Dolar : Alış : 32.2854 / Satış : 32.3436
Euro : Alış : 34.8023 / Satış : 34.8650
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Denizli’de Hz. İsa’nın hayatının anlatıldığı tarihi 4 kitap ele geçirildi

12 Şubat 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Denizli’de Hz. İsa’nın hayatının anlatıldığı tarihi 4 kitap ele geçirildi
Denizli’de Hz. İsa’nın hayatının anlatıldığı tarihi 4 kitap ele geçirildi

Denizli’de Hz. İsa’nın hayatını anlatan bin yıllık tasvirli kitap bulundu. Sarayın orijinal kitapları olduğu anlaşılan deri ciltlierguvan renkli yaprakları bulunan dört kitaptan 2’sinin bin yıllık olduğudüşünülüyor. İçinde altın yıldızlı işlemeler de bulunan kitaplarda Hz. İsa’nınMeryem Ana’ya müjdelenişi, Hz.İsa’nın aranışı ve Mısır’a kaçışı gibi bilgilerinyer aldığı görüldü. Suryani ve Aramice yazılan kitapların Orta Doğu’dan kaçırıldığı tahminedildi. Fiyatı hakkında bir fikir yürütülemeyen kitaplara paha biçilemedi. Denizli polisi,aralarında Hz. İsa’nın hayatından kesitlerin tasvirlerle anlatıldığı kitabın da bulunduğu ve bin yıllık olduğu tahmin edilen 4 adet tarihi eser kitabı satılmak üzereyken ele geçirdi. Suryani ve Aramice olarak, papirüs kağıdına yazılanorijinal kitapların Orta Doğu’dan kaçırıldığı tahmin ediliyor. Hristiyan dünyası için büyük öneme sahip olan eserlere paha biçilemiyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 728xauto-17.jpg

Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM)ekipleri, kentte tarihi eser kaçakçılığı yapılacağı ihbarı üzerine hareketegeçti. Şüpheliler E.Y, A.T, E.Ş. ve O.Ş.’nin Türkiye’ye yasa dışı yollardan tarihi eser getirdiğini ve alıcı aradığını tespit eden ekipler, takibe aldığı şahısları kaçırdıkları tarihi eserlerle yakaladı. Operasyonda papirüsyaprağı üzerine Suryani ve Aramice dillerinde yazılmış, Hz. İsa’nın hayatınınanlatıldığı resimli tasvirler bulunan 4 tarihi eser kitaba el konuldu. Kitaplar, MüzeMüdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram tarafından incelendi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 728xauto-18.jpg

Yapılanincelemede deri ciltli ve erguvan renkli yaprakları olan 4 kitaptan ikisininyaklaşık bin yıllık olduğu değerlendirildi. İçerisinde altın yaldızlı işlemelerbulunan kitapların, o dönemde saray tarafından talep edilen ve sarayda kullanılan orijinal kitaplardan olduğu belirlendi. Diğer kitaplarda iseresimli tasvirlerin yer aldığı görülürken bu tefsirlerde Hz. İsa’nın doğumundanölümüne kadar hayatından kesitlerin ele alındığı belirlendi. Kitaplarda resimlitasvirlerde, Hz. İsa’nın Meryem Ana’ya müjdelenişi, Hz. İsa ile Meryem Ana’nın buluşma figürü, Hz. İsa’nın aranışı ve ardından üç müneccimler tarafından bulunuşu, Hz. İsa’nın Mısır’a kaçışının yer aldığı tespit edildi.Yine bir diğer kitabın ise dünyayı çeviren burçlar ve Orta Asya Türkleri’nden Ejder burcu gibi burçların genelini ve hayat ağacı, çift başlı kartal, ölen kişilerin ruhları ile ilgili konuları ele aldığı tespit edildi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 728xauto-22.jpg

Kitapların muhtemelen Suryani ve Aramice dillerinde yazılmış oldukları ve dönem, çağ ile içerik yönünden ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği bildirildi. Hristiyan dünyasını yakından ilgilendiren ve büyük öneme sahip olan eserlerin, değerine paha biçilemediği bildirildi. Kitapları inceleyenPAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. FahriyeBayram, kitapların tarihinin yaklaşık bin yıllık olabileceğini söyledi. Resimlikitaplardan birinin Shakespeare’nin Hz. İsa’yı anlattığı bir eserinin tasviri olduğunu aktaran Bayram,

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 728xauto-23.jpg

kitabı incelediğinde Hrıstiyanlık ve Hz. İsa ile ilgili sahnelerin tasvir edildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Hz. İsa’nınannesi Meryem’e müjdelenmesi, Üç Müneccim’lerin yıldızı görüp Hz. İsa’yı bulmaları ve daha sonra mısıra kaçışla ilgili sahneler vardı. Diğer kitabın içinde ise daha çok burç sembolleri tespit edebildik”Prof. Dr. Bayram,kitapların Suriye’deki müzelerden kaçırılmış olabileceğini ifade ederek,şunları söyledi:”Kitapların üzerinde kayıt yoktu. Bazı bölümler kesilmişti, müzeye ait envarter numaraları olduğu için kesilmiş olabilir, ondan emin değilim. Son yıllarda Suriye’den müzelerden çok sayıda eser kaçırıldı. Özellikle Türkiye’de çok sayıda elyazmaları ele geçiriliyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 728xauto-25.jpg

Bu nedenle o bölgeye ait olabilir. Sadece yazılardan oluşan kitaplar da Aramice yazılmış ve dolayısıyla o bölgeye ait”Öte yandan gözaltına alınan şüphelilerin sorguda, tarihi eserleri çöpten bulduklarını iddia ettikleri bildirildi. Emniyettekiişlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek hakim karşısına çıkarılanşüphelilerden 4’ü de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

                                                                                     Hab: Cem Bayram Seçen

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika