Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Elektrikli Araçlar Ne Kadar “Yeşil” ?

13 Ocak 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Elektrikli Araçlar Ne Kadar “Yeşil” ?
Elektrikli Araçlar Ne Kadar “Yeşil” ?

Birçok çalışma, elektrikli otomobillerin diğer araçlara göre daha çevreci olduğunu göstermektedir.Elektrikli otomobillerin emisyon içermemesi kulağa hoş gelse de bu gerçek pek de doğru değildir.

Elektrikli araçlar elektrikle çalışmaktadır ve nasıl emisyon salınımı olur değil mi? Elektrikli araçlar elektrik ihtiyacını emisyon yoğunluklu fosil yakıtlar, nükleer veya az ölçüde yenilenebilir enerjiden elde edilebilmektedir.

Yani egzoz borunuz aracınızda değil elektrik tesislerinden emisyon salınımı gerçekleştirmektedir. Diğer ülkelerden farklı olarak Norveç elektrik ihtiyacının yaklaşık %98’ini hidroeletrik tesislerinden karşılamaktadır böylece 0 emisyona gerçek bir şekilde ulaşmış olursunuz.

Peki diğer ülkeler elektrik ihtiyacını hangi yollarla karşılamaktadır:

elektrikli araçlar
Dünya ‘da enerji kaynaklarının dağılım grafikleri

Türkiye’de ise;

elektrikli araçlar
Türkiye enerji kaynaklarının dağılım grafiği [1]

Eğer elektrik kaynağı olarak termik santralleri kullanırsanız aracınız, sürülen her mil için 100 gramdan fazla karbondioksit emisyonundan sorumlu olabilir ki bu da içten yanmalı motordan daha iyi bir seçenektir.

Peki üretim aşamasında çevreye nasıl etkileri bulunmaktadır? 

Ricardo danışmanlık şirkenin verilerine göre benzinli araç üretim aşamasında  ortalama 5.6 ton CO2 salınımı olurken bu miktar elektrikli araç üretiminde 8.8 ton olmaktadır. Üretilen 8.8 tonluk CO2 miktarının yarısı batarya üretim sırasında gerçekleşmektedir [2].

Fakat elektrikli araçlar birkaç ay içinde üretim aşamasında salınan emisyonları telafi etmektedir. UCS’deki (Union of Concerned Scientist) araştırmaya göre, daha büyük pillere sahip yeni Tesla modelleri söz konusu olduğunda bile yaklaşık bir yıl içinde bu ön emisyonları karşılamaktadır. Yaşam süreleri boyunca elektrikli arabaların benzinli arabalara göre yüzde 50’nin üzerinde emisyonda düşüş beklenilmektedir.

Ayrıca, bazı ülkelerde elektrik şebekeleri her yıl daha da yeşil enerji ile çalışmaktadır. 2017 yılında kurulan yeni elektrik şebekelerinin yaklaşık yüzde 95’i yenilenebilir rüzgar veya güneş kaynaklarından geldi.

Ulaşım,karbon ayak izinin büyük kısmını  oluşturmaktadır. Bu nedenle, elektrikli otomobil seçmek, karbon emisyonlarında büyük ölçüde azaltmak için bir seçenek olabilir eğer elektrik kaynağımız da yeşil ise…

KAYNAK : https://sifiratik.co/2018/07/12/elektrikli-araclar-ne-kadar-yesil/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika