Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3256 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Gizemli Vaşakların Hüzünlü Sırları

28 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Bilim»Gizemli Vaşakların Hüzünlü Sırları
Gizemli Vaşakların Hüzünlü Sırları

Merkezi Kars’ta bulunan KuzeyDoğa Derneği dünya çapında bir başarıya imza attı. Dernek iki yıl süren çalışmaların ardından bu yıl, dünyanın görülmesi en zor canlılarından dört vaşağa uydu vericisi taktı. Alınan sonuçlara göre, bu türün kaderinde hem umut hem de hüzün var....  Aynı zamanda Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi de olan Şekercioğlu, çalışma alanları Sarıkamış’ta orman sınırında gezerken gündüz saatleri olmasına karşın önünden üç kurdun geçtiğini görür. Sonra rasgele iki fotokapan kurar bölgeye. Önünden geçen her canlıyı otomatik fotoğraflayan bu cihazların kaydettiği  görüntülere inanamazlar. Hiç beklemedikleri bir şekilde poz veren vaşak ve yavrularının görüntüleri karşısında şaşırıp kalırlar. Çünkü vaşakların dünya dağılım haritasında Kars ve civarı yoktur.

Ekip araştırmaya koyulur… Görüntüledikleri vaşak türlerinin bilinen vaşaklardan farklılaşarak bir alttür oluşturduğunu tespit ederler. Bu sayede KuzeyDoğa Derneği, küresel çapta tehlikede olan vaşakların alttürü ‘Kafkas Vaşağı’nın (Lynx lynx dinniki) Sarıkamış’ta üreyen bir popülasyonu olduğunu ispatlar. Bu türün dünya dağılım haritasının değişerek Sarıkamış’ı da içine almasını sağlar. Ancak iş bununla bitmez…

Çalışmalara devam eden Şekercioğlu ve ekibi, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Utah, Zagreb, Kafkas, Boğaziçi ve Zürih üniversitelerinden katılan bilim insanlarıyla birlikte ‘Doğu Anadolu Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi’ kapsamında vaşaklar hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla onlara uydu vericisi takmaya karar verir. İki yıl süren çalışmaların ardından bu yıl dünyanın görülmesi en zor canlılarından olan dört vaşağı yakalayarak uydu vericisi takarlar.

Vericiden gelen bilgiler onların neslinin devamını sağlayacak çalışmalar açısından umut verici olduğu kadar da hüzünlü. Şekercioğlu şöyle yorumluyor: “Bölgede karacalar bittiğinden daha çok tavşan ve kemirgenlerle besleniyorlar. Bu nedenle ağırlıkları dünya ortalamasının altında. Normalde bir vaşağın ağırlığı 18-45 kilo arasında. Bizimkiler ise 15-20 kilo civarında. Bunun besin kaybından kaynaklandığını düşünüyoruz. 40 foto kapan çalışıyor arazide. Hiç karaca çekmediğimiz yıllar oluyor. Kızıl geyikler olmadığı için aynı durum bölgedeki kurtlarda da var. Bu veriler onların bulundukları bölgenin şartlarına uyum sağlamaya çalıştıklarını gösteriyor. Bölgedeki yabandomuzu sayısı da çok az. Aşağı yukarı kurtlar kadar nüfusu kaldığını tahmin ediyoruz. Oysa sağlıklı bir ekosistemde yabandomuzu gibi otçul hayvanların sayısının yırtıcıların sayısından en az 10 kat fazla olması gerekiyor.”

Gizemli vaşakların hüzünlü sırları

 Ormandan çıkmıyorlar Veriler onların ormana çok bağlı olduğunu gösteriyor. Kış dışında neredeyse hiç ormandan çıkmadıklarını belirten Şekercioğlu, “Sarıkamış ormanlarının büyüklüğü 350 kilometrekare. Bunun yüzde 15’i Milli Park. Geri kalan alanda yasal kesimler yapılıyor. Oysa çalışmalarda gördük ki ormanın 110 kilometrekarelik bölümü bu canlılar için kritik öneme sahip. Keşke orası da koruma altında olsa” diyor. Vaşakların bir tek kışın ortalıktan insanların çekilmesiyle birlikte besin aramak için orman dışına çıktığını tespit ettiklerini de kaydeden Şekercioğlu, bir vaşağın Sarıkamış’tan Kars Kalesi’nin altına kadar gidip geldiğini tespit ettiklerinin altını çiziyor.

BÜLENT ÖZGEN-HABER  MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika