Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Foça’ da Kirlilik Kalıcı Hale Gelebilir

09 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Foça’ da Kirlilik Kalıcı Hale Gelebilir
Foça’ da Kirlilik  Kalıcı Hale Gelebilir
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, Foça’daki petrol sızıntısının kalıcı kirliliğe neden olabileceğini söyledi.

 

İzmir’in Foça ilçesinde, geçtiğimiz perşembe günü sahil şeridine yayılan petrolün temizleme çalışmaları sürüyor. Yaşanan kirliliğin kaynağı ile ilgili henüz resmi açıklama yapılmazken tespit  çalışmaları ise devam ediyor.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay, “Foça’da deniz yüzeyinde görünen ve temizleme çalışması yapılan kirlilik yüzlerce organik madde içeren bir petrol hidrokarbonu olup kalıcı organik kirletici olarak tanımlanan maddelerdir. Bu kirlilik nedeni ile kıyı, deniz suyu, su canlıları dolayısıyla ekosistemin bileşenleri ile ilgili yaşanan bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız. Deniz ve kıyıda gerçekleştirilecek temizlik çalışması sonucunda deniz ve kıyıda yapılacak ölçüm ve analizler ile temizlik çalışmasının ne derece başarılı olduğu ile ilgili değerlendirmeler yapılabilir” dedi.

‘MÜDAHALENİN ANINDA OLMASI GEREKİYOR’

Benzer kazaların yaşanmaması için gerekli denetim ve izleme süreçlerinin çok daha etkin yürütülmesinin önemini bir kez daha vurgulayan Kınay şunları söyledi: “Aliağa bölgesinde yaşanan gemi trafiği göz önünde bulundurulduğunda bu alanlarda olası risklere karşı anında müdahale edilebilecek ekipman ve uygulama süreçlerinin gerçekleşmesi gerekiyor. Foça örneğinde; vatandaşlar tarafından yapılan bilgilendirmelerde gece saatlerinde tespit edilen kirlilik ile ilgili temizleme sürecinin müdahale çalışmasının başlaması arasındaki geçen sürede kirliliğin daha geniş bir alana yayıldığı belirtilmektedir.

Çeşme’de yaşadığımız gemi kazası ve Foça örneğinin bir daha yaşanmasını dilemediğimiz çevresel kazalar olmakla birlikte her zaman karşılaşılabilecek risklerdir. Bu risklere ne kadar hazır olduğumuzu maalesef yaşadığımız örneklerle görüyoruz. Ekosistemin gördüğü zararın ne kadar sürede geriye döneceğini izleme süreçleri ile takip edeceğiz”

‘TEMİZLENDİ DEMEK HALK SAĞLIĞI İLE OYNAMAKTIR’

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz ise, öncelikle gemi trafiğinin yoğun olduğu bu bölgede önlemlerin alınması gerekli olduğunu ifade ederek “Önlem alınmadığı gibi olayın öğrenilmesinden sonra müdahale geç ve ilkel yöntemlerle yapıldı, daha fazla alana yayılması engellenemedi. Günümüze geldiğimizde ise 6 gün geçmesine rağmen hâlâ kirliliğin kaynağı açıklanmadı bu da bizde birilerinin korunduğu endişesi yaratıyor. Diğer bir konu hem merkezi hükümet hem de yerel yöneticiler temizliğin bittiğini söylüyorlar. Halbuki şu anda kaba temizlik dahi tamamen bitmemiştir.

Deniz suyunu tahlil ettirmeden yüzülebilir demek birilerin para kaybetmeme adına halkın sağlığıyla oynamalarıdır. Çeşme’de benzer olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bilirkişilerin verdiği rapor olumsuzdur. Talebimiz kirliliğin kaynağının hemen açıklanması ve deniz suyunun bir an önce akredite bir kurumda tahlil edilmesi. Diğer bir konuda denizde daha ne kadar ham petrol olduğunu bilmiyoruz. Ne zaman nerede ortaya çıkacağı belli değil” dedi.

EGEÇEP bileşenlerinden Yenifoça Forum çağrısıyla yarın saat 13.00’te Aliağa Liman Başkanlığı önünde basın açıklaması yapılacak.

CHP’LI SINDIR, ‘DOĞAMIZ, ÇEVREMIZ VE SAĞLIĞIMIZ TEHDIT ALTINDA’

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir’in Aliağa ilçesinde meydana gelen petrol sızıntısını TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Sındır, sızıntının küresel ısınma ve iklim değişikliğine olan etkisinin önlenmesi; denizde bulunan canlı türlerine, bölge insanının yaşamı ve ekolojik sisteme, bölgede bulunan balıkçılara vereceği zararın ve bölge halkının ekonomik açıdan karşılaşacakları güçlüklerin önlenmesi ile gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

‘İVEDİLİKLE KOMİSYON KURULMALI, ACİL ÖNLEM ALINMALI!’

Aliağa’da denizde yaşanan petrol sızıntısının rüzgarın etkisiyle Foça sahillerine kadar ulaşan bir kirlilik meydana getirdiğini söyleyen Sındır, TBMM’ye verdiği araştırma önergesi hakkında açıklamalarda bulundu. Sındır, “Meydana gelen petrol sızıntısının denizlerde bulunan canlıların zehirlenmelerine, hem tür açısından hem de sayı açısından azalmasına, yani yok olmasına neden olacaktır. Dolaylı yoldan da olsa bu durum insanlara yansıyacak ve beslendiğimiz deniz canlılarının sağlıksız olması nedeniyle insanlarda cilt tahrişlerine, göz tahrişine, körlüklere, akciğer ve karaciğer problemlerine, bölge balıkçısının ekonomisine, küresel ısınmanın artmasına ve iklim değişikliğine neden olacak.

Doğa ve sağlığımız tehdit altında. İvedilikle TBMM’ye sunmuş olduğumuz araştırma önergesi ile inceleme ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla bir komisyon kurulmalı”  dedi.

‘KÜRESEL ISINMANIN VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YEGANE KAYNAĞI’

Önergede dünyada yaşanmış petrol kazalarına da atıfta bulunan Sındır, “Dünya tarihinin en büyük Petrol kazası örneği Meksika Körfezi’nde gerçekleşen Deepwater Horizon Petrol Sızıntısı’dır. Kazanın olduğu bölge doğal ekolojik alanı olan, koruma altındaki Kemp’s Ridley kaplumbağalarının kitleler halinde öldüğü ve kazanın olduğu günden bugüne birçok deniz canlısının çoğalamadığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Kazanın etkisi Meksika Körfezi’yle sınırlı kalmamış, Louisiana ve Mississipi Deltası’nda da balıkçılık ve turizm büyük ölçüde etkilenmiştir” dedi. Önergede denize karışmış olan fosil yakıtların küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin yegane kaynağı olduğu hatırlatan Sındır, bu tarz kazaların etkilerinin uzun yıllar devam ettiğine, insan ve canlı hayatını ciddi oranda etkilediğine dikkat çekti.

‘TÜM GİRİŞİMLERİ YAPACAĞIZ’

Daha önce İzmir’in Çeşme ilçesinde karaya oturan Lady Tuna isimli gemiden denize tonlarca yakıt sızdığını hatırlatan Sındır, olay sonrası bilirkişi raporlarında geçen “Ekosistemin tüm unsurlarında telafi edilemeyecek zararlar meydana gelmiş ve etkileri önümüzdeki onlarca yıl devam edecektir” ifadelerini hatırlatarak Aliağa’da yaşanan petrol sızıntısının acilen vakit kaybetmeden araştırılması için konunun TBMM tarafından ivedilikle ele alınması noktasında gerekli tüm girişimleri yapacaklarını vurguladı.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/360784/cmodan-uyari-focadaki-kirlilik-kalici-hale-gelebilir.-Metehan UD

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika