Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

“İstanbul’da faylar Ege Denizi’nden çok daha rahat”

10 Ağustos 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»“İstanbul’da faylar Ege Denizi’nden çok daha rahat”
“İstanbul’da faylar Ege Denizi’nden çok daha rahat”

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener  Üşümezsoy ; Denizli’de  meydana gelen depremlerin ardından akıllara gelen büyük İstanbul  depremine ilişkin, “İstanbul’da bütün yanılgıların sebebi 17 Ağustos’ta  kırılan fayın devamı olarak Adalar’dan Çekmece’ye kadar giden  Marmara’nın kuzey kenar fayını esas alıyorlar. Ama İstanbul’da faylar  Ege Denizi’nden çok daha rahat” dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener  Üşümezsoy, bugün İzmir ve Denizli’de meydana gelen depremlerin ardından  açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Üşümezsoy yaptığı açıklamada,  “Denizli’deki deprem, Acıpayam’da oluşan depremin  doğu kenarında, Pamukkale fayının hemen doğusunda kalan fay hattı. 

Bunun anlamı, Ege, Bozdağ, Aydın Dağları gibi dağları baktığımızda bir  Menderes öbürü de Gediz Vadisi boyunca saatin tersi yönünde dönüyor.  Bunun sonucunda Ege Denizi’nin içine doğru dönme  yapıyor Anadolu.

Bu dönmenin merkezi de Acıpayam ve  bahsettiğimiz Pamukkale fayının devamında olan bir nokta. Bu dönme  İzmir’den başlıyor, oradan Denizli’ye gelen bir hat. Diğeri Aydın’dan  birleşen bir hat. Bunların birleştiği  hat boyunca Ege Bölgesi kendi içinde ikiye ayrılıyor. Bunların batı ucu  da Urla’ya doğru giden fay hattında kırılmalar var.

Sabah Kuşadası  açıklarındaki fay bu sistemin en batı ucu. Diğeri ise bu sistemin  merkezindeki bir açılma noktası. Acıpayam’daki depremin  devamı olarak burası olmuştu. Ege Bölgesi’ndeki en aktif deprem  kuşağının başlangıç noktası bu Acıpayam’dan Pamukkale’ye doğru giden hat  başlangıç noktası olduğu için burada kırılmalar oluyor.

Ege  Denizi’ndeki sıcak suların oluşumu da bu sistemin sonucu derindeki  sıcak suların faylar boyunca yukarı çıkması olarak yorumluyoruz” dedi.

 “İstanbul’da faylar Ege Denizi’nden çok daha rahat”

 İstanbul’da meydana gelmesi  beklenen depremle ilgili konuşan Prof. Dr. Üşümezsoy, “İstanbul’da bütün  yanılgıların sebebi 17 Ağustos’ta kırılan fayın devamı olarak  Adalar’dan Çekmece’ye kadar giden Marmara’nın  kuzey kenar fayını esas alıyorlar.

Ama bu fayın Tuzla ile Büyükçekmece  arasındaki kesimi normal bir fay. Bunun aynı benzeri deniz içinde de  var. Bu sırta biz orta sırt diyoruz. Orta sırt biz normal bir fay olduğu  halde ona Kuzey Anadolu fayının devamı diye  vurgulayınca o fayın iki tarafında istasyonlar yerleştirip de hareket  ölçmeyince ‘eyvah burada büyük deprem olacak’ söylemine geliyor.

Oysa  iki hata var, biri o fay Kuzey Anadolu fayının devamı değil, iki o fay  1766 yılında kırıldı, o zaman bu fayda 250 yıllık  stres birikmiş, yeni bir deprem olur tezi tamamen yanlış.

Marmara’da  1894’te stres bitmiş, 1912’de Tekirdağ ve Silivri çukurundaki stres  bitmiş, ve Japonların son yaptığı çalışmalarda Silivri ve Tekirdağ  çukurlarında stres birikmiyor, sürekli yüzde 50’si akıyor.  Ama Kumburgaz çukurundaki fayı tam net bilmiyoruz. O fay çok sığ ve  potansiyel olarak 40 kilometre uzunluğunda, 6.5’i geçmez. İstanbul’da  99’da olan deprem son büyük depremdi.

Ondan önce iki büyük deprem oldu  Tekirdağ ve Silivri’de. O zaman bundan sonra olacak  büyük depremler Kuzey Anadolu fayının devamı güneye gidiyor.  Mudanya’ya, Mudanya’dan Bandırma’dan devam edersek Edremit Körfezi’ne  doğru giden hatlarda söz konusu. Bu hatlar da 1952’de kırıldı. Bu  boyutuyla bakıldığında İstanbul’da faylar Ege Denizi’nden çok  daha rahat.

Ama Kumburgaz’daki fay 6 buçukluk deprem yapabilir. Ama o  bölgede heyelanlar olduğu için, heyelanlar o bölgede zeminleri  çalıştırabilir ve zemini kötü olan bir bölge olduğu için iki kat  dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika