Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Manşetlerinde olan hiçbir şey yaklaşmakta olan felaketle karşılaştırılamaz

27 Temmuz 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Manşetlerinde olan hiçbir şey yaklaşmakta olan felaketle karşılaştırılamaz
Manşetlerinde olan hiçbir şey yaklaşmakta olan felaketle karşılaştırılamaz

Tüm hayvan ve bitki türlerinin sekizde birinin tükenmesini öngören yeni bir Birleşmiş Milletler raporunun, iklim değişikliği ve insanın Dünya’nın gittikçe hızlanan tahribatında oynadığı merkezi rolle ilgili şüphe duyanları artık tamamen sarsması bekleniyor.

Bir kutup ayısı, Tilichiki, Rusya taraflarında buz üstünde yürüyor (Alina Ukolova/AP).

Rapor, ABD’nin Çin’e uyguladığı ithalat üzerindeki vergi artışları, piyasadaki düşüşler, Kuzey Kore’nin füze testleri ve Başkan Trump’ın Anayasa’ya yönelttiği tehditler de dahil olmak üzere, tükenmeyen korkunç tahminler listesi ve dinmeyen yangın alarmları arasında en iç karartıcı ve dehşet verici haber. Tam da daha fazlasına dayanamayacağını düşündüğün zaman.

İnsan davranışında onarıcı radikal değişiklikler olmadığı sürece, 1 milyon türün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öğrenmek, ölümcül bir hastalığınız olduğunu öğrenmeye benzer. Bir gün binlerce probleminiz var; ertesi gün, sadece tek bir tane. Bugünün manşetlerinde olan hiçbir şey yaklaşmakta olan felaketle ve dikkatsiz tüketiciliğin dünya çapındaki yok edici etkileriyle karşılaştırılamaz.

Mahşerin dört atlısı – genellikle fetih, savaş, kıtlık ve ölüm olarak kabul edilirdi – aslında yanlış da değildi. Bugün Yeni Ahit versiyonunu, plastik, emisyonlar, ormansızlaşma ve Homo Sapiens’i de içerecek şekilde değiştirebiliriz.

Bazıları, insanların büyük eserlerinin kötülenmesine kızabilir (bkz. Savaş ve fetih), bu tür kanıtların bolca görüldüğüne ve dikkate aldığına emin olun. Ama plastik üretebilen insanlar (benim kendi büyük amcam, kimyager, bu konuda büyük bir rol oynadı) kesinlikle biyo çözünür – ve kazançlı – alternatifler bulabilirler.

Dustin Hoffman, ‘’The Graduate’’de hatırlanacağı gibi, plastiklerin geleceğini isteksizce kutlamak için palet ve tüp teçhizatı takmayabilir, ancak belki Bronx’tan genç bir kongre üyesi, dönüştürülebilir bir karton araba sürerek konfeti törenine öncülük edecektir.

Bilim insanları 6 Mayıs’ta, modern milletin doğal dünyaya verdiği zararla ilgili çok önemli bir Birleşmiş Milletler raporu yayınladı.

Alışkanlıklarımızı değiştirme zamanı, hatta daha klişe bir şekilde, gezegeni kurtarın! O ölmekte ve biz de er ya da geç onunla beraber öleceğiz.

Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerinde Hükümetlerarası Bilim Politika Platformu (IPBES) tarafından pazartesi günü kısa bir özeti yayınlanan rapor, 50 ülkeden 145 yazarın yaptığı üç yıllık bir çalışmanın bir sonucuydu.

Panel Başkanı olarak görev yapan İngiliz kimyager Robert Watson, ‘’Biz insanlar ve tüm diğer türlerin bağlı olduğu ekosistemlerin sağlığı her zamankinden daha hızlı bir şekilde bozulmakta. Dünya ekonomilerimizin, geçim kaynaklarının, gıda güvenliğinin, sağlık ve yaşam kalitesinin temellerini aşındırıyoruz’’ sözleriyle durumu bir bildiri ile açıkladı.

Ancak Watson, şu andan itibaren dönüştürücü yollarla hareket edersek, doğayı onarmak ve ayakta tutmak için çok geç olmadığını da söyledi. Dasani (yüzde 30’u bitkiden oluşan, yüzde 100 geri dönüştürülebilir plastik şişeler üreten bir su markası) şişelerimizi geri dönüştürmemiz ya da bez alışveriş çantaları kullanmamız bizim için yeterli olmayacak, ancak bunlar yine de yardımcı olur ve bizi duyarlı kılar.

Fakat hükümetler geniş kapsamlı değişimi ilerletmek için teşvikler ve politikalar oluşturmalı ve büyük şirketler de bu konudaki sözleşmeleri imzalamalı. Söylemeye gerek yok, bu kolay olmayacak

Belirli bölgelerde, düzenleyici politika ve prosedürlere karşı direnç, onurlu bir duruş olarak benimsenecek.

Daha şimdiden bazı sözde muhafazakarlar, raporu daha fazla fosil yakıt yakmak, açık deniz petrolü için sondaj yapmak ve koruma alanlarını kaldırmak suretiyle ABD’nin mükemmelliğine geri dönmesini engellemek için küresel bir girişim olarak görüyorlar.

Ancak tanım gereği muhafazakarlar bu zorunluluğa öncülük etmelidir. İyi olanı muhafaza etmek – mesele bu değil mi?

Rapor, yalnızca açlıktan ölmek üzere ayaklarının altındaki zeminleri eriyen Arktik hayvanlarını ve mideleri plastikle dolup taştığı için ölen deniz hayvanlarının yaşadığı dehşete dikkat çekmek yerine, insan sağlığı ile temel bağlantıyı kuruyor.

Eğer bir şey ekonomileri ve okul çocuklarını incitirse, sonunda dikkat etmeye başlarız. Watson’ın belirttiği gibi, ‘’Bunu, insan refahı ile ilişkilendirmemiz gerekiyor; bu hayati bir şey. Aksi takdirde, bir grup ağaç-kucaklayıcı gibi gözükeceğiz.’’

Keşke etrafında dolaşacak kadar ağaç kalacak olsaydı.

Net olan şu ki, gecikme ya da tarafgir çekişmeler için vakit yok. Şimdi farklı olan ivmenin miktarı. Deniz türlerinin yüzde 25’inden fazlası için gerekli olan su altı ekosistemlerinden mercan resiflerinin kaybına etken olan okyanusların artan sıcaklığı ve asitlenmesi dahil her şey hızlanıyor.

Bunların yanı sıra, 1950’den bugüne zaten 3 kat artmış olan insan nüfusunun, Birleşmiş Milletlere göre yüzyıl ortası itibariyle 10 milyara ulaşması bekleniyor. Toplu olarak, biz insanlar Dünya topraklarının yüzde 75’ini ve deniz ortamının yarısından fazlasını değiştirdik.

Daha fazla insan daha fazla mahsul, daha fazla toprak ve daha az ağaç gerektirir; bu da sonuçta ortaya çıkan sıcaklıklara neden olur – gerisini siz de biliyorsunuz.

Kim bilir? Her şeyin sonu, aradığımız büyük birleştirici olabilir.

KAYNAK : https://yesilgazete.org/blog/2019/07/26/bugunun-mansetlerinde-olan-hicbir-sey-yaklasmakta-olan-felaketle-karsilatirilamaz/

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika