Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Kırklareli Ovası Sınırına Termik Santral Projesi‼️

08 Temmuz 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Kırklareli Ovası Sınırına Termik Santral Projesi‼️
Kırklareli Ovası Sınırına Termik Santral Projesi‼️

31.03.2018 tarih ve 30377 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar” kapsamında yer alan Kırklareli Ovası sınırına Termik Santral Projesi yapılması planlanıyor.

 

 

31.03.2018 tarih ve 30377 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile Kırklareli dahilinde Babaeski Ovası, Evrensekiz Ovası, Kırklareli Ovası, Lüleburgaz Ovası, Pancarköy-Sarıcaali Ovası, Pehlivanköy Ovası, Pınarhisar Ovası ve Vize Ovası olmak üzere toplam 8 Büyük Ova tarımsal sit alanı ilan edildi.

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 14. maddesi kapsamında Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının önüne geçebilmek için bazı ovalar Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendi. Kırklareli dahilinde de Babaeski Ovası, Evrensekiz Ovası, Kırklareli Ovası, Lüleburgaz Ovası, Pancarköy-Sarıcaali Ovası, Pehlivanköy Ovası, Pınarhisar Ovası ve Vize Ovası olmak üzere toplam 8 Büyük Ova tarımsal sit alanı ilan edildi.

Yapılması Planlanan Termik Santral Proje Sahasının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Açısından  Değerlendirilmesi

-Proje sahası (atık düzenli depolama sahası, termik santral sahası, kömür stok alanı)

-Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı kapsamında “Tarım” alanı olarak işaretlenmiştir.

-Proje Sahasına Yakın Yerleşim Yerleri

-Proje sahası; Kırklareli İl merkezine 19,5 km, Ulukonak Mahallesi’ne 700 m,

-Dokuzhüyük Mahallesi’ne 1,8 km, Karahalil Mahallesi’ne 3 km, Bostanlı Mahallesi’ne 5,3 km,Yenimahalle Köyüne 8,7 km mesafede bulunurken projeden etkilenecek olan İnece beldesinin proje sahasına uzaklığı hakkında dosyada bilgi verilmemiştir.

Proje Sahasının Hidrolojik Açıdan Değerlendirilmesi

-Proje sahası, Meriç-Ergene Havzası’nda yer almakta olup, sahanın civarında göller mevcuttur.Santral sahasının 1,8 km batı istikametinde Aşıklar Göleti yer almaktadır. Diğer taraftan proje sahası ve maden sahalarında; İnece Deresi, Aşıklaroğlu Deresi, Büvit Deresi,Akkadın Deresi, Kurt Deresi ve Büyük Dere bulunmaktadır.

Mülkiyet ve Arazi Kullanım Durumu

Proje Sahası kuru tarım arazilerinden oluşmaktadır .Proje sahasının 417.021 m2’lik kısmı tarım arazilerinden (%84), 83.020 m2’lik kısmı ise orman alanlarından (%16) oluşmaktadır . Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II.sınıf ile, özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı: Proje sahasında tarım alanları bulunmaktadır.

Diğer taraftan proje sahası ve maden sahalarında; İnece Deresi, Aşıklaroğlu Deresi, Büvit Deresi, Akkadın Deresi, Kurt Deresi ve Büyük Dere bulunmaktadır.Personelden kaynaklı evsel nitelikli atık su Projenin işletme aşamasında çalışacak olan 2.000 kişiden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksu miktarı 362 m3/gün (2.000 kişi x 1,81 lt/kişi-gün)’tür.

TEMA Vakfı olarak geçtiğimiz yıl başlattığımız “Kömür Üzer kampanyası” ile tarım alanlarını kömür madenciliği ve kömürlü termik santral projelerine açmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çağrıda bulunuldu.

Kömürlü termik santraller ve kömür madenciliği başta toprak ve su varlıkları olmak üzere tüm doğal varlıklara geri dönülmez zararlar verdiği, termik santrallerin neden olacağı hava kirliliği ve su tüketimi tarımı, çiftçiyi ve halk sağlığını tehdit ettiği ortadayken, planlanan kömürlü termik santral projeleri hava, su, toprak varlıklarına etkileri bakımından kümülatif olarak değerlendirilmek yerine tekil projeler olarak değerlendirildiği için etkilerinin gerçek büyüklüğü hesaplanmıyor.

 

 

Kömürlü termik santraller yaşamı tehdit ediyor

Kömürlü termik santraller en büyük hava kirliliği kaynağı ve hava kirliliği kalp, akciğer ve solunum yollarını etkileyerek akciğer kanseri, mesane kanseri, felç, KOAH ve astım gibi hastalıklara neden oluyor. Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in yaptığı çalışmaya göre kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği Türkiye’ye bugüne kadar her yıl 2,9 – 3,6 milyar USD arasında sağlık maliyetine neden oldu. Türkiye’deki mevcut kömürlü termik santraller nedeniyle her yıl 2.879 erken ölüm, 637.643 iş günü kaybı, 3.823 yeni kronik bronşit vakası yaşandı.

Atıklar toprağa, suya ve gıda zincirine karışıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre termik santrallerden kaynaklanan atığın sadece %65’i kül barajında depolanabiliyor. Geri kalanı rüzgarla uçuşup toprağa, suya ve gıda zincirine karışarak hem ekosisteme hem de insan sağlığına zarar veriyor. Çünkü termik santrallerin atıkları kül ve cüruf, ağır metal içeriyor.

Kömürlü Termik Santral meselesi hep enerji meselesi olarak tartışılıyor;aslında bunun çok ötesinde toprak hakkı meselesi,çiftçi hakkı meselesi,su meselesi,iklim adaleti meselesi olarakta tartışılması gereken konular var.

Çiftçilerin geçim kaynaklarını bu ülkenin gıda havzalarını ortadan kaldıracak ,Kömürlü Termik Santral projeleri elektrik projesinden çok ötedir.Aynı zamanda Kömürlü Termik Santraller çok yoğun su kullanımları sebebiyle de sorunlu projelerdir.

Kömürlü Termik Santral projelerinin ülkemizin geleceği için doğru projeler olmadığını ,enerji politikalarının merkezine konulan kömür meselesinin doğru bir yaklaşım olmadığını düşünülmektedir.

Geleceğimizi garanti altına alan tarım havzalarımız Kömürlü Termik Santral tehditi altında.TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin ÇOĞAL’ın yukarıda belirtilen açıklamasını;

Türkiye hem enerji verimliliği potansiyeli açısından hem de yenilenebilir enerji kaynakları açısından yüzünü sürdürülebilir bir yaşamın merkezine alan enerji politikalarına dönmeli.Biz enerjiyi verimli kullanmadığımız sürece maalesef doğa ve insanlık hep kaybedecek diyerek sonlandırdı.

KAYNAK  : TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin ÇOĞAL

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika