Dolar : Alış : 32.3271 / Satış : 32.3854
Euro : Alış : 34.4475 / Satış : 34.5096
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3250 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA
Adres : -
Telefon : -
Faks : -
E-Posta : -
Websitesi : -
Üyelik Tarihi : 15 Aralık 2017

Oyun temelli dil eğitimi

Bayrampaşa Kaymakamlığı, Türk eğitim sistemine uyum sağlamalarına katkı sağlamak amacıyla Suriyeli çocukların Türkçe öğrenimi için bir proje gerçekleştirdi

Bayrampaşa Kaymakamlığı tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı ve Sebahattin Zaim Üniversitesi ile ortaklaşa olarak düzenlenen  ”Oyun Temelli Dil Beceri Programı” projesiyle mülteci çocukların Türkçe öğrenmesi amaçlanıyor. Oyun ve terapi temelli dil beceri programının, Suriyeli mültecilerin çocuklarının Türk eğitim sistemine uyum sağlamalarına katkı sunması ve  ailelerine de destek olunması planlanıyor. Projenin kapanış töreni Golden Tulip Otel’de yapılırken geceye; Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Sebahattin Zaim Üniveritesi Rektörü Mehmet Bulut Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, İlçe Emniyet Müdürü Necati Aktuğ Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Yeniyol, Daire Müdürleri, Mahalle Muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Basın Mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi uyandıran ”Oyun Temelli Dil Beceri Programı” proje sürecinde; Bayrampaşa İlçesi ilkokullarında eğitim gören ve travma sonrası bozukluklar yasayan 60 mülteci çocuğun, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini tamamlamalarına ve sağlıklı iletişim kurmalarına yönelik evrensel ahlaki değerlerle desteklenen oyun ve terapi temelli bir dil beceri programı hayata geçirildi.

Amaç sağlıklı iletişim

Savaşın yaşandığı topraklardan ülkemize gelen mülteci çocukların da her çocuğun olduğu gibi eğitim alma hakkı vardır; ilkesinden yola çıkarak eğitimlerini, yaşamlarını sürdürdükleri ülkemizde alma hakları vardır. Bu çocukların savaşın üzerlerinde bıraktığı veya oluşturduğu travma sonrası bozukluğu öncelikle ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılması planlanmıştır. Bunun yanı sıra eğitimlerinin devamı ve sağlıklı iletişim kurabilmeleri için gerekli olan dil becerilerini kazanmalarına yönelik Evrensel Ahlaki Değerlerle Desteklenen Oyun Temelli Dil Beceri Programının oluşturulması ardından özel olarak uygulama salonu ve terapi odaları olarak dizayn edilen fiziki koşullarda uygulanmaya konulması sağlanmıştır.

Genç Danışmanlar

Proje süresince Bayrampaşa İlçesi ilkokullarında eğitim gören travma sonrası bozukluklar yasayan 60 mülteci çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimlerini tamamlamalarına ve sağlıklı iletişim kurmalarına yönelik evrensel ahlaki değerlerle desteklenen oyun ve terapi temelli bir dil beceri programı hayata geçirilecek. Projenin tüm sürecinde mülteci çocuklara hafta sonu etkinliklerinde koçluk yapacak üniversite öğrencilerine ‘Öz-Koçluk’ eğitimleri de verilerek genç psikolojik danışman adaylarının da projeye dahil edilmeleri hedefleniyor.

Çevreye uyum

Projenin Şubat ayında başladığını söyleyen Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, “Bu projede 60 çocuğumuza oyun ve terapi temelli olarak Türkçe öğretiyoruz. Aynı zamanda ailelerini ve okullarını da ilgilendiren bir proje. Suriyeli çocukların okul başarılarını, arkadaşları arasında çevreye uyum sağlamalarını sağlamak açısından da çocukların geldiği aşama olarak yaptığımız işin çok doğru bir iş olduğunu bize gösterdi. Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye’de dil engelini aşmaları için elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi.

Topluma duyarlılık

Üniversite olarak toplumun bütün sorunlarına  yakından duyarlı olduklarını söyleyen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ”Biz topluma yararı olan, toplumun önünü açacak, toplumun sorunlarına dokunan ve onları çözen bir anlayışla ilim bilim ve araştırma yapan bir üniversiteyiz.Ülkemizde 3 milyona yakın Suriyeli misafirlerimiz var. Bu misafirlerden belki en duyarlı, en hassas olanlar çocuklar işte bu projemizde Bayrampaşa Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile İZÜ’nün akademik programda öncülük ettiği bir Türkçeyi Suriyeli çocuklara öğretme projesi. Bu projede sadece akademik bir çalışma yok. Aynı zamanda rehabilitasyon, onları rahatlatma, onlarla birlikte hayatı paylaşma, karşılaştıkları sorunları minimize etme, beden eğitimi gibi birçok tarafı var. İnşallah bütün üniversitelerimiz bu tür çalışmalara katılırlar. Birçok sorunumuz olabilir eğer bu konularda el ele verirsek hakkından gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Esas itibariyle daha çocuk yaştan başlamak üzere bu Suriyeli kardeşlerimize akademik eğitimlerine zemin teşkil edecek Türkçeyi güzel öğretme konusunda böyle bir projede yer alıyor olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu.

Resim ve puzzle

Ayrıca, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü Bayrampaşa Sosyal Hizmeti Merkezi, Bakanlığın sağladığı Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden yararlanan geçici koruma statüsündeki Suriyeli vatandaşlardan 4-6 yaş grubu Suriyeli çocuklarına ve annelerine dil gelişimi konusunda eğitim verdi.
Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinin bir uzantısı olarak yapılan çalışma sonunda, Suriyeli çocukların ve annelerinin kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri, sosyal yaşamdaki İletişim problemlerini azaltmaları, kaybolan özgüvenlerini tekrar kazanmaları, dil becerilerinin gelişmesinden dolayı rahat bir şekilde topluma adapte olabilmeleri sağlanmış olacak. 4-6 yaş grubu Suriyeli çocuklara oryantasyon programı uygulanmış, resim çizme, puzzle gibi etkinlikler yapılmış ve eğitsel oyunlarla, oyun temelli dil becerisi eğitiminin ilki gerçekleştirildi.
 

Firma Fotoğraf Galerisi

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika