Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Güney Kutbu Son 30 Yılda Dünyanın Geri Kalanına Göre 3 Kat Hızlı Isındı

03 Temmuz 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Güney Kutbu Son 30 Yılda Dünyanın Geri Kalanına Göre 3 Kat Hızlı Isındı
Güney Kutbu Son 30 Yılda Dünyanın Geri Kalanına Göre 3 Kat Hızlı Isındı

Güney Kutbu’nda sıcaklığın küresel ortalamaya göre üç kat daha fazla yükseldiği ortaya çıktı. Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bunun Güney Kutbu’ndaki buzulların erimesi, denizdeki yaşam ve deniz seviyesindeki yükselmede büyük etkisi olabileceğine dikkat çekildi.

Yeni Zelanda’da Wellington Üniversitesi İklim Bilimi Bölümünden Kyle Clem ve ekibinin çalışması, dünyanın en uzakbölgesine dair yeni bilgilere ışık tuttu. Bilim insanları Antarktika’nın dış bölgelerinin yıllardır ısındığını biliyor olsa da,daha iç kısımda bulunan Güney Kutbu’nun artan küresel sıcaklıklardan izole olduğunu düşünüyordu.

Araştırma görevlisi ve çalışmanın başyazarı Clem, “Bu da küresel ısınmanın gerçekten küresel olduğunu ve uzak yerleredoğru yol aldığını vurgulamakta” şeklinde konuştu.

Her 10 Yılda Yaklaşık 0,6 Derece Artış

Meteoroloji istasyonu verilerini inceleyen Clem ve ekibi, 1989-2018 yılları arasında Güney Kutbu’ndaki sıcaklığın yaklaşık 1,8 derece yükseldiği, bunun da her 10 yıl için yaklaşık 0,6 derece artışa karşılık geldiğini tespit etti.

Bilim insanları, ısınmanın ana nedeninin binlerce kilometre uzaklıktaki tropik bölgedeki deniz yüzeyi sıcaklığındaki artış olduğunu belirtti.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre Antarktika’nın buz tabakası, küresel deniz seviyesini yaklaşık 60 metre yükseltebilecek suya sahip.

Bölgedeki buz kaybı da son birkaç yıldır endişe verici bir hızla artıyor. Son 22 yılda, Doğu Antarktika’daki dev bir buzul küçülerek yaklaşık 5 kilometre geri çekildi.

Nedeni İnsan mı, Doğa mı?

Araştırmacılar, Güney Kutbu’nun ısınmasında insan müdahalesinin yanı sıra birkaç doğal sürecin de etkili olduğunu belirtiyor.

Pasifik Okyanusu’ndaki sıcaklıkları yönlendiren Interdecadal Pasifik Salınımı (IPO) adlı bir iklim fenomeni, 21’inci yüzyılın başında pozitif aşamadan negatife dönüştü. Bu da daha şiddetli siklon ve fırtınalara neden oldu.

Aynı zamanda, Arktik salınım adı verilen bir rüzgar sistemi güneye doğru hareket ederek tropik bölgelerden Antarktika’ya ekstra sıcaklık getirdi.

Sadece 1957’den itibaren Güney Kutbu’na ait sıcaklık kayıtlarının olması, bilim insanlarının ısınmanın insan kaynaklı olduğu konusunda kesin bir sonuca varmasını zorlaştırıyor. Bu nedenle araştırmada insan etkisi olmadan, endüstriyel iklimi temsil eden seragazı konsantrasyonlarıyla Dünya’nın iklimini simüle eden modeller kullandılar.

Ekip simülasyonlarda Güney Kutbu’nda oluşabilecek 30 yıllık tüm eğilimleri hesapladı. Gözlemlenen 1,8 santigrat derecelik ısınmanın, insan etkisi olmadan gerçekleşen tüm 30 yıllık eğilimlerin %99,9’undan daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ancak %100 doğru bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Clem’e göre, Güney Kutbu’ndaki ısınmanın sadece doğal süreçlerle gerçekleşme ihtimali olsa da bu oldukça düşük bir ihtimal.

KAYNAK : https://www.iklimhaber.org/guney-kutbu-son-30-yilda-dunyanin-geri-kalanina-gore-3-kat-hizli-isindi/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika