Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

ENBÜYÜK TEHLİKE ORMANSIZLAŞMA:SON 10 YILDA 8 KUŞ TÜRÜNÜN SOYU TÜKENDİ

21 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»ENBÜYÜK TEHLİKE ORMANSIZLAŞMA:SON 10 YILDA 8 KUŞ TÜRÜNÜN SOYU TÜKENDİ
ENBÜYÜK TEHLİKE ORMANSIZLAŞMA:SON 10 YILDA 8 KUŞ TÜRÜNÜN SOYU TÜKENDİ

Brezilya’nın müthiş mavi renklere sahip papağan türü mavi makav, 18. yılının sonlarına yaklaştığımız bu yüzyılda tamamen yok oldu.Mavi makav, içinde poo-uli, gizemli ağaç avcısı, Alagoas bölgesinin yaprak gözcüsü,Pernambuco serçe baykuşu ve mat mavi makavın da olduğu 2000’in başından itibaren soyu tükenmekte olan türlerden biri.

 

 

Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nda (BirdLife International) görevli baş araştırmacı Stuart Butchart, yaptıkları yeni çalışmanın insan eli ile oluşturulan yıkımdan ortaya çıkan, büyük karasal bölgelerdeki kayıplara dikkat çektiğini belirtiyor.

Butchart tarihsel olarak soyu tükenen kuşların %90 oranında küçük adalarda olduğuna dikkat çekiyor, ama yaptıkları son çalışmanın sürdürülemez tarım, ormancılık ve su politikalarının kıtalardaki kayıpları giderek hızlandırdığını gösteriyor.

 

Mavi makav türlerinin kafeslerde ortaya çıkan ve kurtarılan bireyleri her ne kadar sayılarının artması için bir umut verse de,  poo-uli, gizemli ağaç avcısı, Alagoas bölgesinin yaprak gözcüsünün artık ikinci bir şansı yok.

Brezilya’nın kuzeyinde en son 2002 yılında görülen gizemli ağaç avcısına korunmasına yardımcı olabilecek son ormanlık alan, 2007’de şeker kamışı tarlaları ve hayvancılık bölgeleri için tamamen ormansızlaştırılmış.

Pernambuco Serçe Baykuşu

Aynı şekilde mat mavi makav türünün Arjantin, Uruguay ve Brezilya’daki palmiye ağaçlarına sahip doğal yaşam alanlarının neredeyse hepsi tarım alanına dönüştürülmüş. Pernambuco serçe baykuşunun doğal yaşam alanları ise yasa dışı kerestecilik faaliyetleri yüzünden yok olmuş.

Butchart bir türü soyu tükenmiş olarak tanımladıkları zaman kritik olarak tehlikede olan diğer türlere odaklanmaları gerkentiğini belirtiyor. Uluslararası çalışmalar Altıncı büyük yok oluş olarak tanımlanan bir dönemde olduğumuzu ve şu an 26 binden fazla türün ciddi tehlike altında olduğunu belirtiyor

 

 

 

KAYNAK : https://www.yesilist.com/artik-en-buyuk-tehlike-ormansizlasma-son-10-yilda-8-kus-turunun-soyu-tukendi/GÖRKEM GÖMEÇ

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika