Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Güney Koredeki Dikey Çiftlik Hakkında Kamuoyuna Yansıyanlar

25 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Güney Koredeki Dikey Çiftlik Hakkında Kamuoyuna Yansıyanlar
Güney Koredeki Dikey Çiftlik Hakkında Kamuoyuna Yansıyanlar

Gelecek yıllarda yapılacak tarım için hatırı sayılır bir adım sayılan dikey çiftlikler her geçen gün önem kazanmakta ve yatırımlar o yöne çevrilmekte. Güney Kore de bu ülkelerden bir tanesi.

 

 

Güney Kore’nin arazisinin sadece yüzde 16’sı çiftçiliğe ayrıldı. Bu sebeple alternatif yerler aranmaya başlandı. Bu amaç için eski bir tünelde karar kılındı.İnşaat ve altyapı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kapalı dikey çiftlikler için arazi bulmak zordu fakat bu terkedilmiş tüneli kullanarak inşaat maliyetlerini yarıya indirdiler. Seul’un yaklaşık 120 mil güneyindeki bu tünel, Güney Kore’nin ilk büyük otoyollarından biri için 48 yıl önce inşa edildi.

Bu yatırım ile tünelde inşa edilen ilk kapalı dikey çiftlik özelliğiyle bir ilke imza atıldı.  Aynı zamanda, ülkenin ve dünyanın en büyük çiftliklerinden biri olan ve bir Amerikan futbol sahası boyutunun yarısı kadar olan olan çiftlik yaklaşık 2.300 metrekarelik alanıyla büyük bir yatırımdır.

 

 

DİKEY ÇİFTLİK HANGİ ŞARTLARI SUNUYOR

Meyve ve sebzeler hidroponik yani topraksız bir ortamda,içlerinde dikey olarak yığılmış tabakalarda güneş ışığından yoksun bir  şekilde yalnızca neon pembe renkli led cihazlar ile aydınlatılırlar. Altmış çeşit meyve ve sebze,kendi büyüme ve hasat sistemlerini kullanarak optimum koşullarda büyür. Bunlardan 42’sinin böcek ilacının ve GDO’nun olmadığı ürünler olarak onaylandığı biliniyor.

DİKEY ÇİFTLİĞİN YARARLARI

Tünelin 10 ila 22 santigrat derece sıcaklık sağladığı ve koşulların yetersiz olduğu Dubai ve İsrail gibi yerlerde sürdürülebilir tarımın geliştirilmesinde önemli bir faktör olabileceği belirtiliyor.Dikey tarımın, bu zorluğun ele alınmasına yardımcı olabileceği belirtilerek, sıcaklığa ve diğer koşullara duyarlı olan yüksek değerli mahsullerin yetiştirilmesini kolaylaştıracağı söyleniyor.Ayrıca, iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları ve yaşlanan nüfuslu ülkelerdeki arazi ve işçilerin sıkıntısı yüzünden ürünlere zarar veren tahribat için potansiyel bir çözüm olarak görülmekte

.Yetkililer her ürün için optimize edilmiş bu ortamı korumak adına sıcaklık, nem, ışık, karbondioksit ve mikro toz seviyeleri gibi değişkenleri ölçmektedir.Tarım Bakanlığı bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, ülke genelinde tarımsal kalkınmaya yatırım yapacağını ve toplam alanı 9,900 dönümden 17.000 dönüme genişleteceğini duyurdu.

KAYNAK  :  http://ekolojist.net/guney-koredeki-dikey-ciftlik-hakkinda-kamuoyuna-yansiyanlar/

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika