Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Küresel Barış Endeksi: İklim Değişikliği Yeni Çatışmaları Körüklüyor.

17 Haziran 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Küresel Barış Endeksi: İklim Değişikliği Yeni Çatışmaları Körüklüyor.
Küresel Barış Endeksi: İklim Değişikliği Yeni Çatışmaları Körüklüyor.

Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) yayınladığı 2019 Küresel Barış Raporu’na göre, iklim değişikliği sebebiyle azalan doğal kaynaklar ve bunun sonucunda gerçekleşmesi olası kitlesel göçler, ülkeler arasında yeni ihtilaf ve çatışmalara sebep olabilir.

Bianet’in haberine göre, küresel ısınma sebebiyle 1 milyar insanın iklim krizinden etkilenmesi muhtemel yüksek riskli bölgelerde bulunduğu vurgulanan raporda, bu kişilerin yaklaşık %40’ının halihazırda çatışmaların ve sorunların devam ettiği ülkelerde bulunduğu  kaydedildi.

Kıtlık, Afetler ve Kitlesel Göçler

Raporda, özellikle hızlı iklim değişiklikleriyle ortaya çıkabilecek kıtlık, doğal afet ve kitlesel göçler gibi etmenlerin ülkeler arası çatışmaları artırabileceği vurgulandı.

IEP Yönetim Kurulu Başkanı Steve Killelea, raporla ilgili olarak “Barış içinde bir dünyaya sahip olmadığımız sürece, sorunlarımızı çözmemiz için gereken güven ve işbirliği seviyelerini yakalamak mümkün olamayacak” dedi. Dünya Kaynakları Enstitüsü Genel Müdürü Manish Bapna da iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı sorunların dünya barışı için artan bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi.

Türkiye barışa uzak

2018 yılında Küresel Barış Endeksi’nde iç barışı sağlama konusunda 149’uncu sırada olan Türkiye, üç sıra gerileyerek bu yıl 152’inci sırada yer aldı. Türkiye, bu skoruyla iç savaşın sürdüğü Sudan’dan bir puan geride, Avrupa’da ise sonuncu.

İzlanda, yine birinci

Endekse göre durumu en kötü ülke ise Afganistan. Listede iç barışı en iyi sağlayan ülke ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İzlanda oldu. İzlanda’yı Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka izledi. Yaşanan terör saldırılarına rağmen Yeni Zelanda’nın da huzur endeksindeki puanının yükselmeye devam etmesi dikkat çekti. Endeks puanı artan Yeni Zelanda’nın sıralamadaki yeri ise değişmedi.

‘Türkiye’de yeni çatışma ortamları oluşuyor’

Killelea, dünya genelinde şiddet vakalarında kaydedilen gerilemenin kalıcı olarak tanımlanamayacağını kaydetti. Killelea, “Son yıllarda Irak ve Suriye’ye hakim olan çatışmalar azalırken, Yemen, Nikaragua ve Türkiye’de yeni çatışma ortamları oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Raporun “Avrupa” başlığı altında, “Dünyanın en barışçıl bölgelerinden” ifadesi yer alırken, Avrupa’daki 36 ülkeden 22’sinin gelişme gösterdiği belirtildi. Çalışmada Türkiye’nin Avrupa’da bulunan ülkeler arasında 152’inci sırayla sonuncu olduğuna vurgu yapıldı.

KAYNAK : https://yesilgazete.org/blog/2019/06/17/kuresel-baris-endeksi-iklim-degisikligi-yeni-catismalari-korukluyor/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika