Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Cittaslow Hareketi Ülkemizde Yaygınlaşıyor

30 Mart 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Cittaslow Hareketi Ülkemizde Yaygınlaşıyor
Cittaslow Hareketi  Ülkemizde Yaygınlaşıyor

 

 

Cittaslow kelime anlamıyla yavaş şehirler demek, bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce İtalya’nın Floransa eyaletine bağlı Greve in Chianti kasabasında doğan hareket, Türkiye’de İzmir Seferihisar’da yapılan uygulamalarla adını duyurmaya başladı. Hareketin öncelikli amaçlarından biri yaşam kalitesini yükselterek, şehirlerin kendilerini yeniden değerlendirmeleri ve bu şekilde oldukça farklı bir kalkınma modelini uygulamaları.

 

 

Tarihi Ve Sosyal Doku Cittaslow Kentlerinde Yeniden Hayat Buluyor

Ülkemizde ve hatta Dünya’nın birçok ülkesinde unutulmuş değerler, Cittaslow ile yeniden bir mana buluyor. Doğal yapının korunması, insanların organik bir sosyalleşme içerisinde yaşamlarını idame ettirmesi, teknolojinin nimetlerinden en iyi şekilde yararlanılması ve enerjide doğaya en az zararlı olanın tercih edilmesi gibi faktörlerin ön plana çıktığı uygulamaya Türkiye 15 kentle katılıyor. Bu kalabalık kent topluluğuna son zamanlarda Mudurnu ilçemiz de dahil oldu.

 

Yavaş Kentlerin 70 Özelliği

Bugüne kadar Cittaslow hareketinde yer almış kentlerin en az 70 ortak özelliği var. Bu kriterlerden öne çıkan bazıları, popülasyonun 50.000 ve altında seyretmesi, yaşanılan çevre, sosyal alanlardaki uyum, altyapı özellikleri, yaşamın şehirleşme ile bütünleşerek elde etttiği kalite gibi unsurlar oluyor. Ayrıntılara inmek gerekirse eğer, bir şehrin doğal ve güzel görünümünün yanı sıra, kent kültürü, tarihi yapı, yine şehrin geleneksel unsurlarına uygun yemekleri, sosyal yaşamın birleştirici öğelerinden engellilere yönelik çalışmaların durumu, gündelik yaşamın olmazsa olmazları olan emekçilerin kentin yaşam dokusuna etkisi, organik bir şehrin olmazsa olmazlarından bisiklet yolu, araçların park edileceği alanlardan, kullanılan suyun temizliği, oksijen oranı ve geri dönüşüm uygulamalarının durumu gibi kriterler Cittaslow kentlerini belirleyici ana unsurlar olarak sıralanabilir.

 

 

Kriterler Nasıl Değerlendiriliyor?

Peki, Turistik değerdeki yaşam alanlarının belirlenmesinde ve aynı zamanda ülke tanıtımında da ciddi bir rol sahibi olan Cittaslow kentlerinin seçiminde nasıl bir yol izleniyor? Öncelikle, aday şehirler bu konuda yetkili uluslararası komite ve bilimsel yetkinliği olan kurullar tarafından inceleniyor. Eğer, söz konusu aday kent, belirlenen kriterlerden en az yarısından fazlasını karşılıyorsa, Sakin Şehirlerden biri olma hakkını elde ediyor.

Türkiye’deki Sakin Şehirler

Akyaka,  Eğirdir, Yalvaç, Gerze, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Şavşat, Seferihisar, Taraklı, Uzundere, Vize, Yenipazar ve Göynük ve Mudurnu ile beraber Türkiye’de Cittaslow unvanına sahip 15 yerleşim yeri bulunuyor.

KAYNAK : http://ekolojist.net/cittaslow-hareketi-ulkemizde-yayginlasiyor/?utm_medium=notification

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika