Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

“Kandıra, Kocaeli’nin ciğerleridir”

25 Ocak 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»“Kandıra, Kocaeli’nin ciğerleridir”
“Kandıra, Kocaeli’nin ciğerleridir”

“Kandıra’da yapılmak istenen Çöp Depolama Tesisi’ne bir tepki de Çevre Mühendisi Sait Ağdacı’dan geldi. Ağdacı; “Kandıra neredeyse Kocaeli’nin ciğerleridir, böyle bir zihniyet olabilir mi? ” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda ilimize yapılacak olan çöp bertaraf tesisi için açıklamalarda bulunmuş, bertaraf tesisisin birin Kandıra Akcakese köyüne yapılacağını dile getirmişti.

Büyükakın’ın bu açıklamaları kente bomba gibi düşerken, çeşitli yerlerden büyük tepkiler gelmişti. Kocaeli’de çevre konularında en yetkin isimlerinde biri olan, Çevre Mühendisleri Odası eski başkanı Sait Ağdacı’nın da görüşlerini aldık.

“BİZİ DİNLEMEDİLER”

Sait Ağdacı kocaelikoz.com’a yaptığı açıklamalarında; “1180 dönümlük bir yeri düzenli depolama alanı olarak ayırmışlar. Kocaeli’de 2 tane depolama alanı vardı. Biri Dilovası’nda biri de İZAYDAŞ’ın orada. Dilovası’ndaki depolama alanı 2017’de ömrünü doldurdu. Karaosmanoğlu’na o zaman da ömrü 6 ay sonra dolacak demiştik . Karaosmanoğlu’da, 5 senelik daha ömrü var demişti ama bakın doldu. Oradan koku geliyor diye şikayet geliyordu, bunun sebebi de orada ki çöpü sıkıştırdıkları içindi.

Biz de orası dolacak dedik. Bize yeni depolama yerleri lazım dedik ama bizi dinlemediler. Orası da artık sıkıştırılamayacak ortama geldi. Bu atıkların bir an evvel bertaraf edilmesi lazım. Buraya gelmeden önce çalışmalar yapıldı. Akademik Odalar Birliği’yle birlikte yer tespit edildi. Hereke’de atıl durumda olan taş ocakları var. Bir diğer yer ise Kartepe bölgesindeydi. Böyle bir yerin seçim için kriterleri vardır.

Birincisi çevreye verecek zararlar, ekonomik kriterler ve kamusal kriterler. Burası ekonomik olarak hazine arazisi ama ağaçlar gitmiş, su havzasıymış hiç önemsemiyorlar. Kamusal dedikleri şey halkın istememesi konusunda. Halk istemiyor bu kriterlerin hiçbiri karşılanmıyor.” dedi.

YÖNETMELİĞE VE MEVZUATA DA AYKIRI”

Sözlerine devam eden Ağdacı; “Yerleşim mahallinden en az 1 kilometre uzakta olması lazım depolama alanının. 400 metre yakınında cezaevi ve köyde var. 1 km’yi karşılamıyor. Yeraltı su kaynakları vb. olduğu için yapılamıyor deniliyor yönetmelikte. Tarım arazisi 1100 ağaçlık alan var orada. Orası hem su havzası, hem orman arazisi. Hiçbir kriteri karşılamıyor.

Yönetmeliğe ve mevzuata da aykırı. Kandıra’da yapılmak istenen sungurlu barajı da var. Mesela taş ocağı var Babaköy’de Kaya Mezarlığı’nın oraya yaptılar. Asıl yapılması gereken şey yıllardır bunu söylüyoruz, önce yerinde ayrıştırmanın yapılması lazım. Bunu sen doğru dürüst layıkıyla yaptığın takdirde ancak %15’ini bertarafa gönderirsin. 300 tonluk bir çöp için de 1100 dönümlük bir alana gerek kalmaz.

Önce bunu öğret ondan sonra bertarafa kalkış.” ifadelerini kullandı. “İSVEÇ’TE %5’TE BİZDE %60LARDA” Çöp bertarafında Avrupa ülkelerinden örnekler de veren Ağdacı; “Bertaraf piramidin en üstündedir. En alttan başlamak lazım. Atığı önleyeceksin, atık azaltma, geri dönüşüm, yeniden kullanım diye gider. En üstte de Bertaraf vardır.

Avrupa’da Finlandiya, Danimarka’da İsveç’te bu çalışmalar böyle yapılır. İsveç’te atık miktarı %5’dir. Bu ülke çöpü öyle bir işliyorlar ki adamlar yurt dışından çöp ithal ediyor. Bizde baktığın zaman %60’larda.” dedi.

“BİZİM BAŞKA YEŞİL YERLERİMİZ KALMADI Kİ”

Çöp Depolama Alanı olarak Kandıra’nın seçilmesini ekonomik sebeplere bağlayan Ağdacı; “İnatla Kandıra’ya yapılmasının sebebi tamamen ekonomik, para vermemek için Kandıra’ya yapıyorlar. Burası hazine arazisi olduğu için para vermeyecekler ama israftan da para gidecek. Su havzası kirlenecek, ormanlar gidecek ağaç keseceksin.

Orman kendi başına da ağaç olarak da endüstriyel olarak da para. Bunun dışında bir görüş daha var. Kandıra Kocaeli’nin en büyük yeri ama en az nüfuslu yeri diye bir görüş daha var. Bu yüzden tesis oraya yapılmalıymış. Böyle bir zihniyet olabilir mi? Kriterleri uygulayacaksın ona göre yapacaksın bu işi.

Adaletli bir şekilde yapılması lazım. Yazıktır günahtır. Kandıra neredeyse Kocaeli’nin akciğerleri. Bizim başka yeşil yerlerimiz kalmadı ki.” diyerek sözlerini noktaladı.

KAYNAK : https://www.kocaelikoz.com/guncel/cop-depolama-tesisine-bir-tepki-de-sait-agdacidan-kandira-h55848.html-Mehmet KAYA

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika