Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Evde Su Tasarrufu Yapmanın 15 Yolunu Biliyormusunuz?

30 Ocak 2021 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Evde Su Tasarrufu Yapmanın 15 Yolunu Biliyormusunuz?
Evde Su Tasarrufu Yapmanın 15 Yolunu Biliyormusunuz?

Son yıllarda dünyanın içinde bulunduğu küresel ısınmadan en çok su kaynakları etkilendi. Çünkü buharlaşıp atmosfer tabakasına çıkan su buharı tekrar yoğunlaşıp dünyaya dönecek soğukluğa çoğunlukla erişemedi.

Bu da su seviyelerinin giderek azalmasına neden oldu. Bu durumu dengeleyebilmek ve suyun dünyadaki varlığını devam ettirebilmek için su tasarrufu yapılmalıdır.

Son yıllarda dünyanın içinde bulunduğu küresel ısınmadan en çok su kaynakları etkilendi. Çünkü buharlaşıp atmosfer tabakasına çıkan su buharı tekrar yoğunlaşıp dünyaya dönecek soğukluğa çoğunlukla erişemedi. Bu da su seviyelerinin giderek azalmasına neden oldu. Bu durumu dengeleyebilmek ve suyun dünyadaki varlığını devam ettirebilmek için su tasarrufu yapılmalıdır.

Bakıldığında su tasarrufu ile ilgili yapılacak pek çok şey vardır. Temelde tek ihtiyaç duyulan şey daha duyarlı ve bilgili olmaktır. Hem evlerde hem de iş yerlerinde yapılabilecek küçük hamlelerle büyük tasarruflara ulaşılabilir.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? – Başlangıç Seviyesi

  • 1 Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? – Başlangıç Seviyesi
    • 1.1 1) Görevler Sırasında Musluğu Kapatın veya Sensörlü Musluk Başlığı Kullanın
    • 1.2 Xiaomi Xiaoda Sensorlu Otomatik Su Tasarruf Cihazı
    • 1.3 2) Bulaşık Makinenizi Doğru Kullanın
    • 1.4 3) Daha Kısa Çamaşır Makinesi Döngüleri Çalıştırın
    • 1.5 4) Duş Rutininizi Değiştirin
    • 1.6 5) Pişirme Suyunuzu Optimize Edin
    • 1.7 6) Giysilerinizi Daha Az Yıkayın
  • 2 Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? – Orta Seviye
    • 2.1 7) Düşük Akışlı Duş Başlığı Takın
    • 2.2 Su Tasarruflu Duş Başlığı
    • 2.3 8) Gri Suyu Yeniden Kullanın
    • 2.4 9) Yağmur Suyunu Kullanın
      • 2.4.1 Benzer: Yağmur Suyunu Depolayan Tasarım
    • 2.5 10) Sızdıran Muslukları Onarın
    • 2.6 11) Tuvaletinizi İyileştirin
      • 2.6.1 Su Tasarruflu Klozet
    • 2.7 12) Çöp Bertaraf Etmeyin – Onun Yerine Kompost Yapın
    • 2.8 13) Beyaz Eşyalarınızı Sorumlu Şekilde Yenileyin
  • 3 Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? – Yüksek Seviye
    • 3.1 14) Daha Fazla Vegan Yemek Ye
    • 3.2 15) İkinci El Kıyafet Satın Alın

Su tasarrufu için neler yapmalıyız konusunda aslında herkesin kolayca bulabileceği birçok yol vardır. Bu listedeki ilk ipuçları, evin içinde herkesin kolayca yapabileceği basit, temel şeylerdir.

1) Görevler Sırasında Musluğu Kapatın veya Sensörlü Musluk Başlığı Kullanın

Elleri, bulaşıkları ve ürünleri yıkarken ve ayrıca lavaboda tıraş olurken veya diş fırçalarken bazen suyu kullanmadığınızda bile açık bırakmak daha kolay görünür. Ancak ellerinizi yıkarken veya başka işler yaparken musluğu kapatmak, düşündüğünüzden daha fazla su tasarrufu sağlayabilir. 20 saniyelik bir el yıkama sırasında, yaklaşık 1 litre suyu boşa harcayabilirsiniz.

xiaomi xiaoda otomatik sensorlu su tasarruf musluk başlığı

Xiaomi Xiaoda Sensorlu Otomatik Su Tasarruf Cihazı

2) Bulaşık Makinenizi Doğru Kullanın

Bulaşık makineleri genellikle elde yıkamadan daha az su kullandığından, çoğu durumda bulaşık makinesini kullanmak elde yıkamaktan daha sürdürülebilirdir. Bulaşık makinenizi yalnızca tam yükle çalıştırdığınızdan emin olun, en kısa döngü ayarında çalıştırın, ön durulamayı çalıştırmayın ve mümkünse enerji açısından verimli bir bulaşık makinesi kullanın.

3) Daha Kısa Çamaşır Makinesi Döngüleri Çalıştırın

Benzer şekilde, çamaşırlarınızı en kısa devrede çamaşır makinenizde yıkayın, ek bir durulama işlemi eklemediğinizden emin olun ve mümkün olduğunca düşük derecelerde su kullanın.

4) Duş Rutininizi Değiştirin

Her gün uzun bir duş almak sandığınızdan çok daha fazla su kullanır. Daha kısa ve daha seyrek duş alarak veya saçınızı daha seyrek yıkayarak bu miktarı azaltabilirsiniz.

5) Pişirme Suyunuzu Optimize Edin

Biraz sebze haşlamak mı? Bunun yerine sadece 200-300 ml su gerektiren buharda pişirmeyi tercih edin. Daha da iyisi – pilav veya makarna pişiriyorsanız, sebzeleri bir sepet içinde tencerenin üzerinde buharda pişirin!

Makarna pişirmek mi? Gerekenden fazla su kullanmadığınızdan emin olmak için makarnalarınız pişirmek için en küçük tencereyi kullanın. Ayrıca, makarna hazırlarken suyunun bir kısmını boşaltmadan önce saklayın ve nişastalı suyu soslar ve çorbalar için kullanın.

6) Giysilerinizi Daha Az Yıkayın

Spor kıyafetleri, çorapları ve iç çamaşırları her kullanımdan sonra mutlaka yıkanmalıdır; ter, görünür kir veya herhangi bir şey tutmayan giysiler yıkamadan önce muhtemelen tekrar giyilebilir. Hangi giysilerin gerçekten yıkanmaya ihtiyacı olmadığı konusunda elbette en iyi kararı siz vereceksiniz.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? – Orta Seviye

Bir sonraki seviyeye hazır mısınız? Daha da fazla su tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak bazı fikirler ve ev geliştirme projeleri.

7) Düşük Akışlı Duş Başlığı Takın

Düşük akışlı veya su tasarruflu duş başlığı, duşta kullandığınız su miktarını önemli ölçüde azaltabilir.

su tasarrufu başlığı

Su Tasarruflu Duş Başlığı

8) Gri Suyu Yeniden Kullanın

Gri su, banyonuzdan, duşunuzdan veya lavabonuzda kullanılan sudur. Fazladan su toplamak için lavabonuza veya duşunuza bir kova koyun veya küveti boşaltmadan önce suyu almak için bir kova kullanın – sonra bu suyu arabanızı yıkamak için yeniden kullanın.

Bir diğer alternatif ise; her gece komodininizde beklemiş olan bardağınızdaki suyla da bitkilerinizi sulayabilir veya musluktan akan suyu ısınana kadar boşa akıtmak yerine bir kovaya doldurup bitkiler için kullanabilirsiniz.

9) Yağmur Suyunu Kullanın

Eğer yeterli imkan varsa yağmur suyu depolama sistemi eve kurulabilir. Yağmur suyu taşıdığı mineraller açısından engindir. Bu suyu depolama sistemi oldukça basittir. Evin dışındaki bir tankerde yağmur yağdığında akan su depolanır, ayrıca çatılar da bu depoya yönlendirilir.

Sonrasında bu su filtrelenerek içme suyuna dönüştürülebilir ya da tuvalet tesisatında ve bahçe sulamasında kullanılabilir.

10) Sızdıran Muslukları Onarın

Dakikada 60 damla sızdıran bir musluk, ayda 800 litre su ve yılda 9.200 litre su israf edecektir. Yani sızdıran bir musluğu onarmak sandığınızdan çok daha fazla su tasarrufu sağlayabilir.

11) Tuvaletinizi İyileştirin

Eski tuvaletler sifon başına 15 ila 25 litre su kullanır – ancak yüksek verimli bir tuvalet, sifon başına 5 litre kadar az su kullanabilir. Bu, evinizde sonsuz litre su tasarrufu sağlayabilir. Bu nedenle, yeni bir tuvalet satın alırken (tabii ki ihtiyacınız olduğunda), sifon başına yaklaşık 5 litre kullanan bir tuvalet arayın.

su tasarruflu klozet
Su Tasarruflu Klozet

12) Çöp Bertaraf Etmeyin – Onun Yerine Kompost Yapın

Yemek artıklarından kurtulmak için lavabonun yerleşik çöp öğütücüsünü kullanmak, düşündüğünüzden çok daha fazla su kullanır. Bunun yerine, yiyecek artıklarınızı kompost haline getirin – bu yalnızca su kullanımınızı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda bahçeniz için besin açısından zengin toprak oluşturmanıza da yardımcı olur.

13) Beyaz Eşyalarınızı Sorumlu Şekilde Yenileyin

Çamaşır makinenizi veya bulaşık makinenizi değiştirme zamanı geldiğinde, su ve enerji açısından verimli bir modele yatırım yapmayı düşünün. Elbette bunu gerçekten bir yenisine ihtiyacınız olduğunda yapın.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? – Yüksek Seviye

Su tasarrufu sadece görebildiğiniz suyu veya su faturanızı etkileyen suyu kurtarmakla ilgili değildir. İşte bir ton su tasarrufu yapmanın ezber bozan birkaç yolu.

14) Daha Fazla Vegan Yemek Ye

Vegan yemek, bir bireyin çevresel etkilerini azaltmak için yapabileceği en önemli şeylerden biridir ve bunun nedenlerinden biri de hayvancılık sektörünün çok su kullanmasıdır.

Sığır eti, genellikle en fazla su yoğun gıda maddesi olarak kabul edilir. Düşük etkili bir takas yapmak istiyorsanız, Loma Linda Üniversitesi çalışmasına göre barbunya fasulyesinin sığır etinin ihtiyaç duyduğu suyun sadece onda birine ihtiyacı var.

Hayvansal ürünleri diyetinizden çıkarmak, daha kısa duş almaktan çok daha fazla su tasarrufu sağlayabilir – bu nedenle vegan olmaya hazır olmasanız bile, inek sütü yerine süt içermeyen süt (non-dairy) içerek tasarrufa başlayabilirsiniz.

15) İkinci El Kıyafet Satın Alın

WWF’e göre, bir kilogram pamuk üretmek için 20.000 litre su gerekiyor, bu da yaklaşık bir pamuklu tişört ve bir pamuklu kot pantolon anlamına geliyor. Gardırobunuzun etkisini azaltmanın en iyi yollarından biri, giyim ve diğer tekstiller için ikinci el alışveriş yapmaktır.

KAYNAK : https://ekolojist.net/evde-su-tasarrufu-yapmanin-15-yolu/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika