Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Putin’in seferberlik çağrısı Rusların öfkesini ve şiddetini körüklüyor

27 Eylül 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Putin’in seferberlik çağrısı Rusların öfkesini ve şiddetini körüklüyor
Putin’in seferberlik çağrısı Rusların öfkesini ve şiddetini körüklüyor

Rusya’nın Gürcistan, Kazakistan ve Moğolistan ile sınır geçişlerine giden yollarda uzun araba kuyrukları ve havaalanlarında benzer kuyruklar. Öfkeli gösteriler – sadece Moskova ve St. Petersburg’da değil – uzak kuzeydeki Yakutya eyaletinde ve Dağıstan’ın güney bölgesinde, kadınların bir polis memurunu kovaladığı ve “Savaşa hayır!” Diye bağırdığı öfkeli gösteriler. Sibirya’nın bir kentindeki bir askerlik bürosuna ateş açan ve “Artık hepimiz eve gideceğiz” diyerek askeri komutanı ağır yaralayan silahlı adam .

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yüz binlerce yedek askeri Ukrayna’da savaşmak üzere çağırmak için kısmi seferberlik ilan etmesinden beş gün sonra , bu hareket geniş ülke çapında öfkeli protestoları, korku dolu bir göçü ve şiddet eylemlerini tetikledi. “Panik. Tanıdığım tüm insanlar panik içinde” dedi. “İnsanları öldüren rejimden kaçıyoruz”Kremlin, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde düzenlediği referandumları neşeli bir olay olarak tanıtmak isterken, bu bölgelerin 2014’te Kırım’ın ilhakına benzer bir hamleyle Rusya’ya katılması bekleniyor, bunun yerine ülke içinde istikrarsızlık ve kaosla uğraşıyor.

Kiev ve Batı tarafından önceden belirlenmiş, düzmece ve gayri meşru olarak ilan edilen birkaç günlük oylamanın sonuçlanmasından önce bile, referandumları kutlayan Moskova ve diğer şehirlerde devlet tarafından yürütülen mitingler düzenlendi. Putin, Çarşamba günü seferberliği duyurduğu konuşmasında, Kremlin’in Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia ve Kherson bölgelerini Rusya’ya dahil edilme çabalarında “destekleyeceğini” söyledi. Ancak Rusya’daki ruh hali şenlikli olmaktan başka bir şey değil.

Ukrayna’daki referandumların sona ermesinin ardından Moskova’nın sınırları savaşan yaştaki erkeklere kapatabileceği ve Rusya’nın sınırlarında uzun araba kuyruklarına yol açabileceğine dair korkular artıyor. Bu geçişlerden bazılarına adanmış telgraf sohbetleri binlerce yeni kullanıcıyla dolup taştı. Görünüşe göre hatlar Pazartesi günü devam etti. Çevrimiçi hizmet Yandex Haritalar, Rusya’nın Kuzey Osetya bölgesinde Gürcistan sınırına giden bir yolda 18 kilometrelik bir trafik sıkışıklığı gösterdi ve Federal Güvenlik Servisi’nin veya FSB’nin bölgesel şubesi sınıra zırhlı bir araç yerleştirdi. .

Yetkililer, Rusya’nın RBC haber sitesine, eylemin “yedek güçlerin (sınır) kontrol noktasını aşmak ve herhangi bir sınır formalitesini tamamlamadan ülkeyi terk etmek istemeleri durumunda” herhangi bir çıkışı kısıtlamama sözü verdiğini söyledi. “Herkese çağrı duyuruları yapılıyor. Yarın kimin alacağını kimse bilmiyor ve bu nedenle şimdilik arkadaşlarla güzel bir ülkede dinlenmeye karar verdik” dedi. Pazar günü Moskova’daki dört havaalanından en az ikisinde uzun kuyruklar ve kalabalıklar olduğu bildirildi. Avrupa Birliği’nin Türkiye, Ermenistan, Sırbistan ve Dubai gibi tüm direkt uçuşları durdurmasının ardından Ruslar için hala mevcut olan destinasyonların biletleri fahiş fiyatlara rağmen günlerce tükendi. Rus medyası – devlete ait yayınlar da dahil olmak üzere – Pazartesi günü, sınır muhafızlarının seferberlik yasasını gerekçe göstererek erkekleri sınırda geri çevirmeye başladığını bildirdi. Uygulamanın ne kadar yaygın olduğu hemen belli değildi.

Devlet televizyonu seferberlik hamlesinin pembe bir resmini çizse de, Rusya 1 TV Pazar günü “hemen hemen her bölgede” askere gitmek için sıraya giren hevesli adam kalabalığını gösteriyordu. Askere alma ofisleri ve diğer idari binalar, çağrının başlamasından bu yana ateşe verildi. Genellikle Molotof kokteyllerini içeren bu tür olaylar 7 aylık işgal sırasında yaygın olsa da, Putin’in konuşmasından sonra sayı ve sıklığı arttı. Rus bağımsız haber kaynakları, seferberlik ilan edilmeden önce 37’nin üstünde son günlerde bu tür en az 17 olay saydı. Bir adam Sibirya’nın Ust-Ilimsk kentindeki askerlik bürosuna girdi ve ateş açarak askeri komutana yakın mesafeden ateş etti. Rus medyası, 25 yaşındaki Ruslan Zinin olarak tanımlanan adamın, savaş tecrübesi olmayan en iyi arkadaşının çağrılmasına üzüldüğünü bildirdi. Yetkililer, böyle bir deneyimin seferberlik için ana kriter olacağını söylediler.

Tutuklanan Zinin’in, “Kimse savaşa gitmeyecek” ve “Hepimiz eve gideceğiz artık” dediği bildirildi. Raporlar, kurbanın “son derece ciddi” bir durumda yoğun bakıma kaldırıldığını söyledi. Yine Pazartesi günü, Moskova’nın yaklaşık 200 kilometre güneydoğusundaki Ryazan kentindeki bir otobüs durağındaki bir adamın, Rusya’nın “özel askeri operasyonuna katılmak istemediğini” söyleyerek üzerine yanıcı bir sıvı döktüğü ve kendini ateşe verdiği bildirildi. ” Ukrayna’da. Hafif yaralandığı ve polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Bu olaylar ne kadar rahatsız edici olsa da, Kremlin için daha fazla endişe verici olabilecek şey, protestoların Putin’in destek üssünün uzaklardaki kalelerine yayılması ve kadınların “oğullarımızı almak” konusunda yetkililerle karşı karşıya gelmesi. Seferberliğin yaklaşık 300.000 erkek olduğu söylense de, bazı basında çıkan haberlere göre, yetkililerin 1 milyondan fazla toplamayı planladıkları, Moskova’nın yalanladığı iddia ediliyor. Seferberliğe karşı ilk gösteriler polis tarafından acımasızca bastırılsa da, ilan edildikten kısa bir süre sonra yüzlerce kişi gözaltına alındı, daha fazlası çeşitli bölgelerde patlak verdi. Hafta sonu, Rusya’nın uzak kuzeyindeki uzak Yakutya eyaletinde kadınlar çağrıya karşı yürüdüler.

Dağıstan’ın Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu başkenti Mahaçkala’da Pazar günü başörtülü bir kadın kalabalığı toplanarak “Savaşa hayır” sloganları attı. Bazıları bir polis memurunu protestodan uzaklaştırırken, diğerleri bir polis arabasının önünde durarak hareket etmesini engelledi ve içeride gözaltına alınan protestocuların serbest bırakılmasını istedi. Dağıstan’daki protestolar, göstericilerin polisle çatışmasıyla Pazartesi günü devam etti. Öfke, bir başka Kuzey Kafkasya bölgesi olan Kabardey-Balkar’ın sokaklarına da sıçradı. Videoda, medya tarafından yerel bir yetkili olarak tanımlanan takım elbiseli bir adamın etrafını saran bir kadın kalabalığı, birinin “Onu nereye gönderdiğini biliyor musun?” diye bağırdığını gösteriyordu. – kendisine yakın birinin harekete geçtiğine dair bariz bir referans.

Dağıstan ve Sibirya’nın Buryatia bölgesi, orantısız sayıda etnik azınlığın savaşmak için konuşlandırıldığı ve Ukrayna’da öldüğüne dair şikayetlerin olduğu birkaç bölge arasında yer alıyor.“Devletimiz için bu savaşta vatandaşı değiliz, topçuyuz. Sadece bir kaynak” dedi, geçen hafta çağrılmaktan kaçınmak için Moğolistan’a kaçan 40 yaşındaki Buryatia sakini Pavel. Soyadının kullanılmaması şartıyla AP ile konuştu, intikam korkusuyla.“Sibirya ve Uzak Doğu aktif olarak satılıyor – kereste, mineraller, 50 yıllığına kiralanan arazi. Ve burada yaşayan insanların da kaynak olarak işlendiği ortaya çıktı” dedi. Siyasi analist Abbas Gallyamov, AP’ye verdiği demeçte, Putin “seferberlik ilan ederek çok fazla risk alıyor, desteğini kaybediyor, devrim öncesi bir durum yaratıyor – protestolar, askere alma ofislerinde kundaklama olayları” dedi.

İstikrarsızlık atmosferi ve Rusya’nın son zamanlardaki savaş alanındaki başarısızlıkları göz önüne alındığında, Ukrayna’daki referandumların kamuoyu üzerinde herhangi bir etkisi olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Gallyamov, “Artık Rus halkının, yurtseverlerin bile bu referandumlara ihtiyacı yok” dedi. yardım. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın kıdemli üyesi Andrei Kolesnikov, anketlerin Rus halkının yaklaşık yarısının savaşı koşulsuz olarak desteklediğini gösterdiğine ve yaklaşık üçte birinin desteğinin uyarılarla geldiğine dikkat çekti. Kolesnikov AP’ye verdiği demeçte, ikincisi “şüphe ve hoşnutsuzluk deposu” dedi. “Seferberliğin kısmi olmadığı zaten açık ve bu giderek daha belirgin hale gelirse, ruh hali değişmeye başlayabilir. Putin büyük bir risk alıyor.” Haber ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika