Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3256 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu nasıl öğrenirsiniz? Binalara deprem testi nasıl yapılır?

16 Şubat 2023 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu nasıl öğrenirsiniz? Binalara deprem testi nasıl yapılır?
Evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu nasıl öğrenirsiniz? Binalara deprem testi nasıl yapılır?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından, insanlar oturdukları evlerin ne kadar güvenli olduğunu merak etmeye başladı. Peki, Bursa’da yaşadığımız evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu nasıl öğreniriz? Binalara deprem testi nasıl yaptırılır? Deprem testinin maliyeti ne kadar?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından uzmanlar Marmara Bölgesi’ne de uyarılarda bulunuyor. Vatandaşlar gerçekleşecek büyük bir depreme karşı evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu merak ediyor. Peki, Bursa’da yaşadığımız evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu nasıl öğreniriz? Binalara deprem testi nasıl yaptırılır? Deprem testinin maliyeti ne kadar?

BİNALARA DEPREM TESTİ NASIL YAPTIRILIR?

İnşaat Mühendisi Şentürk Aydın, insanların evlerine nasıl deprem testi yaptıracağını anlattı. Test yaptırmanın iki yolu olduğunu söyleyen Aydın, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na başvurarak ya da özel yetkili firmalara giderek vatandaşların deprem testi yaptırabileceğini söyledi.

DEPREM TESTİNİN MALİYETİ NE KADAR?

Binalara yapılacak deprem testlerinin maliyeti binaların kat sayısı, daire sayısı gibi etkenlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Projesi ve zemin etüdü yapılmış 5 katlı ve her katında 2 dairesi bulunun bir apartmanda, daire başı bu maliyet ortalama 3 bin lirayı buluyor. Apartmanın toplam maliyeti 30 bin liraya ulaşırken zemin etüdü veya projesi bulunmayan binalarda bu rakam bir hayli yükseliyor.

DEPREM TESTİ YAPTIRMAK İÇİN İZLENECEK ADIMLAR

Vatandaşların deprem testi yaptırmak için izleyeceği adımları aktaran Aydın, “Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı üzerinden yapılan bir işlem var. İnsanlar Bakanlığa başvuruyor ve bakanlığın da anlaşmalı olduğu firmalar var. Çalışmalar o firmalar üzerinden yürütülüyor. Binanın testi yapılıyor. Numuneler alınıyor. Malzeme dayanımı tespit ediliyor.

 Sonrasında statik analizi yapılıyor ve mevcut yönetmeliklere uygun olup olmadığına bakılıyor. Uygun değilse yıkım kararı veriliyor. Test yaptırmak için bir başka yöntem de kişilerin bireysel olarak işyeri tescil belgesi olan mühendislik firmalarından bu işlemleri yaptırabilecek olmaları” ifadelerini kullandı.

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika