Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

İki Dakikada Karbon Ayakizinizi Ölçün, İklim Değişikliğine Etkinizi Görün

21 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»İki Dakikada Karbon Ayakizinizi Ölçün, İklim Değişikliğine Etkinizi Görün
İki Dakikada Karbon Ayakizinizi Ölçün, İklim Değişikliğine Etkinizi Görün

REC Türkiye Bölgesel Çevre Merkezi’nin hazırladığı Karbon Ayakizi Hesaplama Aracı ile siz de birkaç basit soruyu yanıtlayarak karbon ayakizinizi ölçebilir, iklim değişikliğine ne kadar etki ettiğinizi görebilirsiniz.İnternet sitesinde yer alan forma evinizde yaşayan kişi sayısı, ulaşım ve beslenme tercihleriniz ve ödediğiniz fatura tutarları gibi bilgileri girerek siz de karbon ayakizinizi hesaplayabilir ve bu sayıyı Türkiye ortalaması ile karşılaştırabilirsiniz.

 

Karbon ayakizinizi hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Hazırlanan formda aynı zamanda ayakizinizi düşürmek için yapabilecekleriniz de bulunuyor. REC Türkiye’nin verdiği karbon ayakizi küçültme önerileri şöyle:

Şehir içi ulaşımda bireysel araç kullanımı yerine bisiklet gibi daha temiz ulaşım yöntemlerini ya da toplu taşıma kullanmayı tercih edebilir, yerel yönetimlerinizden uygun alt yapıyı sağlamasını talep edebilirsiniz.

Şehirler arası ulaşımda özellikle kısa mesafelerde uçak kullanmaktan kaçınabilir, fırsatınız olduğu durumlarda tren gibi düşük karbonlu ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.

Evinizin ısı yalıtımını yaptırarak iklimlendirme için harcadığınız enerjiyi %50’ye varan oranda azaltabilirsiniz.

Evdeki ampulleriniz ve elektrikli ev aletlerinizi enerji verimli türleriyle değiştirerek elektrik tüketiminizi ve buna bağlı karbon salımınızı azaltabilirsiniz.

Ham madde üretiminden kaynaklanan salımların azalmasını desteklemek için evinizde oluşan atıklarınızı türlerine göre ayırarak geri dönüştürülmesini sağlayabilir, yerel yönetimlerinizden uygun alt yapıyı sağlamasını talep edebilirsiniz.

Özellikle elektronik eşyalarınızı yenisiyle değiştirirken eskisinin kullanılamaz halde olmasına dikkat ederek, her yeni ürün çıktığında değişim yapmaktan kaçınabilir, yeni ürünlerin üretilmesinden kaynaklı salımların azaltılmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Karbondioksitin başlıca yok edicisi olan ağaçlara iyi bakarak ve daha çok fidan dikerek ağaçların çoğalmasına katkı verebilirsiniz.

KAYNAK  : https://www.yesilist.com/iki-dakikada-karbon-ayakizinizi-olcun-iklim-degisikligine-etkinizi-gorun/

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika