Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Edremit Körfezi İle İlgili Tartışmaya Açık Olan Çed Gerekli Değildir Kararı

21 Şubat 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Edremit Körfezi İle İlgili Tartışmaya Açık Olan Çed Gerekli Değildir Kararı
Edremit Körfezi İle  İlgili  Tartışmaya Açık  Olan  Çed Gerekli Değildir Kararı

Körfezdeki bazı STK.lar haklı olarak  Edremit Deniz Deşarjı Projelerinin “ÇED Gerekli Değil” Kararına karşı dava açtıklarını basın bildirisi ile yayınladılar.Çed dosyası hakkında ; Aksaray Ünv.Jeo.Müh.Bölümü Öğretim Görevlisi Hidrojeoloji ABD Başkanı Doç.Dr.M.Murat KAVURMACI’nın yaptığı inceleme de dosyanın bu haliyle tartışmaya açık olduğunu belirtmiştir.

 

 

Doç.Dr.Kavurmacı Türkiye Tabiatını  Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi  Bülent ÖZGEN’e yaptığı açıklama da; ;

-Hazırlanan proje dosyasında alıcı ortama verilecek olan atık suyun kimyasal analiz sonuçları verilmemiştir. Bundan dolayı söz konusu atık suyun ne tür kirleticiler içerdiği ve bu kirleticilerin miktarları net değildir. Bundan dolayı proje dosyasında alıcı ortamdaki deniz canlıları açısından ekolojik dengeleri bozup bozmayacağı net olarak ortaya konulmamıştır.

-Proje kapsamında evsel atık suların yanında endüstriyel atık sularda deşarj edilecekmidir? Edilecekse endüstriyel atık suların miktarı ne kadar olacaktır ve endüstriyel atık suların özellikle ağır metal içerikleri nelerdir? Endüstriyel ağır metal içerikleri deniz ekosistemi içerisindeki canlı varlıkları olumsuz olarak etkileyecektir bundan dolayı proje kapsamında bu konuların açık olarak netlik kazanması ve proje dosyasına atık suyun özellikle ağır metal analiz sonuçlarının eklenmesi gerekmektedir.

-Proje kapsamında alıcı ortama verilen atık su içerisinde yer alan maddelerin deniz tabanında birikim yapıp yapmayacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmemiştir. Ayrıca “Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen sınır değerlerin nasıl sağlanacağı konusundan bahsedilmemiştir.

 

 

-Hazırlanan proje dosyasında bölgesel bazda atıksu ve alıcı ortamın izlenmesi kapsamında alıcı ortamın deşarj sonrasındaki durumunun izlenme periyodu, yöntemi, yapılacak analizler ve özellikle atık suyun yayılımının kontrolü konusunda açıklayıcı herhangi bir bilgi verilmemiştir. Bundan dolayı dosyada deşarj sonrası oluşabilecek riskin boyutu net olarak belirlenmemiştir.

-Hazırlanan proje dosyasında difüzörlerde tıkanıklık olduğunda, borudaki ani su artışı veya kesilmesi durumlarında karşılaşılabilecek riskler ve bu risklere karşı nasıl müdahale edileceği konusunda açıklayıcı bir bilgi bulunmamaktadır.

-“Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği”nde alıcı ortamda yeterli seyreltme kapasitesinin bulunduğunun ayrıntılı mühendislik çalışmaları sonucunda kanıtlanması hâlinde, atık suların ve soğutma sularının derin deniz deşarjlarıyla bertarafına izin verilir.” denilmektedir. Hazırlanan proje dosyasında DERİNSU tarafından yapıldığı belirtilen ölçümlerdeki alıcı ortamın (deniz) ayrıntılı mühendislik özellikleri nelerdir? Bu konuyla ilgili dosyada herhangi bir ölçüm sonucu veya teknik bir veri bulunmamaktadır.

– Atık suyun yoğunluğu ile alıcı ortamın (deniz) suyunun yoğunlukları bile belirlenmemiştir. Atık suyun yoğunluğunun deniz suyundan daha az olduğu durumlarda difüzörlerden deşarj edilen atıksu akımı yüzeye doğru çıkma eğiliminde olacaktır. Su yüzeyine çıkan atık sular su yüzeyine veya tutulma seviyesine çıktıktan sonra akıntılara tabi olarak sürüklenecektir. Deniz suyunun sıcaklığı bile hesap dışı bırakılmıştır.

-Seyrelme ve sirkülasyon çalışmaları DHI tarafından geliştirilen oşinografik, kıyı alanlarında kullanılan kompleks bir model olan MIKE 3 sayısal modelleme yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ancak modelleme çalışmalarında akıntı hızları ve akıntı yönleri teorik bilgilere dayandırılarak sabit tutulmuştur. Akıntı hızlarının ve yönlerinin mevsimsel değişimlerinin hesaba katılmaması büyük hatalara yol açabilecektir. Proje dosyasında ilgili alıcı ortamın akıntı hızı ve akıntı yönleriyle ilgili yapılan herhangi bir ölçüm sonucu veya teknik bir veri bulunmamaktadır.

 

 

-Proje sahası için deniz akıntı hızı ve yönlerinin mevsimsel değişimler göz önünde bulundurularak ölçülmesi ve gerçek veriler kullanılarak model farklı akıntı hızı ve yönlerine göre yeniden hesaplanmalıdır. Elde edilen verilere göre difüzör parametreleri (çıkış aralıkları, çıkış derinlikleri ve çıkış hızları) yeniden hesaplanmalıdır.

-1. 2. ve 3. Seyrelme miktarları teorik olarak hesaplanmış. Hesaplamada kullanılan alıcı ortamın mühendislik özellikleri dosyada ve formül üzerinde verilmemiştir. Alıcı ortamın mühendislik özelliklerinin verilmeden yapılan seyrelme miktarı hesaplarının doğruluğu tartışmalıdır.

-Proje kapsamında deşarj noktasından (difüzörden) koruma bölgesine kadar olan atık su bölgesinin sınırları ve boyutu net olarak hesaplanmamıştır.

-Proje kapsamında türbülanslı bir ortamda birim alandan geçen madde miktarı net olarak hesaplanmamıştır.

– Borularda meydana gelebilecek alt ve üst kritik hızlar hesaplanmamış sadece teorik ortalama hız verilmiştir. Verilen hız hesabının doğru yapılabilmesi için akışkanın yoğunluğunun bilinmesi gerekmektedir. Dosyada atık suyun yoğunluğu ile ilgili bir bilgi verilmemiştir.

-Difüzör eksenine dik akıntı hızı ve hidrolik yük hesaplanmamıştır.  Difüzör deliklerinden çıkan atıksu jetleri arasında girişim olmaması için delikler arasındaki mesafe hesaplanmamış ve dosyada belirtilmemiştir.

– Hazırlanan proje dosyasında DERİNSU tarafından yapıldığı belirtilen sondaj çalışmaları kapsamında sondaj derinlikleri, kuyu logları ve deniz tabanını oluşturan birimlerle ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir. Yine DERİNSU tarafından gerçekleştirildiği söylenen CTD ve RDCP ölçüm sonuçları dosyada bulunmamaktadır diye Türkiye Tabiatını  Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi  Bülent ÖZGEN’nin teklifi üzerine açıklamada bulunmuştur.

 

 

;Sonuç olarak hazırlanan dosya genel olarak teorik kalıp bilgilere dayandırılarak oluşturulmuştur. Atık suyun ve alıcı ortamın (deniz) mühendislik özellikleri teknik ölçüm ve analizlere dayandırılmamıştır. Hesaplamalarda ve model çalışmalarında teorik ortalama bilgiler kullanılmış bölgenin kendi mühendislik özellikleri göz ardı edilmiştir. Bundan dolayı proje ile ilgili riskler net ve açıklayıcı değildir. Proje bu haliyle tartışmaya açıktır diye sözlerini  tamamlamıştır.

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika