Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Kaçak Yapılar Ve İmar Barışı

19 Haziran 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Kaçak Yapılar Ve İmar Barışı
Kaçak  Yapılar Ve İmar Barışı

 

EKİNOKS ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ’nin   yaptığı basın açıklamasında; KAÇAK YAPILAR VE İMAR BARIŞI şu anki düzenlemesi ile yürürlüğe sokulmaya çabalanırsa, ortaya çok büyük hukuki açmazlar çıkacaktır.Konusunda uzman kimselerin görüşüne göre,tek bir barış ile yapıları legal hale sokmak, yolsuz veya usulsüz tesciller, imarına aykırı yapılar, arazisinin plan notlarına aykırı yapılar hakkında , özellikle ticari alanlara dair değişikliklerde içinden çıkılmaz sorunlar açığa çıkaracaktır dedi.

   Basın açıklamasına  aşağıda  gibi devam edilmiştir.

Örnekte, Çeşme’de kıyı ihlalinde (otel, restoran, dükkan) yapıyoruz şeklinde ruhsat almış, ancak bunun yerine 77 adet konut üretmiş ve yıllar yılı hukuki davalara konu olmuş bir örnek yer almakta,Çeşme’de benzer nitelikte, yani Turistik işletme ruhsatı almış ancak konut olarak kullanılmış çok yapı olduğu biliniyor. Bunlar kaçak değiller!

Birçoklarında, Turizm Bakanlığından, Turizm Teşvik kullanıldığı düşünülüyor. Ancak turizme yatırım yapılmak yerine, her bağımsız bölüm daire olarak satılmış.Burada Devletimizin Kamu menfaati adına oluşturduğu fonlar kötüye kullanılıp menfaat elde edilmiş,ayrıca bu otel görünümlü konutlar, su ve elektrik aboneliklerinde turistik tesisler gibi tek sayaçtan indirimli tarife kullanmışlar,aralarında birçoğunda, kağıt üstünde bir turistik tesis işletmesinin ortağı gibi alım satım yapıldığı için, birçok vergi kalemi ödenmemiş.

Belediyesince, hukuka başvurulduğu, Kat Mülkiyeti oluşturulamayacağına, bağımsız bölümler halinde kişilerin özel kullanımına tahsis edilemeyeceğine dair ŞERH düşülmüş olan çok sayıda yapı günümüze kadar (illegal) ruhsatı ile varlığını korumuş yapılar. Kat mülkiyeti olmayan binalarda yönetim planı da oluşamaz, ancak bunlar kendileri yasal binalar gibi, yönetim planı ve aidatlar belirlemişler.

 

Binaların içinde bir kısım sanki otel odası gibi gösterilmişse de çoğu bağımsız bölüm kişilerin kullanımında kalmış. Yasal ruhsatlarında bütünüyle turistik tesis gözüküyorlar. bölgenin plan notu değişmemiş.

Örneğin Çeşme’de bu olaylar en can alıcı şekliyle yaşanıyor. Plan notunda tanım olarak sadece (TURİZM) veya sadece (KONUT) yahut sadece (TİCARET) diye bölgelere ayrılmış. Aynı anda (turizm+konut) veya (konut+ticaret) veya (konut+turizm+ticaret) şeklinde yapılaşmaya açılmış alan yok!
Ayrıca Çeşme’de Kentsel Dönüşüm Bölgesi de yok! Verilecek geçici Yapı Belgeleri Kentsel dönüşüm tarihine kadar geçerli olacak Geçici belge niteliğinde ise eğer Çeşme hiç bir zaman dönüşüm alanı kabul edilmezse, geçici belgeli çok sayıda konuta ev sahipliği yapacak.
Bu durum gerçek ruhsatlı konut sahipleri için olduğu kadar, tüm Gerçek turizm tesisleri için de handikap.
Turistik tesis Otellerin bir çoğu için de özendirici. Bu anlamda çok büyük tehdit demek oluyor!

 

Dar gelirli vatandaşlarımızın büyük şehirlerde gecekondu tarzı yapılaşma ile başını sokacak bir mesken edinmesi, Devletimizin bu yapıları kentsel dönüşüm anlamında düzenlemeye çalışması hususunun Sayfiye alanları ve Turizm bölgeleri ile alakası yokken, Genel bir Barış olarak ortaya atılması Kamu Vicdanını yaralamaktadır.

Belki İmar Barışı binaların fiziki durumunu legal hale getirebilir
Ancak, evrak üzerinde yapılan asılsız işlemler,
otellerin giriş çıkış kayıtları,
tüm bunların muhasebe kayıtları
vergiler,turizm teşvikler,bu güne kadar ödenmiş su elektrik abonelikleri gibi çok sayıda illegal işlem ve yargıya intikal edip yıllar yılı hukuk, mülkiyet, KAL , KIYI davalarına konu olmuş süreci bir kalemde yok sayamaz!

 

İzmir Valiliği’nin soruşturma İZNİ verdiği dosya Emsal nitelikte.

Şu andan itibaren yürürlükte İMAR BARIŞI hangi sorunları ve hukuksuzlukları gündeme getirecek hep birlikte göreceğiz. Bakanlığın düzenlemeyi gözden geçirmesi kanaatindeyiz

.Saygılarımızla

EKİNOKS ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ

İmar barışı esas itibarıyla, EKİNOKS ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ’nin  basın açıklamasında belirttiği endişelerinin ve iddialarının yanında,vatandaşa neredeyse her seçim öncesi  butür popilist politikaların uygulanmasının  kötü örnek olduğuna inanılmaktadır.Sanki işini dürüst yapanlar birnevi  cezalandırılıyor gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Haksızıyım ?

KAYNAK    :  EKİNOKS ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİBaşak Yasemin KUMAŞ

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika