Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

NEREYE GİDİYOR!

21 Haziran 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»NEREYE GİDİYOR!
NEREYE GİDİYOR!

               
Herkese merhabalar,
Öncelikle yazıma göz attığınız için teşekkür ediyor, Koronavirüs salgını nedeniyle sağlıklı günler diliyorum herkese.

                Bugüne kadar yazdığım birçok yazıda en sık kullandığım kelimelerden biri olan “değişiklik” veya “değişim” kelimesini bu yazıda yine bolca göreceksiniz.  Peki, bu yazı, diğer yazılardan hangi yönlerde farklılık gösterecek, anlatayım.

                Dünyada bir anda birçok düzeni, birden düşen yıldırım gibi beklenmedik anda durduran, birçok işin akışını aksatan ve sağlık anlamında ciddi bir tehdit olan Koronavirüs salgını, etkisini ve tehdidini hâlâ sürdürmekte. Bu salgının pek tabi masa tenisine de çok ciddi etkileri oldu. Turnuvalar, ligler, Uluslararası ve Ulusal müsabakalar zorunlu bir ara verdi. Ancak, arka planda, Masa Tenisi sektöründe dünya dönmeye devam ediyor.

                2020 yılının Eylül ayından itibaren hareketlenmeye başlayacağını öngördüğüm Avrupa’da hem ETTU seçimleri, hem de sıkışmış takvim dolayısıyla ard arda planlanan müsabakalar gündemde yoğun bir yer tutuyor. Eylül’de yapılması planlanan ilk turnuva olan Avrupa Yıldızlar & Gençler Şampiyonası için ev sahibi Hırvatistan’ın tüm Avrupa ülkelerine gönderdiği mektupla bir ikna çabası içerisinde olduğunu gösterdi, Avrupa Federasyonu da bu fikri destekleyen adımlar atıyor. Yani, Eylül sonrası Avrupa içerisinde Uluslararası maçlar için sahalara iniş sürpriz olmayacak.

                ETTU seçimleri ise planlanan takvim sekteye uğramazsa, 16 – 20 Eylül 2020 tarihlerinde Polonya’da yapılması planlanan Avrupa Büyükler Şampiyonası esnasında olacak. Komiteler, Yönetim ve yeni Başkanın belli olacağı turnuvada, Başkanlığa başvuru için Temmuz sonlarına kadar süre olmasına karşın, çok önemli bir isim resmen adaylığını duyurdu. İsmi sizlerle şimdilik paylaşmayacağım ama Rusya’da Putin’in sağ kolu olarak anılan, Rusya Ulaşım Bakanlığı görevini yürütmüş ve Rusya Federasyonu Başkan Yardımcılığı yapmakta olan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin açık desteğini alıp deyimi yerindeyse gümbür gümbür gelen bu ismin şansının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Dünyanın en büyük spor Federasyonlarının bile kucak açacağı, son derece güçlü bu adayın yönetimi için birçok ülke ile temaslarda bulunduğu, İttifakların oluşmaya başladığını bilinmekle beraber, mevcut başkan Kramer’in gelecek seçimle ilgili bir açıklama yapmamış olması da tekrar aday olma veya seçilme ihtimalini zayıf göstermekte.

                Bu seçimlerin dışında ise, Avrupa gündeminin en önemli gelişmelerinden birisi, Avrupa Masa Tenisi Federasyonu’nun 2022 yılı için Avrupa Çoklu Sporlar Şampiyonası yönetimi ile sözleşme imzalaması oldu. 2018 yılı için de çeşitli görüşmeler yürütülen bu yönetim ile 2022 yılında Münih’te yapılması planlanan Avrupa Çoklu Sporlar Şampiyonası müsabakalarında, “Masa Tenisi” sporunun 8 başka branşla birlikte yapılması kesinleşti. Bu organizasyonun, 2015 yılında Bakü ve 2019 yılında Minsk’te yapılan “Avrupa Oyunları” müsabakalarından farkını tam anlamasam da, Avrupa’da artık müsabaka formatları ve sistemler üzerine ciddi bir arayışa geçildiği çok bariz. Bu durumun ülkemize henüz bir yansıması yok, ancak özellikle 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız ve bu yıl içerisinde ev sahibi olabileceğimiz büyük bir turnuvaya başvurmak için, en az 1-2 yıl öncesinde başvurmamız gerektiğini hesaba katarak, üzerinde düşünmeye değer diyorum.

                Üstelik bu farklı sistem ve müsabaka arayışları Avrupa’yla sınırlı değil. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu’nun gözünü karartarak giriştiği “World Table Tennis – WTT” planlaması çok ciddi değişiklikleri beraberinde, aslında bence birçok sorunu, getiriyor. Dünyaya daha seçkin, daha izlenebilir, daha fazla paranın döndüğü bir müsabaka sisteminin sunulduğu WTT organizasyonu, koronavirüs nedeniyle ciddi bir sekteye uğradı. Geçiş aşamasının kısa tutulduğu ve 2021’de kesinlikle başlanması düşünülen WTT’nin şu anki aşamasında birçok ülke, mevcut planlarla ev sahipliği yapamayacağını beyan ediyor. ITTF bugüne kadar WTT’yi tanıtmak amacıyla Üye ülkelere teknik bilgi iletti, ITTF Webinarında bu konu detaylıca konuşulup anlatıldı, “Sıkça Sorulan Sorular” kitapçıkları dağıtıldı. Yine de, bu organizasyonun teknik detaylarında hâlâ netleştirilemeyen eksiklikler var ve finansal yönden en iddialı ve tecrübeli ülkeler bile isyan etmiş durumda.

                İsmini veremeyeceğim büyük bir Federasyonun planlamalarına göre, istedikleri seviyedeki bir organizasyon için yapılan harcamaların hesaplamasında, bu Federasyonun Beş yüz bin Euro ! zararda olacağı öngörülmüş – ki bu ülke Dünya çapındaki World Tour ev sahiplerinden biri. Şimdiden Belarus ve Belçika gibi ülkeler açık bir şekilde ev sahipliği yapamayacaklarını ve bu organizasyona olan tepkilerini belirtmişken, geleceğin neler getireceği merak konusu. Ancak ITTF’in ekibi, bu turnuvaların ev sahipliği için kurguladığı yapılarda kapılarını sadece Federasyonlarla kısıtlamıyor, büyük firmalar ve ajanslara da kucak açıyor. Dolayısıyla, Masa Tenisi gibi bir sporda, diğer ülkelerde, Federasyonların devre dışı bırakılması da ihtimaller arasında yer alıyor.

                Böyle riskli hamlelerin de, seçimlerde karşılık görme ihtimali de elbette mevcut. ITTF’te de seçim atmosferi ciddi anlamda bir hareketlilikle şimdiden başladı, 2021 seçimleri öncesinde mevcut Başkan Weikert çeşitli temaslara, İcra Kurulu’na bilgi vermeden başladığı için ciddi anlamda eleştiriliyor ve bu eleştirilerin ardından flaş bir hamle gelmiş durumda. ITTF Başkan Yardımcısı 2 isim ortaklaşa bir açıklama ile muhalefet oluşumunu açıklamış durumdalar. Bu kadar cesur, ancak eleştirilebilir yönleri olan mevcut yönetimin ne yapacağını ise bekleyip göreceğiz.

                Evet, sizlerle de paylaştığım gibi, koronavirüs sürecinde olabiliriz. Birçok faaliyetimiz durmuş olabilir, sahalara inme konusunda hâlâ istenilen aşamada olmayabiliriz. Ancak masa tenisi öyle bir spor ki, bir topun ardında resmen bir dünya dönüyor ve de dönmeye devam ediyor.

                Sevgilerimle,

                Samet Polat
Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Dış İlişkiler Kurul Başkanı
ETTU Gençlik Komitesi üyesi
Balkan Masa Tenisi Federasyonu Gelişim Komitesi Başkanı

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika