurdukları kaçak fabrikalarla Bursa’ya ilk ihanet yapmışlardı. Zamanla bu kaçak fabrikalar af edildi. Bulundukları bölge OSB ilan edilerek bu kaçak fabrikalar ödüllendirildi.

Şimdi DOSAB Bursa’ya ikinci ihanetini yapmak üzere harekete geçmiştir. DOSAB’ın bu kez ihaneti yalnızca Bursa’ya değil tüm Türkiye’ye olacaktır. DOSAB gibi şehirlerle iç içe Türkiye’de yüzlerce OSB’nin olduğu düşünülürse DOSAB Termik Santrali’nin ne kadar büyük bir tehlike yaratacağı anlaşılacaktır.

Biz DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu bileşenleri ve Bursa halkı olarak bu santrali yaptırmamaya kararlıyız. DOSAB’ı bir kez daha uyarıyoruz. Bu ölümcül sevdadan, Bursa’ya ve Türkiye’ye ihanetten vazgeçin.

DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu”

Kaynak : 7/12/10/bursada-yasam-savunuculari-olum-bacalarina-karsi-eylem-yapti/

Haber: Bülent Özgen

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika