Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Murat Dağı’nda sevinmek için çok erken

01 Temmuz 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Murat Dağı’nda sevinmek için çok erken
Murat Dağı’nda sevinmek için çok erken
Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı Danıştay’ın ÇED iptali kararının mürekkebi kurumadan şirketten yeni ÇED açıklaması geldi.
Murat Dağı manzarası

Fotoğraf: Özer Akdemir

Ege Bölgesi’nin en önemli ovalarını sulayan nehirlerin kaynağı olduğu için “Ege’nin can damarı” denilen Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine verilen ÇED’in iptal kararı Danıştay tarafından da onaylandı.

Yaşam savunucularını ve yöre halkını sevindiren kararın hemen akabinde altıncı şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na iptal edilen ÇED’in eksikliklerinin tamamlanarak 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED için başvuracağını açıklaması gözlerden kaçmadı. 

EGE BÖLGESİNİN CAN DAMARI

Murat Dağı’ndan doğan Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz Çayı ve irili ufaklı dereler Ege’nin verimli ovalarını suluyor. Bölgenin su deposu olan Muratdağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği Kütahya, Uşak, Aydın, Manisa, Eskişehir ve İzmir’e kadar olan çok geniş bir alanı etkileme potansiyeline sahip.

535 hektarı bulan maden ruhsat alanının yüzde 95’i de ormanlarla kaplı.  Birinci derece deprem bölgesinde bulunan maden ruhsat alanında 142 çeşit endemik bitki bulunuyor. 

DANIŞTAY ÇED’İN İPTALİNİ ONAYLADI

Altın madenine karşı Kütahya ve Uşak baroları başta olmak üzere yörede yaşayan 53 yurttaşın da katılımıyla dava açıldı. Açılan davada yapılan bilirkişi keşfinde hazırlanan 109 sayfalık raporun sonuç kısmında madene verilen “ÇED olumlu” kararının; Harita mühendisliği, biyoloji bilimi, kimya bilimi, çevre mühendisliği, harita mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, jeoloji mühendisliği, maden mühendisliği, orman mühendisliği ve ziraat mühendisliği açısından uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

Bilirkişi raporunu kararına dayanak yapan Kütahya İdare Mahkemesi Aralık 2019 tarihinde ÇED olumlu kararını iptal etti. Şirketin yerel mahkemenin bu kararını Danıştay’da temyiz etmesin üzerine davayı değerlendiren Danıştay 6. Dairesi Kütahya İdare Mahkemesi tarafından verilen karar ve gerekçelerinin hukuka uygun olduğunu belirterek, temyiz istemini “karar düzeltme yolu kapalı” olacak şekilde oy biriliği ile reddetti. 

ŞİRKET: 2009/7 GENELGESİNE DAYANARAK YENİ ÇED ALACAĞIZ

Yaşam savunucular ve davacı kurumlar tarafından sevinçle karşılanan bu mahkeme kararının açıklanmasından hemen sonra Yıldız Altın Gümüş Madeni projesinin sahibi Odaş Elektrik tarafından yapılan açıklama şirketin altın madeni projesinden kolay vazgeçmeyeceğini ortaya koydu.

25 Haziran 2020 tarihli KAP’a yapılan “Özel Durum” açıklamasında Danıştay kararı aktarıldıktan sonra şöyle deniliyor; “Bu karar çerçevesinde 2009/7 Genelgesi kapsamında sadece mahkemenin eksik gördüğü hususlara dikkat edilerek yeniden ÇED raporu hazırlanarak bakanlığa sunulacaktır. Bakanlıkça yapılacak değerlendirme 1.İDK toplantı yapılması ve nihai kararın verilmesi süreçlerinden oluşacaktır.”

KAYNAK : https://www.evrensel.net/haber/408400/murat-daginda-sevinmek-icin-cok-erken-sirket-yeni-ced-aciklamasi-yapti-ÖZER AKDEMİR

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika