Dolar : Alış : 32.2448 / Satış : 32.3029
Euro : Alış : 35.1355 / Satış : 35.1988
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3242 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

İngiltere’nin çöplüğü Türkiye

04 Temmuz 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»İngiltere’nin çöplüğü Türkiye
İngiltere’nin çöplüğü Türkiye

Hala yol yakınken plastik çöp ithalatı tümden yasaklanmalıdır. Geri dönüşüm sektörü çöp almaya bu kadar istekliyse ithalat için yatırdıkları parayı, ülkenin çöp toplama ve ayrıştırma alt yapısına harcayabilirler.

Çöp ticaretinin yasaklanması gereken bir faaliyet türü olduğunu her defasında tekrarlıyoruz. Çünkü çöpe “değer muamelesi” yapmanın sonunda varılacak nokta, başka ülkelerinin çöplüğüne dönüşmek olacaktır. 

Çöpe değer muamelesi yapmak, para hırsı ile yanıp tutuşan çöp tüccarlarının en fazla istediği ve dillendirdiği bir şey. Bu bağlamda her platformda çöpün ne kadar kıymetli olduğunu, ne anlama geldiği belli olmayan çeşitli sayılarla anlatmaktan geri durmuyorlar: 

  • Şu kadar plastik çöpte kayboluyor
  • Şu kadar parayı çöpe atıyoruz
  • Ekonomiye bu kadar katkı yapıyoruz

Peki, gerçekten de öyle mi?

Çöpe değer muamelesi yapılmasının geçmişi sömürgeci anlayışın temiz batı-kirli doğu algısına dayanıyor. Bununla ilgili detaylı bir değerlendirmeyi daha önce yapmıştım. Orada da belirttiğim gibi çöpe değer muamelesi yapılmasının sonucunda ortaya çıkan durum kirli bir ticaretin mafyöz ilişkiler ağından başka bir şey değildir.

Bu ilişkiler ağının gelip dayandığı yer ise İzmir Kemalpaşa ve bölgeye gidip incelemelerde bulunan BBC‘nin haberinde de açıkça görüldüğü üzere Adana örnekleridir. Her iki örnek de ekonomiye değil çöp dağlarına katkı yapıldığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.

Peki, çöp tüccarları para kazanmak için bu kadar pervasızlaşabilirken, bunu denetlemesi ve kontrol etmesi gerekenler nerede duruyor? İşte orası çetrefilli bir konu! Çünkü o kadar iç içe girmiş ilişkiler söz konusu ki kimin gerçekten sorumlu kimin gerçekten sorunlu olduğu ayrımını yapmak oldukça güç.

Ülke çöp dağlarına dönerken ölü taklidi yapılması da bu güçlüğün boyutunu belirliyor. Üstelik durumun anlaşılır hale gelmesini de engelliyor. Bunun yanına yapılan düzenlemeleri de eklersek durumun ekonomiden ziyade çöp dağlarına hizmet ettiği daha da anlaşılır hale geliyor. Belki de başka türlü ekonomidir bahsedilen.

Bilemiyoruz. Zaten bizim spekülasyonlara ya da göndermeli yaklaşımlara değil kesin yanıtlara ihtiyacımız var. Yanıtlar da yapılan düzenlemelerde saklı.

Düzenlemeler çözüme değil, soruna katkı sağlıyor

Düzenleme diye getirilen garabetler, bu soruna çözüm değil katkı sağlıyor. Her ne kadar şu kadar firmaya çöp ithalatında kota aşımı yaptığı için ceza yazıldığı bas bas bağırılsa da, çöp getirdikleri için ceza yazılan firma sayısı koca bir sıfır. Neden? Çünkü kotanız dâhilinde istediğiniz çöpü ülkeye kolayca sokup dağa taşa terk edebiliyorsunuz.

Öyle olmasaydı Adana Avrupa’nın çöplüğüne döner miydi? İşte ülkenin hoyratça çöplüğe dönüşmesi, çöp ithalatını sözüm ona kontrol etmek için bu yılın başında gelen düzenlemeden sonra olması, bu tarz düzenlemelerin çöp dağlarına katkı sağlayacağını söyleyen bizi haklı çıkartıyor.

Bir kural vardır ya hani; “Tiyatro sahnesinde duvarda bir silah asılıysa, oyun içinde o silah mutlaka patlar”, işte çöp ithalatına tamamen engellemek dışında herhangi bir düzenleme yapılırsa, ülkenin eşsiz coğrafyasına çöp tüccarları o çöpleri mutlaka terk edecektir.

Bu sadece Türkiye için de değil üstelik, tüm dünya ülkeleri için geçerli. Üstelik bu kirli ticaret eni sonu bir kirli ilişkiler ağına da fırsat tanıyacaktır ki işte o zaman da içinden çıkılamaz bir durum ortaya çıkacaktır.

Hala yol yakınken plastik çöp ithalatı tümden yasaklanmalıdır. Aksi takdirde ülke koca bir çöplüğe dönüşecektir. Eğer geri dönüşüm sektörü ham madde diye çöp almaya bu kadar istekliyse, ithalat için yatırdıkları parayı –o da meçhul- ülkenin çöp toplama ve ayrıştırma alt yapısına harcayabilirler.

Bu konuda belli bir düzen içerisinde çeşitli bölgelerde bu firmaların kendi sistemlerini kurup ülkenin kendi çöpünü –her yerde dile getirilen yerli ve milli yaklaşımına da uygun olur- toplamasına olanak sağlanmalıdır. Böylelikle çöp için yurt dışına ödenen para da ülke içinde kalmış olur ve yerli milli geri dönüşüm sanayicisi de ülke ekonomisine de çevresine de katkı sağlama fırsatı yakalamış olurlar.

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika