Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Kaşıkçı cinayetinde son dakika gelişmesi CIA Direktörü Haspel Türkiye’ye geliyor

23 Ekim 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Kaşıkçı cinayetinde son dakika gelişmesi CIA Direktörü Haspel Türkiye’ye geliyor
Kaşıkçı cinayetinde son dakika gelişmesi CIA Direktörü Haspel Türkiye’ye geliyor

Yalova’nın Termal ilçesinde üç katlı villaya baskın yapıldığını bildiriyor. villanın infaz timi üyelerinden birinin yazlığı olduğu iddiası var. İstanbul’da ise Sultangazi’de bir otoparkta konsolosluk aracının bulunmasının ardından polis Mimar Sinan Şehir Ormanı’na gitti ve kamera kayıtlarını topladı. Kaşıkçı cinayetinde son dakika gelişmesi: CIA Direktörü Haspel Türkiye’ye geliyor. İngiliz Financial Times gazetesi, bugünkü tam sayfa analizinde Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 600 milyar doları bulması planlanan Kamu Yatırım Fonu’nu tehlikeye attığını yazdı. Al Jazeera’dan Zeina Khodr, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü konuşmasından beklentilerin yüksek olduğunu bildiriyor. Khodr’a göre, bir dönüm noktası yaşanacak gibi görünüyor. İngiliz The Guardian gazetesinin Orta Doğu editörü Chulov, bugünkü analizinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin köşeye sıkıştığını belirtiyor. Chulov’a göre, S.Arabistan’da sarayın bazı odalarını panik sarmış durumda. Dünya an be an Türkiye’yi izliyor, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde her gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkıyor. Uluslararası televizyonlar, kurbanın öldürüldüğü Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan canlı yayınlar yapıyor.

11.30 : Alına bilgiye göre Yalova’nın Termal ilçesinde üç katlı villaya baskın yapıldığını bildiriyor. Ajansa göre, villa infaz timi üyelerinden birinin yazlığı iddiası var. Sabah erken saatlerde villayı basan polis ekipleri, evde yaşayan ve kiracı oldukları öğrenilen Suriyeli aileyi dışarıya çıkarıp iki saat boyunca villada detaylı arama yaptı. Sultangazi’de bir otoparkta konsolosluk aracının bulunmasının ardından ise, polis Sultangazi Mimar Sinan Şehir Ormanı’na giderek kamera kayıtlarını topladı. Ormanda inceleme yapan polis ekipleri, henüz bir açıklama yapmış değil.

10.50 : Suudi Arabistan Finans Bakanı, ABD Hazine Bakanı’yla Riyad’da görüştü.

 VELİAHT PRENSİN PLANLARI TEST EDİLİYOR  10.00 : İngiliz Financial Times gazetesi ise, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın planlarını test ettiğini yazdı. Gazetenin Orta Doğu editörü Andrew England ve Orta Doğu muhabiri Simeon Kerr’in imzalarını taşıyan ve tam sayfa yayınlanan analizde, cinayetin Veliaht Prens’in 600 milyar doları bulması planlanan Kamu Yatırım Fonu’nu tehlikeye attığı belirtildi: “Cinayete dair korkunç haberlerin ardından fon, 11 Eylül’den bu yana Batı ile en büyük siyasi krizini yaşayan krallığın potansiyel ekonomik zararının bir örneğine dönüştü. Geçen hafta boyunca fon, bugün Riyad’da başlaması beklenen yatırım konferansının iptal olmaması için büyük çaba sarf etti. Geçen yıl ‘Çölün Davos’u’ olarak anılan toplantı, bu yıl Batılı bakan ve yöneticilerin çekilmesinin ardından kriz yönetimiyle anıldı. 

İki hafta boyunca cinayeti reddeden Suudi Arabistan’ın senaryosu analistler ve Batılı siyasetçiler tarafından kabul edilmedi. Cinayetten önce bile petrodolar tarafından yaratılan ve ona bağımlı bir ekonomiyi dönüştürme fikri zordu, şimdi daha da zorlaştı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı bir 2014’te petrol fiyatları düşmeye başladığından beri büyümekte sorun yaşıyor. 2017’de ekonomisi küçülen ülkede işsizlik resmi rakamlara göre yüzde 12.9’a yükseldi. Bu tarihin en yüksek seviyesi. Nüfusun üçte ikisinin 29 yaş altında bulunduğu ülkede genç işsizliği yüzde 25’in üzerinde, genç kadınlarda ise bunun iki katı. Suudi Arabistan’a yabancı yatırım 2016’da 7,45 milyar dolarken geçen yıl 1,42 milyar dolara geriledi. Bankacılara göre Kaşıkçı cinayeti ülkeye yönelik yatırımları zorlaştıracak.”

THE GUARDİAN: VELİAHT PRENS KÖŞEYE SIKIŞTI  09.45 : İngiliz The Guardian gazetesinin Orta Doğu Editörü Martin Chulov ise, bugünkü analizinde ortaya çıkan kanıtlar ve yaşanan gelişmelerin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı köşeye sıkıştırdığını yazdı. Chulov’a göre, yatırım zirvesi yaklaşırken Suudi Arabistan’da sarayın bazı odalarını panik sarmış durumda.

KANADA, SİLAH SATIŞINI DURDURABİLİR  09.35 : Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Suudi Arabistan’la imzalanan ve toplam değeri 15 milyar doları aşan silah satışını durdurabileceklerini söyledi.Justin Trudeau, “Daha önce (Suudilerin) ihracat izinlerini kötüye kullandıklarına dair endişelerimiz olduğunda bu izinleri dondurmuştuk. Bunu tekrar yapmaktan çekinmeyiz” dedi. Kanada, 2014’te Suudi Arabistan’a Light Armoured Vehicles-LAV (Hafif  Silahlı Araçlar) tipi askeri araç satışına onay vermiş, 928 araçlık satış 2015 yılında iktidara gelen Justin Trudeau hükümeti tarafından askıya alınmıştı. Anlaşmaya göre, Kanada, Suudi Arabistan’a 928 adet LAV-6 modeli ‘hafif silahlı araç’ satarken, bu araçlardan sadece 354’ünün standart askeri personel taşıyıcı olduğu, 119’unun ağır saldırı tipi LAV-6 olarak üretildiği ve bu modellerin taretlerine yerleştirilmiş güçlü 105 milimetrelik toplar bulunduğu belirtiliyor.

LAV-6’ların 119’unun anti-tank araçlar olarak yapılandırıldığı anlaşmada, 119 adetlik bir başka grubun da 30 milimetrelik makineli tüfekle donatılmış doğrudan ateş desteği verebilecek özellikte olduğu, kalan araçlar arasında ise ambulans, mobil kumanda üniteleri, VIP taşıma ve vinçlerle  donatılmış kurtarma araçları bulunduğu ifade ediliyor.

09.20 : Kaşıkçı cinayeti hakkında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, “Bir daha böyle bir şey yaşanamaz” dedi.

AL JAZEERA: BEKLENTİ YÜKSEK 08.10 : Dünya medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü grup toplantısında yapacağı Kaşıkçı açıklamasına kilitlendi. Al Jazeera’dan Zeina Khodr, beklentilerin yüksek olduğunu ve Erdoğan’ın tüm detayları ortaya koymaya hazırlandığını bildiriyor. Khodr’a göre, bir dönüm noktası yaşanacak gibi görünüyor.

CIA PATRONU TÜRKİYE YOLUNDA 07.40 : CIA Direktörü Gina Haspel, an itibariyle Türkiye’ye geliyor. ABD lideri Trump tarafından Türkiye’ye gönderilen Haspel, Kaşıkçı soruşturması üzerinde çalışacak.

07.00 : ABD Başkanı Donald Trump, cinayetle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Trump’a göre, Kaşıkçı’nın öldürülmesi ‘yanlış giden bir komplo’. Olayı çözmeki çin son aşamaya gelindiğini belirten Trump, Suudi Arabistan’dan gelen açıklamaların kendisini tatmin etmediğini de söyledi.

03.40 : Londra’dan yayın yapan Suudi Arabistan destekli Eş-Şark el-Avsat gazetesi yazarlarından Filistinli Rabi el-Medhun, istifa etti.  Medhun, istifayı Facebook sayfasından “Kaşıkçı beni emekliliğe sevk ediyor” başlığıyla duyurdu. Gazeteci, “Çoğunluğunu Filistin meselesi sorumlusu olarak geçirdiğim 18 yılın ardından bugün, Londra’daki Eş-Şark el-Avsat gazetesindeki görevimden istifa ettim” dedi. 02;10 : Suudi Arabistan’ın yatırım konferansı sitesi hacklendi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın fazlasıyla önem verdiği ‘Çöldeki Davos’ konferansının sitesine girenler, sıra dışı bir fotoğrafla karşılaştı. Fotoğrafta, yanında terör örgütü IŞİD’in sözde bayrağını tutan bir militanı ile bu terör örgütünün infazcılarına benzetilen Veliaht Prens’in elinde kılıç ile önünde diz çökmüş bir şekilde gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmeyi bekleyen tasviri dikkati çekti. İnternet korsanları ayrıca, “Dünya genelindeki çocuklar için bütün ülkelere Suudi rejimine ambargo uygulaması çağrısında bulunuyoruz. ABD ile iş birliği içinde olan bu rejim, kendi vatandaşı Cemal Kaşıkçı ve Yemen’deki binlerce insanı öldürmek gibi barbarca ve gayriinsani eylemlerinden dolayı hesaba çekilmeli” mesajını paylaştı.                                                                                                                                      Hab: C.B.S

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika