Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Japonya’nın eski lideri Shinzo Abe bir konuşma sırasında öldürüldü

09 Temmuz 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Japonya’nın eski lideri Shinzo Abe bir konuşma sırasında öldürüldü
Japonya’nın eski lideri Shinzo Abe bir konuşma sırasında öldürüldü

Eski Başbakan Shinzo Abe, Cuma günü batı Japonya’da bir sokakta, bir kampanya konuşması yaparken arkadan ateş açan silahlı bir adam tarafından öldürüldü – herhangi bir yerde en katı silah kontrol yasalarından bazılarına sahip bir ülkeyi sersemleten bir saldırı. 2020’de istifa ettiğinde Japonya’nın en uzun süre görev yapan lideri olan 67 yaşındaki Abe, nefes almıyor ve kalbi durmuş olmasına rağmen kanaması durdu ve Nara’daki yakındaki bir hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, daha sonra yoğun kan nakli yapıldıktan sonra öldüğünü açıkladı.

Nara Tıp Üniversitesi acil servis şefi Hidetada Fukushima, Abe’nin kalbine büyük zarar verdiğini ve bir artere zarar veren iki boyun yarası olduğunu söyledi. Fukushima, hayati belirtilerini asla geri kazanmadığını söyledi. Olay yerindeki polis, eski bir Japon donanması üyesi olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami’yi cinayet şüphesiyle tutukladı. Polis, onun ev yapımı olduğu belli olan – yaklaşık 40 santimetre uzunluğunda – bir silah kullandığını ve yakındaki tek odalı dairesine baskın düzenlediklerinde benzer silahlara ve kişisel bilgisayarına el koyduklarını söyledi.

Polis, Yamagami’nin sorulara sakince yanıt verdiğini ve müfettişlere, eski liderin polisin tanımlamadığı belirli bir örgütle bağlantısı hakkında söylentilere inandığı için onu öldürmeyi planladığını söyleyerek Abe’ye saldırdığını itiraf ettiğini söyledi. NHK yayıncısının dramatik videosu, Abe’nin Pazar günkü parlamento seçimleri öncesinde bir tren istasyonunun önünde ayakta durduğunu ve bir konuşma yaptığını gösterdi. Bir şey söylemek için yumruğunu kaldırırken iki el silah sesi duyuldu ve göğsünü tutarak yere yığıldı, güvenlik görevlileri ona doğru koşarken gömleği kana bulandı. Korumalar daha sonra kaldırımda yüz üstü yatan saldırganın üzerine atladı ve yakınlarda çift namlulu bir silah görüldü.

Başbakan Fumio Kishida ve kabinesindeki bakanlar, kendisinin “alçak ve barbarca” olarak nitelendirdiği çekimden sonra başka yerlerdeki kampanya etkinliklerinden aceleyle Tokyo’ya döndü. Japonya’nın daha az güçlü parlamento üst meclisi için üye seçen seçimlerin planlandığı gibi devam edeceğine söz verdi. Duygularını kontrol etmeye çalışan Kishida, “(eylem) kınamak için en sert kelimeleri kullanıyorum” dedi. Hükümetin güvenlik durumunu gözden geçireceğini söyledi, ancak Abe’nin en yüksek korumaya sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Görevde olmamasına rağmen, Abe hala iktidardaki Liberal Demokrat Parti’de oldukça etkiliydi ve en büyük fraksiyonu Seiwakai’ye başkanlık etti, ancak aşırı milliyetçi görüşleri onu birçokları için bölücü bir figür haline getirdi.

Muhalefet liderleri saldırıyı Japonya’nın demokrasisine bir meydan okuma olarak kınadı. Japonya’nın ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Partisi’nin başkanı Kenta Izumi, olayı “terör eylemi” olarak nitelendirdi ve “ifade özgürlüğünü bozmaya çalıştığını… aslında (Abe’nin) konuşmasının bir daha asla duyulamayacağı bir duruma neden olduğunu söyledi. ” Tokyo’da insanlar fazladan gazete satın almak ya da silahlı saldırıyı televizyonda izlemek için durdu. Nara’daki çekim mahalline çiçekler yerleştirildi. Başbakan olarak istifa ettiğinde Abe, gençliğinden beri sahip olduğu ülseratif kolitin tekrarını suçladı. O zaman, hedeflerinin çoğunu yarım bırakmanın zor olduğunu, özellikle de yıllar önce Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon meselesini, Rusya ile bir toprak anlaşmazlığını ve Japonya’nın savaştan vazgeçen anayasasının revizyonunu çözememesinin zor olduğunu söyledi.

Bu aşırı milliyetçilik Koreleri ve Çin’i kızdırdı ve onun daha normal bir savunma duruşu olarak gördüğü şeyi yaratma çabası birçok Japon’u kızdırdı. Abe, zayıf halk desteği nedeniyle ABD tarafından hazırlanan pasifist anayasayı resmen yeniden yazma hedefine ulaşamadı. Sadıklar, mirasının Japonya’nın savunma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan daha güçlü bir ABD-Japonya ilişkisi olduğunu söyledi. Ancak Abe, güçlü kamuoyu muhalefetine rağmen, savunma hedeflerini ve diğer tartışmalı konuları parlamento aracılığıyla zorlayarak düşmanlar edindi.

Abe, büyükbabası eski Başbakan Nobusuke Kishi’nin izinden gitmek üzere yetiştirildi. Siyasi söylemi genellikle Japonya’yı daha güçlü bir askeri ve uluslararası ilişkilerde daha büyük bir role sahip “normal” ve “güzel” bir ulus yapmaya odaklandı. Dünya liderlerinden Abe’ye övgüler yağdı, birçoğu şok ve üzüntü ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden, “özgür ve açık bir Hint-Pasifik vizyonunun devam edeceğini” söyleyerek onu övdü.

Her şeyden önce, Japon halkına derinden değer verdi ve hayatını onların hizmetine adadı.” 2005-21 yılları arasındaki görev süresi büyük ölçüde Abe’s ile örtüşen eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “korkakça ve aşağılık suikast” tarafından harap edildiğini söyledi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi Cumartesi günü Abe için ulusal yas günü ilan etti ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres onu “meslektaş dayanışması ve çok taraflılığa bağlılığı” ile hatırlayacağını tweetledi.. Haber; Cem Baram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika