Dolar : Alış : 32.4742 / Satış : 32.5327
Euro : Alış : 34.7084 / Satış : 34.7710
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3256 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

İDÇ’de koşulları düzeltmek yerine işçiler sorguya çekiliyor

25 Ekim 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»İDÇ’de koşulları düzeltmek yerine işçiler sorguya çekiliyor
İDÇ’de koşulları düzeltmek yerine işçiler sorguya çekiliyor

İzmir Demir Çelik fabrikasında işçi sağlığı ve iş güvenliğine aykırı koşullara ilişkin haberimiz fabrika yönetimini harekete geçirdi.

İDÇ’de koşulları düzeltmek yerine işçiler sorguya çekiliyor

Fotoğraf: Pixabay

İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikasında işçi sağlığı ve iş güvenliğine aykırı çalışma koşullarını anlatan, “İDÇ’de ciyak ciyak öten alarm: Karbonmonoksit denizinde günde 12 saat çalışmak” başlıklı haber üzerine fabrika yönetiminin, koşulları bir an önce düzeltmek yerine işçileri tek tek sorguya çektiği, “Münir kim, hanginiz” diyerek baskı yapmaya, işten atma tehdidi ile korkutmaya başladığı belirtildi.

İşçilerin anlattığına göre fabrikanın patronu ve denetleme yapmak için bakanlık görevlileri aynı zamanda fabrikaya geldi. Gaz ölçüm cihazının çıldırdığı görüntülü haber, önce bakanlığı harekete geçirdi. İşçilerin aktardığına göre fabrika 2 gün denetimden geçti, çelikhanenin kapsamlı bir denetimden geçmesi müdürleri ve fabrika yönetimini tedirgin etti.

Fabrikanın Sahibi Halil Şahin’in fabrikaya gelerek müdürlere hesap sorduğunu ama kimseye de yaptırımda bulunmadığını söyleyen işçiler, “Müdürlere bir şey olmadı, şimdi onlar daha dikkatli baskı kuruyor üzerimizde ve bir kurban arıyorlar adeta” diyor. İşçileri tek tek sorguya çeken müdürler, fabrika şartlarını duyuran ve haksızlığa karşı gelen Münir’in kim olduğunu arıyor.

SENDİKA YİNE SESSİZ…

Denetimin sonuçları ya da yaptırımlarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Ne tür yaptırımlar geleceği ya da tespit edilen eksikliklerle ilgili ne tür düzenlemeler yapılacağı ile ilgili de sonuç açıklanmazken, fabrika içindeki çalışma koşullarına ve sorunlara dair bir başka aktör olan Türk Metal Sendikası da sessizliğini sürdürüyor.

Basına ve kamuoyuna, 176 ppm CO gazı içinde çalıştırma skandalıyla ilgili bir açıklama yapmadığı gibi, işçilere müdürlerin baskısı ve sorguya çekmesi ile ilgili de açıklama yapmadı. Çelikhane içindeki çalışma koşulları ile ilgili de henüz bir talepte bulunmadı. Kısaca sendikanın hiçbir şey olmamış gibi davranması sürüyor. İşçiler böyle bir durumda sendika başkanının da fabrikada olması gerektiğini söylüyor.

İDÇ İşçisi Münir, “Fabrika sorunlarının gündeme gelmesi iyi oldu. Sendikaya ihtiyaç olduğu bir dönem ama fabrika temsilcisi sosyal medyada çiğ köfte ve dürüm fotoğrafı paylaşıyor, ‘Her şey ne güzel böyle kebap başka bir yerde bulunmaz’ diyerek. İnsan söyleyecek kelime bulamıyor bu acizlik ve zavallılık karşısında” diyor.

“MÜDÜRLER HEP AYNI TAKTİKLERİ YAPIYOR”

Fabrikada yaşananlardan bahseden başka bir işçi ise “Bu korkutmalar yaptıklarının üstünü örtmek ve işçinin sesini çıkarmasını engellemek için. Ama baya ciddiler bunu yaparken, numara yapmıyorlar. Baskıcı yönetimler sorunla ilgilenmez, sorunu dile getireni cezalandırmakla ilgilenir. Sana söyleyeyim, haberde yazdığı gibi, burayı da HABAŞ gibi yapmak istiyorlar.

Çalışan sayısını düşürerek iş yükünü artırıyorlar. Bunu yaparken de haksızlıklarını ve yanlışlarını baskıyla kapatıyorlar” diyor. İDÇ işçisi “İşten atma tehdidine karşı herkesin birbirini tutması lazım. Onlar 2-3 kişi biz 700, onlar haksız biz haklı.

Üstelik hayat memat meselesi. İSG kurallarına uymayan onlar ama niye bize suçlu muamelesi yapıyorlar?” diyerek baskıya boyun eğmemek gerektiğini ekliyor.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/389510/focada-yasam-alani-savunuculari-yol-yapiminda-curuf-kullanilmasina-karsi-nobette

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika