Dolar : Alış : 32.2448 / Satış : 32.3029
Euro : Alış : 35.1355 / Satış : 35.1988
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3242 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Florürün kararttığı gülüşler

09 Ağustos 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Florürün kararttığı gülüşler
Florürün kararttığı gülüşler
Hacıbektaş’ta haftalık kurulan pazarda kimin Karaburna’dan ya da Killik köyünden geldiğinin dişlerindeki lekelerden anlaşılır. Çünkü, bu iki yerdeki insanların ön dişleri lekelidir.
Nevşehir İli Tıbbi jeolojik Unsurları Ve Halk Sağlığı kitabının kapağı

Görsel: Nevşehir İli Tıbbi jeolojik Unsurları Ve Halk Sağlığı kitabının kapağı

Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş ilçesinde her hafta kurulan ilçe pazarında kimin hangi köyden olduğu, gülüşünden anlaşılırmış! Garip gibi görünen bu durumun ardında aslında ciddi bir sağlık sorunu gizli.

İÇME SULARINDAKİ FLORÜR SORUNU

Dr. Eşref Atabey yıllarca tıbbi jeoloji alanında çalışmış, bu konuda birçok eser vermiş bir bilim insanı. Atabey’in ülkenin hemen her yerinde yaptığı araştırmalardan birisi de Kırşehir ve Nevşehir yöresindeki içme sularında florür sorunu.  2006-2011 yılları arasında Nevşehir ve Kırşehir yöresinde yapılan tıbbi jeolojik araştırmalar sırasında her iki ile bağlı birçok köy ve beldenin içme suyunda kabul edilebilir limit değer olan 1.5 miligramın üzerinde florür olduğu saptanmış.

FLORÜR VE ETKİLERİ

Flor elementinin doğada kayalarda, killerde ve kum taşlarında bulunduğunu belirten Atabey, florürün demir-çelik, alüminyum, kimya, seramik, cam, mobilya, çimento sanayi gibi, 30’dan fazla sanayi dalında kullanıldığını dile getirdi.

İçme sularında florürün hiç olmaması durumunda doğurganlığın etkilendiğini ve sınırlı gelişim olduğunu aktaran Atabey, “Günümüzde birçok ülkede içme sularına 1 litrede 0.7- 1 mg flor katılmaktadır. İçme sularına flor eklenmesiyle sistemik etkinin yanı sıra topikal etki de sağlanmaktadır.

Doğumdan başlayarak florlu su içen toplumlarda diş çürüğü yüzde 50 ile 70 oranında azalmıştır. Buna karşın içme sularında florit değerinin litrede 10 mg’ın üzerinde olması durumunda sakat bırakan florozisin gelişeceğini hatta ölüme bile neden olabileceğinin altını çizen Atabey, florür derişim aralığı ve kronik etkilerine dair bir çizelgeyi paylaştı.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/411193/florurun-kararttigi-gulusler-ÖZER AKDEMİR

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika