Dolar : Alış : 32.2854 / Satış : 32.3436
Euro : Alış : 34.8023 / Satış : 34.8650
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Dünyanın İlk Çevreci Dostu Cibilli Dede Çamlıdere’ye Sembol Oldu

20 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Dünyanın İlk Çevreci Dostu Cibilli Dede Çamlıdere’ye Sembol Oldu
Dünyanın İlk Çevreci Dostu Cibilli Dede Çamlıdere’ye Sembol Oldu

Dünyanın ilk çevrecisi Çamlıdereli Cibilli Dede çok özel bir insandır. Doğaya ve doğada yaşayan hayvanlara karşı gösterdiği ilgi – sempati ve onların beslenmesi konusunda insanları teşvik etmeye yönelik söylemlerde bulunması tarihin akışını bilenler, çevreyi ve doğayı sevenler için özel bir mesajdır ‘    Cibilli Dede Türbesi, Ankara İli Çamlıdere İlçesi Çamlıdere Yaylasından Kös Yaylasına çıkan yol üzerindedir.

 

Dünyanın İlk Çevrecisi Cibilli Dede, Çamlıdere’ye Sembol Oldu

Dünyanın ilk çevrecisi olarak bilinen ve Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde bir dönem yaşadığı rivayet edilen Cibilli Dede, ilçeye sembol oldu. Çamlıdere Belediyesi, ilçenin önemli isimlerinden Cibilli Dede’yi gelecek nesillere anlatmak ve çevre bilincini yeni kuşaklara aktarmak için Cibilli Dede’yi temsil eden bir heykelini şehrin girişine dikti. Aynı zamanda ilçeye özgü geyiklerin heykellerinin de eşlik ettiği Cibilli Dede, sırtındaki küfe ve elindeki azığıyla tasvir ediliyor

Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can,

” Cibilli Dede. 1800 lü yıllarda yaşamış ve mezarı Çamlıdere Yaylası’nda. Ormanda yaşayan Geyikler ve diğer hayvanlara tuz su ve yiyecek veren bir Doğa gönüllüsüdür. Ermiş bir zat olduğu kesinlik kazanmıştır. Ayrıca çevre kirliliği konusuna dakkat çeken bir zatmış Cibilli Dede.

Ormanların muhafazası, lüzumsuz yere kesilmemesi, orman hayvanlarının özellikle kış günlerinde beslenmesine katkı sağlanması yönünde halkı uyarır, doğa ve hayvan sevgisini insanlara aşılamak için her türlü gayreti gösterirmiş.belirterek, “Cibilli Dede, Şeyh Ali Semerkandi Hazretleri’nin dışında ilçemizin önemli isimlerindendi. Ancak yeterince tanınmadı.

 

 

Biz de Cibilli Dede’yi tanıtmak için şehrin girişine onu tasvir eden bir heykel diktik.” dedi. Can, ayrıca heykellerin bulunduğu yere Şeyh Ali Semerkandi’ye ait ‘niyet hayr, akıbet hayr’ sözünü de asacaklarını belirterek, “Hemen her şehrin girişinde ilçemize hoş geldiniz şeklinde yazılar yazılıdır. Ancak, biz ilçemizin manevi dinamiklerinden önemli bir yere sahip Şeyh Ali Semerkandi Hazretleri’ne ait bu sözünü yazmayı uygun gördük.” ifadelerini kullandı.

 Haber : Bülent Özgen

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika