Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Muhalefetin “bütçede yangın söndürme uçağı için ek ödenek ayrılsın” talebi reddedildi

12 Kasım 2021 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Muhalefetin “bütçede yangın söndürme uçağı için ek ödenek ayrılsın” talebi reddedildi
Muhalefetin “bütçede yangın söndürme uçağı için ek ödenek ayrılsın” talebi reddedildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi görüşmelerinde muhalefetin yangın söndürme uçağı için ek ödenek ayrılması önergeleri reddedildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

Fotoğraf : Özge Elif Kızıl

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, orman yangınlarına uçak olmaması nedeniyle müdahale edilemediğini belirterek neden uçak alınmadığını sordu. Bakan Bekir Pakdemirli uçak alımı için 2022 yılı bütçesinde 2,4 milyar lira kaynak ayırdıklarını söylerken muhalafet milletvekilleri bütçede uçak alımı için 2,4 milyar lira olmadığını, 400 milyon TL olduğunu söyledi. İtiraz üzerine Pakdemirli, “Ek bütçede var” yanıtını verdi. “Ek bütçe nerede?” sorusuna ise Pakdemirli yanıt vermedi. Muhalefet milletvekillerinin, yangın söndürme uçağı alınması için bakanlık bütçesine ek ödenek sağlanması önergeleri ise reddedildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Komisyonda sunum yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu
Fotoğraf: Özge Elif Kızıl

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre komisyon görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, orman yangınlarına uçak olmaması nedeniyle müdahale edilemediğini belirtti ve neden uçak alınmadığını sordu. Bakan Bekir Pakdemirli, orman yangınlarına müdahale etmek üzere uçak alımı için 2022 yılı bütçesinde 2,4 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi. HDP Milletvekili Garo Paylan, Pakdemirli’nin bu sözleri üzerine bakanlığın 2022 yılı bütçesinde uçak alımı için 2,4 milyar lira olmadığını, 400 milyon TL olduğunu söyledi. Bu itiraz üzerine Pakdemirli, “2,4 milyar lira koyduk. Göndeririz size arkadaşlar. Ek bütçede var” yanıtını verdi. Paylan’ın “Ek bütçe nerede?” sorusuna Pakdemirli yanıt vermedi.

PAKDEMİRLİ: TÜRK HAVA KURUMU’NA DÜŞMAN DEĞİLİZ

Türk Hava Kurumu’nun “eski”, “uçmayan” ve “faal” olmayan uçaklarını kiralama şanslarının olmadığını söyleyen Pakdemirli, “Biz her sene ihaleye çıkıyoruz. Bizim kriterlerimiz bu diyoruz. Biz THK’ye düşman bir kurum değiliz. Biz THK’yi batırmaya falan da gelmedik. THK’ye yardım ediyoruz arkadaşlar şu anda. THK’nin elindeki uçakların motorları yorgun, çalışmıyor. Uçak alım projesine başladık ve 2022 bütçemizden 2,4 milyar lira bu işe para ayıracağız. Bu işi sadece bir uçağa indirgeyerek bunun üzerinden siyaset yapmayın. Bu yıl çıkan büyük orman yangınlarını orman kahramanlarımız 15 günde söndürdü.” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ SEZONA YETİŞMEZSE KİRALARIZ”

Pakdemirli’nin, “Arkadaşlar, 2,4 milyar lira biz bu işe para ayıracağız ama şunu unutmayın: Bu uçakları ‘Piyasaya çıktım, ben bugün aldım, yarın…’ Burası acente değil. Bakın, bugün gidiyorsunuz, arabayı bile sipariş ettiğiniz zaman altı ay sonra, bir sene sonra veriyor. Yani bu uçaklar da önümüzdeki sezona yetişmezse gene kiralama yaparız” sözlerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta itiraz etti. Usta, “Geçen yıl verseydi, ondan önceki yıl verseydi” dedi. Yaşanan tartışmalar sırasında Bakan Pakdemirli, “Ben protesto ediyorum, konuşmuyorum. Ben protesto ediyorum” ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, “Bakın, biz Türkiye’nin, cumhuriyet tarihinin en büyük yangınını on beş gün içerisinde orman kahramanlarımızla söndürdük. Orman kahramanlarımız sayesinde mücadele ettik ve başarılı olduk. Orman Genel Müdürümüz 140 kişiyle girmemesi gereken bir kanyona Antalya’da girdi ve orada hayatlarını kaybedebilirlerdi. Bu riskleri aldılar ve ben almamalarını söylemiştim. Bakın, bu sebeple başarılı olduk yani bu işleri insanla çözersiniz. Eğer, uçakla bu işler, teçhizatla çözülseydi Amerika bu işleri çözerdi” diye konuştu.

Erhan Usta, Pakdemirli’ye, “Eleştirilerimizi kastederek bizi fedakar Orman Genel Müdürlüğü (OGM) personeli ile karşı karşıya getirme çabanız son derece yanlış. Biz, sizi eleştiriyoruz. Siyasi sorumlu sizsiniz” dedi. Pakdemirli, Usta’ya, “Bütün teknik kararları OGM aldı. OGM ile karşı karşıyasınız. Bilmediğin işleri konuşma. Uçaktan anlamıyorsun konuşma. Bunu teknik ekipler biliyor” diye yanıt verdi.

MUHALEFETİN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI İÇİN ÖDENEK AYRILMASI ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

HDP’nin yangın söndürme uçaklarının yeterli sayıda alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin 2 milyar TL arttırılması önergesi reddedildi.

İYİ Parti Milletvekilleri Erhan Usta ve Durmuş Yılmaz’ın, yangın söndürme uçağı alınması için bakanlık bütçesine 800 milyon TL ilave ödenek sağlanması önergesi de reddedildi.

“İKTİDARA GELİRSENİZ ONLARLA ÇALIŞACAKSINIZ”

“Bürokrat” tartışmalarında dair de konuşan Pakdemirli “İktidara geldiğimizde hesap soracağız” anlayışının doğru olmadığını söyleyerek “Biz bu bürokratları bulduk ve onlarla çalışıyoruz. Siz de iktidara gelseniz onlarla çalışacaksınız. Bunlar, bu memleketin yetiştirdiği bürokratlar. Biz sizler gibi onları tehdit etmiyoruz, bu arkadaşlara fırsat veriyoruz ve ilk hatalarında görevden almıyoruz.” diye konuştu.

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/447390/muhalefetin-butcede-yangin-sondurme-ucagi-icin-ek-odenek-ayrilsin-talebi-reddedildi

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika