Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

İthal çöpte polimer atık yasaklandı

23 Mayıs 2021 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»İthal çöpte polimer atık yasaklandı
İthal çöpte polimer atık yasaklandı
Ticaret Bakanlığı, ithal edilen çöplerin yüzde 60’ını oluşturan etilen polimer içeren atıkların ithalatını yasakladı.
Adana plastik çöp atıklar

Adana | Fotoğraf: Mine Yormaz / Greenpeace

Firmalarına verilen teşviklerle Adana’nın uluslararası plastik atık ithalatının merkezi haline gelmesi ve geri dönüşümde kullanılmayan atıkların doğaya atılmasıyla ilgili gelen tepkiler sonuç verdi. Ticaret Bakanlığı, ithal edilen çöplerin yüzde 60’ını oluşturan etilen polimer içeren atıkların ithalatını yasakladı.

“ÜLKENİN KENDİ ATIKLARINI TOPLAMA ALTYAPISI GELİŞTİRİLMELİ”

Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından Türkiye, Avrupa Birliğinin en büyük atık ithalatçısı haline gelmiş, plastik atıklar tarım alanları ile kıyıları tehdit eder olmuştu. Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de dün yayımlanan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’nde yapılan değişiklikle etilen polimer atıklar ithalatı yasak diğer atıklar listesine dahil edildi.

Türkiye’de plastik kirliliği üzerine araştırmalar yapan Çukurova Üniversitesinden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Adana’da da çevreye dökülmesi gündeme gelen ithal çöplerin yüzde 60’a yakınını polietilen maddelerin oluşturduğunu belirterek bu kararın ithal çöpleri büyük oranda etkileyeceğini ifade etti.

2017’den itibaren devletin bu tesislere ithal ettikleri plastik atık başına teşvik vermesinin çevre kirliliği adına bu noktaya gelinmesinde etkili olduğunu hatırlatan Gündoğdu, konunun gündem yapılmasının etkili olduğunu, devamını getirerek ülkenin kendi atıklarını toplama altyapısı geliştirilirse çevre açısından gayet iyi bir durum ortaya çıkacağını ifade etti.

TMMOB: ÜLKEMİZDE ATIK YÖNETİMİ KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu da konu ile ilgili açıklama yaparak “Geri dönüşüm sistemleri doğru planlanmalıdır. Ülkemiz hiçbir ülkenin çöplüğü haline getirilmemelidir” dedi.

Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından Türkiye’de her sene plastik atık ithalatının katlanarak artmasıyla Adana’nın atıklardan, çöplerden fazlasıyla nasibini aldığını belirten Uncu, Adana’nın zaten yeteri kadar kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya iken, başka ülkelerin atıklarıyla daha da kirlenir hale geldiğini ifade etti.

Ülkenin kendi atıklarını doğru yönetme becerilerini geliştirmesinin öncelikli olması gerektiğini ifade eden Uncu, “Atıklarımızın geri dönüşüme dahil edilmesi sağlanmalıdır. Ülkemizde atık yönetimi konusunda yaşanan sorunlar çözülmelidir.

Kendi atıklarımızı dönüştüremezken başka ülkelerin atıklarına talip olunmamalıdır. Çöplerin kaynağında ayrıştırılması için altyapının oluşturulması, ayrıştırılmış olan atıkların ayrı ayrı toplanması, doğru yöntemlerle işlenmesinin sağlanması ve geri dönüşüm bilincinin geliştirilmesi için eğitici yönlendirici çalışmaların başlatılması doğru bir yaklaşım olacaktır” dedi.

Yıllara göre Türkiye'nin hurda plastik ithalatı grafiği
Yıllara göre Türkiye’nin hurda plastik ithalatı | Grafik: Evrensel

ÇEVRE BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da yaptığı açıklamada genelgeyi 81 il valiliğine gönderdiklerini belirtti.

Kurum, atık toplama faaliyetlerine destek olmak için atık ithalatı kotasını bu yıl başında yüzde 50’ye düşürdüklerini hatırlatarak, tesislerin ham madde ihtiyaçlarının yarısını iç piyasadan karşılamalarını zorunlu hale getirdiklerini kaydetti.

“29 İŞLETME FAALİYETİ DURDURULDU, 32 İŞLETMEYE 8 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

”Bakan Kurum, en son Adana’da ‘istenmeyen görüntülerin’ ortaya çıkması üzerine 152 tesiste denetim yapıldığını, 29 işletmenin faaliyetini durdurduklarını ve 32 işletmeye 8 milyon TL ceza uyguladıklarını kaydetti.

Kurum, “İthalat kotasını aşan, ithali yasak olan atıkları getiren veya içinde atıkların yabancı madde bulunduran, geçici faaliyet belgesi olup süresinde izin ve lisans başvurusu yapmayan firmaların da atık ithalatçısı kayıt belgelerini iptal edeceğiz” dedi

KAYNAK : (Adana/EVRENSEL)https://www.evrensel.net/haber/433251/ithal-copte-polimer-atik-yasaklandi-atiklari-toplama-altyapisi-gelistirilmeli

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika