Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Ekolojik kriz büyüyor: 2 Ülkede Su Krizi Yaşanıyor!

12 Şubat 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Ekolojik kriz büyüyor: 2 Ülkede Su Krizi Yaşanıyor!
Ekolojik kriz büyüyor: 2 Ülkede Su Krizi Yaşanıyor!

Açıklanan verilere göre ekolojik kriz büyüyor. Pakistan ve Hindistan’da su krizi yaşanıyor.

Ekolojik krizle ilgili yayınlanan raporlar, küresel ısınmanın ve ekolojik krizin artarak devam ettiğini ortaya koyuyor. 

Küresel ısınma artıyor

RAPORLAR EKOLOJİK KRİZİN ARTTIĞINI GÖSTERİYOR

NASA ile National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) tarafından hazırlanan ortak rapora göre, geçtiğimiz 5 yıl modern kayıtların tutulduğu dönemin en sıcak yılları oldu.

Araştırmacıların yayınladıkları yıllık iklim raporuna göre 2018 yılı, verilerin tutulmaya başlandığı 1880’den bu yana görülen en sıcak dördücü yıl olarak kayıtlara geçti. Berkeley Earth isimli bilim kuruluşu 2013’ten beri yaptığı küresel ısı değişimlerini inceliyor ve bağımsız analizlerini raporlaştırmış, raporda 1850’li yıllardan beri en sıcak dördüncü yıl 2018 olarak ölçüldü. 2018’deki küresel ısı değişimi 2015, 2016 ve 2017’den sonra dördüncü sırayı almıştı.

Yeniyaşam’da derlenen habere göre bir başka raporda EurekAlert portalında yayınlandı. Bilim insanları, iklim değişikliği senaryosunu devletlerin ve uluslararası kuruluşların mevcut iklim politikalarına dayanarak modelledi. Arktika ve Antarktika’daki buzul alanlarının azalacağı ve 2100 yılına doğru hava sıcaklığı ve okyanuslarda su akışı ve dolaşımında değişikliklere neden olacağı belirtildi.

Yeni Zelanda Antarktika Araştırma Merkezi’nden Prof. Nick Golledge, “Şu anki modelde, sanayi öncesi seviyenin 3-4 derece üzerinde ısınmaya doğru gidiyoruz. Gröndland ve Antarktika buz tabakasından büyük miktarda erimiş su okyanuslara akacak. Bu senaryoda, bu durum deniz akıntı rejimlerinin bozulmasına ve sıcaklık değişimlerine neden olacak” açıklamasını yaptı. 

SU KRİZİ KAPIYA DAYANDI

Söz konusu haberde WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) raporuna da yer verilmekte. Buna göre bu yıl Dünya Sulak Alanlar Günü’nde iklim değişikliğiyle birlikte dünyada ve Türkiye’de yaşanan sulak alan kaybına dikkat çekiliyor. Tropikal ormanlarla birlikte yeryüzünün en fazla biyolojik üretim yapan ekosistemleri olan sulak alanlar, yüksek karbon depolama özellikleriyle iklimin düzenlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Örneğin, turbalıklar, topraktaki karbonun yüzde 42’sini depoluyor. Tuzlu bataklıklar ve kum tepeleri, fırtınalara karşı koruma sağlıyor. Kıyı sulak alanları, kıyı çizgisini sabitliyor, dalgaların ve fırtınanın şiddetini azaltarak kıyı bölgelerde yaşayan halkı sel, su baskını gibi can ve mal kaybına yol açan felaketlerden koruyor. Sulak alanlar aynı zamanda, su döngüsünü destekliyor, suyu arıtıyor, yeraltı suyu kaynaklarını besliyor ve 

tarım arazilerinin verimliliğini artırıyor. Ancak sulak alanlar, özellikle de kıyı sulak alanları iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ekosistemlerin başında geliyor.

WWF raporu sıcaklıkların daha da artması, buğday üretiminin yüzde 17 azalması, deniz seviyelerinin 50 cm yükselmesi, özellikle küçük adalarda yaşayan 30-80 milyon insanın sel baskınlarından zarar görmesi ve Akdeniz’de kuraklıkla birlikte tatlı su kaynaklarının yüzde 17 azalması ve daha fazla sulak alan ile sucul biyoçeşitliliğin yok olması anlamına geleceğini gösteriyor. 1970-2012 yılları arasında omurgalı canlı popülasyonlarında yaşanan en büyük azalma yüzde 81 ile sulak alan ekosistemlerinde meydana geldi.

Türkiye’de son 50 yıl içinde, 3 Van Gölü büyüklüğünde (1,3 milyon hektar) sulak alan kaybedildi. Son 35 yılda dünya çapında sayıca ikiye katlanan afetlerin yüzde 90’ı suyla ilişkili ve bu afetlerin iklim değişikliği ile birlikte gelecekte daha da artması bekleniyor. Akdeniz Havzası’nda küresel iklim değişikliğinin etkileri en fazla kuraklık ve buna bağlı olarak susuzluk, tarımsal üretimde verim kaybı, tarımda ve turizmde gelir kaybı, yangınlarda artış, biyolojik çeşitlilik kaybı şeklinde yaşanacak. Yağışlardaki azalmaya paralel olarak ciddi bir su sıkıntısı 

yaşanmaya başlayacak. Yeraltı suları, sulak alanlar ve su depolama alanları yeterince beslenemeyecek.

Türkiye’nin Ortadoğu halklarını susuzlukla tehdit eden adımları su hakkı anlaşmalarını hiçe saydığı biliniyor. İnşa edilen ve edilmeye devam edilen onlarca barajla bölgede hakimiyet kurulma adımları su üzerinden sağlanıyor. Bu durum Irak, Suriye ve Türkiye arasında yakın gelecekte ciddi sorunlar ortaya çıkaracağı belirtiliyor. Bir diğer su sorunu ise Hindistan ve Pakistan arasında yaşanıyor.

Hindistan ve Pakistan 1960 tarihli İndus Suları Anlaşması’nı ihlal ettikleri gerekçesiyle birbirlerini suçluyor. Söz konusu anlaşma ile altı akarsudan ortak yararlanmayı sağlıyor. Pakistan’ın birçok kentinde görüldüğü gibi Karaçi kentinde susuzlukla boğuşan insanlar her gün su bulmak için kilometrelerce yol yürüyor. Her iki ülkede insanlar susuzluk sorunu yaşarken tankerlerle su sorunu çözülmeye çalışılıyor.

Bu gelişmelerin nedeni ise nehirlerin tamamında sular iklim değişimi sonucu azalırken bu sular üzerine yapılan barajlar ise susuzluğun bir başka nedeni. Hindistan’ın Çenap Nehri boyunca yapılan baraj inşaatları iki ülke arasındaki su anlaşmazlığının en önemli nedeni.

KAYNAK : https://ilerihaber.org/icerik/ekolojik-kriz-buyuyor-2-ulkede-su-krizi-yasaniyor-93579.html

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika