Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Geri Dönüşüm 101: Metal

22 Haziran 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Geri Dönüşüm 101: Metal
Geri Dönüşüm 101: Metal

Sıfır atık yaşam tarzının aslında son aşamalarından birisi olan geri dönüşüm uygulanabilirliği yüksek olduğu için sık kullanılan bir yöntem. Fakat ilk olarak kullandıklarımızı azaltma ve tekrar kullanma yollarını denemeliyiz.

Geri dönüşüm fiziksel olarak hissedebildiğimiz ve somut bir aşama. Azaltma ve yeniden kullanmak ise daha soyut kalıyor. Sonuç olarak geri dönüşüm yine de çok önemli bir yer tutuyor. Bu yazıda geri dönüşüm 101 metal rehberi yer alıyor.

Metaller de geri dönüşümün en değerli malzemelerinden biri olarak daha iyi şekilde geri dönüşüme katılmaları verimi yüksek oranlarda arttırıyor. Aşağıda bulacağınız rehber ile metallerin geri dönüşüme katılım durumlarını detaylı inceleyeceğiz. Bu şekilde geri dönüşüm hakkında daha çok bilgi sahibi olarak geri dönüşüme bağlı olmamayı öğreneceğiz.

geri dönüşüm 101 metal

Metal Türleri

Alüminyum kutular

Alüminyum kutular en değerli ve geri dönüştürülebilir metallerdir. Düşük oranlarda emisyon oluşturan alüminyum aynı zamanda yüksek oranlarda ve kalite kaybı olmadan sınırsız biçimde geri dönüşüm uygulanabilir. Bir alüminyum kutu konteynerdan mağaza rafına 60 gün içerisinde geçebilir.

Alüminyum kutular genellikle içecek bulundurdukları için içleri boşaldığında ezilmeden konteynera bırakılmaları yeterlidir.

Alüminyum kutuların kapakları da aynı malzemeden üretilmiş olsalar da genelde doğrudan atık oluşturuyorlar ve ayrı biçimde konteynerlara gönderiliyor. Normal geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilemedikleri için ayrıca özel tesisler için biriktirebilirsiniz.

geri dönüşüm 101 metal
Alüminyum folyo

Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz. Bu şekilde yeterince büyüdükten sonra konteynera atıyoruz.

Tereyağı kapları ve çikolata kapları alüminyum folyo içeren ilginç ürünlere örnek olarak verilebilir.

Çelik kutular

Süper marketlerdeki kutuların %90’ı çelikten yapılıyor. Domastes ve nohut konserveleri vb. ürünlerin çoğu çelik kutuların içerisinde satılıyor. Çelik kutular üzerindeki kağıtlarla temizleye gerek kalmıyor çünkü çok yüksek sıcaklıklarda geri dönüşüme uğrayan çeliklerde kağıtlar yanıyor.

Bir kutunun çelik mi alüminyum olduğunu anlamak için mıknatıs kullanabilirsiniz. Eğer ki çelikse kutu mıknatıs çekecektir. Geri dönüşüm tesislerinde de bu yöntem atıkların ayırma işlemi için kullanılmaktadır.  Ayrıca kutularınızı temiz olarak konteynerlara atmak balyaların kirlilik oranının düşük olmasını sağlayacaktır.

Kapaklar da geri dönüştürülebilir ancak açacak ile açılmamış kapakları konteynerlara atarken dikkat etmek gerekiyor. Çünkü elle sınıflandırılan atıklardan kapaklar insanlar için sorun oluşturabiliyor. Kapağı içerisine açarak daha iyi bir alternatif oluşturabilirsiniz.

Şişe kapakları

Soda ve gazozların kapakları çelik veya alüminyum olabiliyor. Bunları ayırt etmek için yine mıknatıs kullanabilirsiniz. Daha sonra bu kapakları çelik ve alüminyum kutuların içerisinde biriktirdikten sonra geri dönüşüm konteynerlarına atabilirsiniz.

Cam şişelerin metal kapakları

Genellikle sosların kapakları çelikten yapılmış oluyor ve bu kapaklar boyutlarıyla direkt olarak geri dönüşüme katılabiliyorlar. Etraflarındaki plastik yüksek sıcaklıkta geri dönüşüme uğradıkları için sorun olmuyor ancak geri dönüşümden önceki aşamaların önemini vurguluyor.

geri dönüşüm 101 metal
Tıraş bıçakları

Sıfır atık bir tıraş bıçağınız yoksa tıraş bıçaklarını da konteynera gönderirken dikkatli olmalıyız. Tıraş bıçaklarının geri dönüşümü için özel tesisler gerekmektedir. Bu bıçakları yıkadıktan ve temizledikten sonra uygun tesislere göndermek en iyi çözüm olacaktır.

Diğer metaller

Diğer metaller hakkında bilgi almak için Sıfır Atık by Evreka‘ya ulaşabilir veya geri dönüşüm tesisine gidip bilgi alabilirsiniz. Bu rehberdeki bilgiler genel bilgiler olup bölgeye ve tesise göre farklılıklar bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için tesisleri arayabilir ya da Sıfır Atık by Evreka’ya danışabilirsiniz.

Kaynak : https://sifiratik.co/2018/08/02/geri-donusum-101-metal/

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika