Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

EXPO 2021 Hatay’da yapılacak

11 Aralık 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi»EXPO 2021 Hatay’da yapılacak
EXPO 2021 Hatay’da yapılacak

HABERve FOTOĞRAFLAR: MURAT İLTER

Medeniyetler Bahçesi Expo 2021, Medeniyetler Şehri Hatay’da…

Hatay’da gerçekleştirilecek olan Expo 2021’in İstanbul’da yapılan tanıtım toplantısında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, Fuarının temasının ‘Medeniyetler Bahçesi’ olacağını söyledi.

Medeniyetler şehri Hatay’ın ev sahipliği yapacağı Expo 2021 Fuarının temasının ‘Medeniyetler Bahçesi’ olacağını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, “Proje için hazırlanan botanik bahçesi, 6 ay boyunca Hatay’da diğer ülkelerin bahçeleriyle birlikte sergilenecek” dedi. Expo 2021’in Hatay’da yapılması kararının Ocak 2017’de Almanya’da verildiğini hatırlatan Savaş ”Ekiplerimiz tarih belirlendiğinden beri aralıksız çalışıyor. Yaklaşık 325 dönümlük alanın projeye ayrıldı. Hatay, 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapıyor. Öte yandan endemik bitkiler konusunda çok zengin illerden birisi. 2 bin 500 çiçeği var. 250 civarında kendine has çiçeği bulunuyor. Tüm bu kavramlarla kendine has bir şehir olduğunu söylüyor. Hatay’da 600 çeşit yemek çıkabiliyor. UNESCO’nun gastronomi şehirlerinin en başarılısı olmasını istiyoruz” dedi.  Hatay’ın 1 milyon 610 bin nüfusu olduğunu dile getiren Savaş, “6 ilçemiz Suriye’ye komşu, 7 ilçemizin de Akdeniz’e kıyısı var. Hatay, 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yaptığı için tarihsel ve kültürel birikimi olan çok önemli bir şehir. EXPO 2021, ‘Medeniyetler Bahçesi’ adı altında düzenlenecek. Yaklaşık 325 dönüm arazi içerisinde bunu yapacağız. İki bölüme ayırdık. Bir tanesi Antakya’da bir diğeri de İskenderun’da. İkisi direkt 900 bin nüfusa hitap ediyor ” diye konuştu.

Gastronomi şehri

Dünyada EXPO ve gastronomi unvanlarını alan tek şehir Hatay’ın UNESCO tarafından 26. Gastronomi Şehri ilan edildiğini dile getiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş ”Hatay gastronomi şehri olduğu için buna uygun bir şekilde projelendirdiğimiz lokantalar var. Seralardan organik tarım yapıp orada ürettiğimiz sebzeleri gastronomi evlerinde değerlendireceğiz. Ülkelerin ve şehirlerin İskenderun tarafında bahçeleri olacak. Organizasyonun gerçekleştirileceği alanda dikey tarım uygulamasına geçildi. Seralarda üretilen taze ve besin değeri yüksek ürünler Expo alanındaki restoranlarda kullanılacak.Hatay gastronomi şehri olduğu için buna uygun bir şekilde projelendirdiğimiz lokantalar var.  UNESCO tarafından tescillenmiş 36 gastronomi şehri var, bunların hem bahçesi hem lokantaları olacak. Antakya’da ise Hatay ürünleri olacak. Bunun içinde biyolojik göletler, kültür alanları, tıbbi aromatik bitki bahçesi olacak. 2021 Nisan ayında sizleri Hatay’a bekliyoruz” dedi.

Hedef 1 milyon turist

Hatay’ın 13 bin civarında yatak kapasitesi bulunduğunu, bunu 22 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, Yeni otel inşaatlarının devam ettiğini söyledi. Suriye’deki iç savaştan önce Hatay’ın yılda 360 bin turist ağırladığını ifade eden Savaş, EXPO ile bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Suriye’deki iç savaştan önce Hatay’ın yılda 360 bin turist ağırladığını kaydeden Savaş, EXPO ile bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Expo 2021 çok önemli bir vitrin olacak. Tempolu çalışıyoruz. Özellikle Suriye meselesinde ekonomi gittikçe 5-6 seviye düşmüş durumda. Biz kalkınmada 4. sıradaydık ve 6’ya düşüyoruz. Yıllık gelirimiz, 7 bin Dolar’ın üstündeyken 6 bin Dolar’ın altına düştü. EXPO ile birlikte daha öteye taşınmak istiyoruz. EXPO görünen yüzümüz olacak” dedi.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika