Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Kandıra’ya büyük darbe! ÇED kabul edildi

06 Aralık 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Kandıra’ya büyük darbe! ÇED kabul edildi
Kandıra’ya büyük darbe! ÇED kabul edildi

Kandıra’da köyleri sular altında bırakacak olan Sungurlu Barajı’nın ÇED nihai raporu kabul edildi. İtiraz için 10 günlük süre var.

İlk defa 2014 yılında kamuoyunun gündemine gelen Sungurlu barajı projesinin DSİ tarafından hazırlanan 969 sayfalık ÇED raporu tamamlandı. Daha önce Danıştay’ın ÇED raporunu iptal ettiği proje ile ilgili ilgili firma eksikliklerin giderildiğini iddia ettiği bir ÇED raporu daha hazırladı.

Bu raporun vatandaşların bilgilendirme toplantısı geçtiğimiz günlerde proje yapılırsa sular altında kalacak olan Akçaova’da gerçekleştirildi. Köylüler toplantıda projenin iptali için ÇED komisyonuna dilekçe verdiler.

ÇED SONUCU

Çevre Şehircilik ve Orman Bakanlığı yayımladığı ÇED nihai kararı şu şekilde: “KOCAELİ İli KANDIRA, ilçesinde DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yapılması planlanan İSTANBUL-SUNGURLU BARAJI (HES, MALZEME OCAKLARI, KIRMA-ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON TESİSİ DAHİL) projesi ile ilgili olarak hazırlanan son şekli verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir.

Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir.

Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde KOCAELİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edebilir.

BARAJ GÖLÜ OLUŞACAK

Rapor kapsamında edinilen bilgilere göre 11.76 km2. lik  genişliğe sahip 221,85hm3. hacminde bir baraj gölü oluşacak. Ağırlıklı olarak Kandıra ilçe sınırlarında yer alan yerleşim yerlerini etkileyecek olan baraj çalışmasının bendinin bulunacağı aks noktası ise Geredeli’ye çok yakın.

BARAJA HES’DE KURULACAK!

Göksu ve Sungurlu derelerinden faydalanacak olan barajın üzerine ileride Hidroelektrik Santrali de kurulması planlanıyor. Yılda 21.01 GWh elektrik üretmesi planlanan HES ile İstanbul’un elektrik ihtiyacına katkı sağlanması düşünülüyor. Proje kapsamında Sungurlu’da 1 adet taş ocağı, 1 adet kırma-eleme tesisi ve HES de kurulacak.

İnşaat sürecinin ise 5 yıl içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor. 2014 yılında 263 milyon tl. bedelle hesaplanan çalışma 2019 verileriyle artış gösterecek olup 2020 yılında başlayacak. Baraj tamamlandığında ise Kandıra İlçesine bağlı Akçaova ve Teksen Köyleri tamamen Sular altında kalacakken Şile’den bir kayıp yaşanmayacak.

KAYNAK : http://www.astakoshaber.com/haber/guncel/kandiraya-buyuk-darbe-ced-kabul-edildi/25230.html?fbclid=IwAR2jSajVKrCI1XryjTxnv1dtUuBnsxNq36sKB1MWKyrV6XJ0xvDQreK2psw

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika