Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

İklim Değişikliği Gözlerimizin Önünde Gerçekleşiyor

18 Ağustos 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»İklim Değişikliği Gözlerimizin Önünde Gerçekleşiyor
İklim Değişikliği Gözlerimizin Önünde Gerçekleşiyor
Dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden biri olan Michael Mann, küresel ısınmanın etkilerinin “gerçek zamanlı olarak yaşanmakta” olduğunu ve dünyanın dört bir yanından gelen aşırı sıcak dalgaları ve önlenemeyen orman yangınlarının harap edici yıkımlarının da “iklim değişikliği ile yüzleşmek” olduğunu belirtti.

 

Profesör Michael Mann, küresel ısınmanın etkilerinin “gerçek zamanlı olarak yaşanmakta” olduğunu açıkladı.

İklim değişikliğinin olağan dışı hava olaylarını arttırdığı uzun zamandan beridir tahmin edilmekte ve bilim adamları artık bu tahminlerin gerçekleşeceği konusunda eminler. Bilim adamları, küresel ısınmanın haftalarca İngiltere’yi ve Kuzey Avrupa’yı yakan kavurucu sıcaklıklara katkıda bulunduğunu söylüyor.

İklim değişikliğinden kaynaklanan sıcak hava dalgalanmasının beklenenden iki kat daha fazla gerçekleştiğini ve aralarında şüphe götürmez bir bağlantı olduğunu gösteren yeni bir analiz ortaya çıktı.

Olağan dışı hava olayları, Kuzey Kutup Dairesi’nden Yunanistan’a Avrupa’yı ve Kuzey Amerika’dan Japonya’ya kadar tüm Dünya’yı vurdu. Dünyanın en seçkin iklim bilimcilerinden biri olan Penn State Üniversitesi’ndeki Prof Michael Mann “artık iklim değişikliği ile yüz yüzeyiz ve iklim değişikliği var olmamış olsaydı bu olağan dışılıkları görmezdik” dedi.

Guardian’a konuşan Mann, “İklim değişikliğinin etkileri artık fark edilmeyecek incelikte değil” dedi. “Onların artık gerçek zamanlı olarak yaşandığını görüyoruz ve bu yaz olanlar ise bunun mükemmel bir örneği. Tahminlerimizin gerçekleştiğini görüyoruz. Bir bilim adamı olarak güven verici, ancak Dünya gezegeninin bir vatandaşı olarak, bunun gerekli önlemleri gerçekleştirmediğimiz anlamına geldiğini görmek çok üzücü.”

Kuzey Avrupa sıcak hava dalgasının hızlı bilimsel değerlendirmesi, Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’nden Geert Jan van Oldenborgh, ve Dünya Hava Niteleme (WWA) konsorsiyumundaki meslektaşları tarafından yapıldı. Oldenborg, “İklim değişikliğinin parmak izlerini yerel olarak aşırı uçlarda görebiliyoruz” dedi.

Mevcut sıcak hava dalgası, genellikle kıtada serin Atlantik havasını karıştıran jet akış rüzgârının sıra dışı bir şekilde durmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu, her zamankinden daha uzun bir süre, iki ay boyunca yerinde sıcak ve kuru bir hava bıraktı . Kuzey yarımküre jet akışının durması, küresel ısınmaya ve özellikle de Kuzey Kutbu’ndaki hızlı ısınma ve bunun sonucundaki deniz buzu kaybına sıkı sıkıya bağlıdır.

Prof Mann, “iklim değişikliğinin belirli olaylara neden olup olmadığını sormanın yanlış bir soru olduğunu” söyledi. “Sorulması gereken soru şu: ‘İklim değişikliği bu olayları etkiliyor ve onları daha aşırı kılıyor mu?’ ve evet kuşkusuz bunun olduğunu söyleyebiliriz.”

Mann, sigara içmek ile akciğer kanseri arasındaki bağlantının istatistiksel bir göstergesi olduğuna işaret etmektedir, aynı zamanda bu, her kanser vakasına sigara içilmesinin neden olduğunu da kanıtlamamaktadır, ancak epidemiyologlar sigara içmenin riski büyük ölçüde arttırmakta olduğunu bilmektedir. Mann, “Nereden bakılırsa bakılsın sigara içmek ve akciğer kanseri  arasında nedensel bir bağlantı olduğunu ve iklim değişikliği ile olağan dışı hava olaylarının da aynı olduğunu söylemek yeterli” dedi.

Diğer kıdemli bilim adamları da , bağlantının net olduğu konusunda hemfikir. Reading Üniversitesi’ndeki Prof Rowan Sutton, ciddi iklim değişikliğinin “gözlerimizin önünde gerçekleşiyor” olduğunu söyledi. “Dünyanın bir çok yerinde çok ciddi ısı dalgaları ve buna bağlı etkilerini görüyor olduğumuz için hiç kimse en ufak bir şaşkınlık içinde olmamalı.”

Mann, “Sera gazı emisyonlarında gerekli olan önemli kesintileri yapmak için çok geç değil, küresel ısınma arttıkça etkileri katlanarak kötüleşiyor” dedi. “Bir uçurumdan gitmek değil, bir mayın tarlasının içine yürüyüp gitmek gibi. Yani, bir şey yapmak için çok geç olduğu argümanı, ‘Sadece yürümeye devam ediyorum’ demek gibi. Bu saçma olurdu rotayı tersine çevir ve o mayın tarlasından olabildiğince çabuk kurtul. Asıl sorulması gereken daha ne kadar kötüye gideceği.”

 

Kaynak: The Guardian-Yazar: Damian Carrington-Çeviri: Aslan Kılınçlar-Fotoğraf: Ercüment Gürçay / Yeşil Kamp-http://www.bugday.org/blog/iklim-degisikligi-gozlerimizin-onunde-gerceklesiyor/

YAYINA HAZIRLAYAN  : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika